logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diagnostyka EEV z silnikiem krokowym – jak wykryć zablokowanie?

mam_pytanie 02 Lis 2025 08:53 222 3
  • #1 21738711
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Szanowni,

czy w zaworze tego rodzaju:
    Zawór mosiężny typu T z trzema króćcami i złączem elektrycznym u góry
    można stwierdzić zablokowanie mechanizmu silnika krokowego i iglicy, inaczej niż tylko za pomocą pomiarów parametrów czynnika, to znaczy jego ciśnienia i temperatury przed i za zaworem?
    Chodzi np. o pomiar wartości elektrycznych - wartości, kształtu prądu, napięcia, SEM samoindukcji etc. - sygnału sterującego krokowcem względnie zmian lub braku zmian, pola magnetycznego wirnika?
    Wykonywał ktoś taką diagnostykę?
    A może jeszcze inaczej?
  • Pomocny post
    #2 21738810
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    Nie analizowałem jeszcze takiego podejścia, ale jak ja bym chciał się dobrać do takiej informacji, to bym polował na gubienie kroków.

Rozważyłbym eksperymentalnie następujące podejścia:

- Jak krokowiec gubi krok, to wydaje charakterystyczny dźwięk. Podobny przebieg i odpowiednio tłumiony, powinien się pokazać na uzwojeniach silnika i przesunięty o jakiś tam kąt na poszczególnych uzwojeniach.
    Kwestia odfiltrowania sygnału od samego zasilania krokowca, co może być ciekawym wyzwaniem programistycznym.

- Analiza wibracji
    Też szukam tego charakterystycznego dźwięku, a przy okazji dostaję znacznie więcej informacji o stanie zaworu.

Pomysły nieeksperymentalne:

- Jakiś prosty encoder na osi i problem pomiaru pozycji zaworu rozwiązany.

- A badanie przepływu jakimś przepływomierzem jest chyba najpewniejsze, pozwala wykrywać usterki samego zaworu i nie ma w tym eksperymentu.

Jeśli to problem zawodowy, to osobiście założyłbym przepływkę i nie szukał sobie problemów.
  • #3 21739245
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Enkoder, czy przepływomierz byłby dobrym rozwiązaniem, lecz wymagałby ingerencji w układ, a chodzi raczej o stwierdzenie (nie)sprawności bez całej zabawy w jego opróżnianie.

Problem polega na tym, że urządzenie pracuje niby poprawnie, ale po jakimś czasie, nieraz pół godziny, najczęściej kilku godzinach, ale bywa że i dobie, nagle postanawia zastrajkować z komunikatem "niskie ciśnienie w parowniku".
    Sprężarka odsysa z niego czynnik, a nie następuje dopływ świeżego.
    Sterowanie krokowcem jest poprawne - impulsy, badane oscyloskopem*, ze sterownika wychodzą. Kabelek i uzwojenia, według omomierza, też raczej w porządku, więc podejrzenie pada na stronę mechaniczną. Wygląda, jakby zawór kompletnie blokował się w pozycji zamkniętej. Nie wiem, może przymarza, może coś tam się termicznie kurczy i wzrastają opory ruchu, czy coś?

Badanie "odgłosów", podczas pracy sprężarki, na ucho raczej trudne, ale może spróbuję jakimś mikrofonem przymocowanym do obudowy. Tylko, czy całkowicie zatrzymany wirnik też je będzie wydawać?

Edit:
    * - to znaczy, jak dotąd, chińską, kieszonkową zabawką, więc trudno mówić o bardziej szczegółowej analizie kształtu impulsów
  • Pomocny post
    #4 21741344
    vinetu_
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Prawdopodobnie wpadasz w pętle niskiego przegrzania i automatyka Ci świruje, jeśli zawór po restarcie działa prawidłowo to zastanów się co słychać w sterowniku a dokładniej ustawienia PID oraz zmierz czujniki, zwłaszcza NTC ssania.
    Bardzo czesto w carelu EVD Evolution jeśli masz układ w którym dzieją się rzeczy dynamiczne to PID umie przereagować.
    Teoria mów. że czujnik ciśnienia powinien zapobiegać taki akcją, ale doświadczenie pokazuje co innego.
REKLAMA