logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Mondeo MK 3 1,8 16 V - Odpowietrzanie sprzęgła

Nebilet 23 Sty 2019 20:09 9225 22
REKLAMA
  • #1 17724586
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ocena: 221
    Witam, mam krótkie pytanie. Słabo wchodzi mi bieg 1 i wsteczny. Chociaż 1 bieg z leciutkim oporem. Chcę kopić sprzęgło kompletne ale najpierw chcę spróbować odpowietrzyć sprzęgło, a nóż to będzie tylko zapowietrzone ? Jak odpowietrza się sprzęgło w Mondeo ?
  • REKLAMA
  • #2 17724695
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17724718
    Nebilet
    Poziom 3  
    Właśnie sprawdzałem cały spód samochodu, i jest suchy jak pieprz. Nie ma żadnych wycieków znikąd. Ale zanim kupię komplet sprzęgła z wysprzęglikiem do wymiany ( a to kosztuje niemało no i robocizna też pochłonie masę forsy ) chcę spróbować odpowietrzyć sprzęgło. Może akurat to coś da. Myślisz że trzeba od razu przystąpić do wymiany ?
  • REKLAMA
  • #4 17724750
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17764764
    Nebilet
    Poziom 3  
    Zrobiłem odpowietrzanie i powiem że trochę pomogło nawet wiele. Ale przy włączaniu wstecznego muszę najpierw włączyć np. czwórkę a potem wsteczny wchodzi bez problemu, bo w tej chwili z jedynką nie mam żadnych problemów. Ale i tak będę musiał wymienić sprzęgło tylko uzbieram trochę forsy bo to drogi interes.
  • #6 17877939
    laskala
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Nebilet napisał:
    Zrobiłem odpowietrzanie i powiem że trochę pomogło nawet wiele. Ale przy włączaniu wstecznego muszę najpierw włączyć np. czwórkę a potem wsteczny wchodzi bez problemu, bo w tej chwili z jedynką nie mam żadnych problemów. Ale i tak będę musiał wymienić sprzęgło tylko uzbieram trochę forsy bo to drogi interes.

A możesz powiedzieć jak dokładnie dopowietrzyłeś sprzęgło?? Jakim sposobem?? Bo ten sposób podany wyżej, przez pompowanie sprzęgła, ponoć nie jest zalecany, gdyż może uszkodzić wysprzęglik. Natomiast podręcznik warsztatowy ASO mówi o jeszcze innym sposobie odpowietrzania.
    Załączniki:
    • Odpowietrzanie wysprzęglika.pdf (82.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ford Mondeo MK 3 1,8 16 V - Odpowietrzanie sprzęgła Odpowietrzanie wysprzęglika.jpg (594.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17877951
    Nebilet
    Poziom 3  
    No byłem na warsztacie i odpowietrzyli mi przez pompowanie. Nie słyszałem o innym, a to może zrobić tylko ASO bo tam mowa o specjalnych narzędziach
  • #8 17878006
    laskala
    Poziom 12  
    Nebilet napisał:
    No byłem na warsztacie i odpowietrzyli mi przez pompowanie. Nie słyszałem o innym, a to może zrobić tylko ASO bo tam mowa o specjalnych narzędziach

No w ASO to zrobią na pewno. Jednak w warsztacie to chyba też powinni to zrobić w podobny sposób jak ASO, tym bardziej że takie "narzędzie specjalne" nie jest ani drogie, ani skomplikowane, no i nie ma problemu z kupieniem takiego narzędzia.
    Załączniki:
    • Ford Mondeo MK 3 1,8 16 V - Odpowietrzanie sprzęgła Wysysarka.jpg (37.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18006079
    Nebilet
    Poziom 3  
    laskala Jeszcze nie byłem bo chyba noszę się z zamiarem wymiany sprzęgła. Ale jeśli jesteś taki łaskaw to może wiesz ile taka usługa kosztuje, bo może mi naprawdę pomoże ?
  • #10 18006099
    laskala
    Poziom 12  
    Nebilet napisał:
    laskala ..... ile taka usługa kosztuje, bo może mi naprawdę pomoże ?

Szczerze mówiąc, to nie wiem....jednak poziom skomplikowania tej operacji jest stosunkowo niewielki, więc wydaje mi się, że i kosz też nie powinien być duży....myślę, że ok 50-100 to max.
  • REKLAMA
  • #11 18006308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 18006314
    laskala
    Poziom 12  
    Ale ja nie mówiłem o wymianie sprzęgła, lecz tylko o odpowietrzenie. Wymianę sprzęgła mechanik wycenił mi na 500-600 zł.
  • #13 18006331
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18006343
    Nebilet
    Poziom 3  
    I już na koniec , bo zdecydowałem się najpierw na odpowietrzenie jeśli to nic nie da na wymianę. Ale powiedzcie mi jeszcze jedno. Jeśli włączę bieg np 4 to potem wsteczny włączę bez problemu, tak samo jest z pierwszym, jeśli najpierw włączę np 2 lub 3 to potem jedynka wchodzi jak w masło.
  • Pomocny post
    #15 18006508
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3554
    Idź do apteki i kup największą strzykawkę jaką mają, do tego kawałek plastikowego, przezroczystego wężyka, napełniasz to płynem, tak, aby nie było ani w strzykawce, ani w wężyku powietrza, odkręcasz odpowietrznik, dobrze, żeby druga osoba nacisnęła lekko pedał, aby płyn zaczął wypływać, zapinasz wężyk na odpowietrznik i pchasz płyn strzykawką w zbiorniczek.
    Metoda pompuj-trzymaj znana z odpowietrzania hamulców nie sprawdza się w przypadku sprzęgieł
  • #16 18006574
    Nebilet
    Poziom 3  
    carrot Świetny pomysł. Ale jak długo pompować to w strzykawce aż się płyn skończy, czy aż będę widział że w zbiorniczku go przybywa i nie ma bąbelków powietrza ? Kiedy i po czym poznam że już wystarczy pompowania ze strzykawki ? Rozumiem że nie zdejmowawszy wężyka z odpowietrznika trzeba odpowietrznik zakręcić podczas gdy druga osoba lekko na niego naciska, czy jak zacznę pompować musi zdjąć nogę z pedału sprzęgła ?
  • #17 18007583
    carrot
    Moderator Samochody
    Nie do końca dobrze myślisz z pedałem. Po poluzowaniu odpowietrznika dobrze jest nacisnąć pedał aby wypchnąć z niego powietrze i przytrzymać do momentu podłączenia strzykawki z płynem, potem w momencie naciśnięcia tłoka strzykawki pedał trzeba puścić, gdy tego nie zrobisz płyn nie będzie w stanie cofnąć się do zbiorniczka.
    Ja przy odpowietrzaniu sprzęgła przepuszczam przez układ 2-3 strzykawki płynu (ale przeważnie robię to po wymianie sprzęgła, siłownik łożyska jest wtedy pusty)
  • #18 18007989
    Nebilet
    Poziom 3  
    carrot No dobrze przepuszczasz jak piszesz dwie, trzy strzykawki płynu, dlatego pytałem czy jak się w np pierwszej skończy płyn to odpowietrznik zakręcasz, nabierasz drugą przepuszczasz i znów zakręcasz itp. ? Druga sprawa po pierwszym wstrzyknięciu trzeba wężyk zdjąć aby wypchnąć z nie go powietrze po napełnieniu drugiej strzykawki, rozumiem że już wtedy nie trzeba naciskać na sprzęgło ? No bo jak wypuszczę powietrze ze strzykawki założę znów wężyk i odkręcę odpowietrznik to już powietrza w układzie być nie powinno, czy znów nacisnąć sprzęgło ? Czy po każdej napełnionej strzykawce i usunięciu powietrza z wężyka trzeba nacisnąć pedał sprzęgła, bo to jest bardzo istotne aby do układu znów nie dostało się powietrze.
  • #19 18009147
    carrot
    Moderator Samochody
    Cytat:
    pierwszej skończy płyn to odpowietrznik zakręcasz, nabierasz drugą przepuszczasz i znów zakręcasz itp

Dokładnie tak robię jak piszesz. Przy drugim i ew. kolejnych wstrzykiwaniach płynu nie ma potrzeby naciskania pedału sprzęgła, w kanaliku odpowietrznika jest już płyn.
    Być może wystarczyła by jedna strzykawka płynu, ale zazwyczaj żeby się dostać do odpowietrznika trzeba zdemontować filtr powietrza, przepływomierz, często również akumulator i półkę pod nim. Potem trzeba to choćby prowizoryczne poskładać, żeby odpalić silnik i sprawdzić działanie sprzęgła, dlatego wolę przepuścić więcej płynu i mieć pewność, że będzie ok
  • #20 18009385
    Nebilet
    Poziom 3  
    Piszesz że "trzeba zdemontować filtr powietrza, przepływomierz, często również akumulator i półkę pod nim." więc jakim sposobem mechanik dostał się do odpowietrznika nie demontując żadnej z tych części ? Tylko że to było normalnym naciskaniem sprzęgła i odkręcaniem odpowietrznika, ale jednak dostał się do niego bez żadnego problemu.
  • #21 18009390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18108815
    Nebilet
    Poziom 3  
    rynio_di Już zrobiłem. Mechanik dostał się bez problemu bez demontażu części o której piszesz. Elegancko założył wężyk, wstrzyknął mi trzy strzykawy płynu i od tego czasu nie mam problemu z włączaniem biegów. Co prawda robiło to dwóch ludzi jeden otwierał i zamykał odpowietrznik drugi pompował płyn, ale wszystko poszło bez problemu i rozbierania połowy samochodu. Tak że jest już wszystko w p[orządku.
  • #23 18108825
    Nebilet
    Poziom 3  
    rynio_di Już zrobiłem. Mechanik dostał się bez problemu bez demontażu części o której piszesz. Elegancko założył wężyk, wstrzyknął mi trzy strzykawy płynu i od tego czasu nie mam problemu z włączaniem biegów. Co prawda robiło to dwóch ludzi jeden otwierał i zamykał odpowietrznik drugi pompował płyn, ale wszystko poszło bez problemu i rozbierania połowy samochodu. Tak że jest już wszystko w p[orządku.

Dodano po 6 [minuty]:

Mechanik dostał się bez problemu bez demontażu części o których pisano. Elegancko założył wężyk, wstrzyknął mi trzy strzykawy( duże ) płynu i od tego czasu nie mam problemu z włączaniem biegów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Ford Mondeo MK3 1.8 16V zgłasza problemy z włączaniem biegów, szczególnie pierwszego i wstecznego, oraz podejrzewa, że sprzęgło może być zapowietrzone. W odpowiedziach omówiono proces odpowietrzania sprzęgła, który polega na odkręceniu odpowietrznika i pompowaniu płynu przez drugą osobę. Użytkownicy podzielili się różnymi metodami, w tym użyciem strzykawki do wprowadzenia płynu, co okazało się skuteczne. Po odpowietrzeniu, problemy z biegami uległy poprawie, jednak użytkownik planuje wymianę sprzęgła w przyszłości. Koszty wymiany sprzęgła w warsztatach wahały się od 500 do 600 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA