logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo Mk3 1.8 – pasek czy łańcuch rozrządu, koszt wymiany rozrządu i sprzęgła,

Nebilet 30 Paź 2025 17:24 204 2
REKLAMA
  • #1 21736457
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ocena: 221
    Witam. Mam pytanie czy w silnikach 1,8 Ford Mondeo mk 3 ma pasek rozrządu czy łańcuch. I jeśłi wicie z doświadczenia ile może mnie kosztować wymiana rozrządu oraz sprzęgła. I powiedzcie mi ostatnie może ktoś będzie widział co jest przyczyną że w zimnym silniku biegi wchodzą mi ciężej a jak się rozgrzeje mogę je wrzucać paluszkiem ?
    ?
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 21736482
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 313
    Masz rozrząd na łańcuchu. Jeśli pracuje cicho na zimnym to nie musisz go wymieniać. Przy okazji wymiany sprzęgła wymien olej w skrzyni , biegi powinny wchodzić lżej.
  • #3 21736515
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ocena: 221
    Olej w skrzyni wymieniałem w czerwcu tego roku wraz z wymianą oleju w silniku. Jeśli chodzi o ewentualny łańcuch to na zimnym silniku słyszę małe chrobotanie z przodu silnika które wraz z rozgrzaniem silnika zanikają . Ale widzę z boku silnika jak chodzi pasek, po lewej stronie jak się patrzy od przodu to to jest w takim racie ? Poza tym sprzęgło to jest z kołem dwumasowym ?
REKLAMA