logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Trafic 2014 – wymiana anteny (GPS, Radio, tel) ze złączem Fakra, kompatybilność i adaptery

klaskowski131 02 Lis 2025 09:45 360 0
REKLAMA
  • #1 21738754
    klaskowski131
    Poziom 11  
    Hej Forumowicze!
    Czy ktoś jest w stanie mi pomóc z wymianą anteny Renault Trafic z 2014 roku? Obecna uległa uszkodzeniu. Nowa w serwisie kosztuje 1400 zł.
    Z tego, co udało mi się ustalić, to jest to złącze Fakra.
    Zbliżenia na złącza anteny Fakra i komponenty w Renault Trafic 2014
    Z tego niebieskiego elementu (złącza, które wychodzi z anteny i jest od kabla radiowego) można wyciągnąć wtyczki.
    Kupiłem nową antenę na Allegro i myślałem, że jak zdejmę te plastiki, to śmiało je połączę. Miała też opis GPS, tel. i radio. Pochodzi z Renault z 2012 roku. Wygląda, jakby nie pasowało — żeńskie — męskie.

Czy ktoś może podpowiedzieć? Co powinienem zrobić? Jakie adaptery kupić?

Z tego, co czytałem, to są to złącza z zasilaniem i bez. Moje ma 3 sygnały (GPS, radio i telefon). I teraz pytanie: czy jak kupię adapter, to zadziała? Czy zrezygnować, kupić konwerter z tego Fakra, co wychodzi z radia, na normalnego DIN (ISO) i wpiąć samą antenę i zostawić, by radio grało?

AI: Z jakiego dokładnie modelu Renault pochodzi ta nowa antena z 2012 roku? Czy to też Trafic, czy może inny model (np. Master, Kangoo itp.)?
    Renault Scenic III - Grand Scenic III
    AI: Czy możesz podać dokładne kolory i oznaczenia złącz Fakra zarówno w Twoim samochodzie, jak i w tej nowej antenie? Może też zdjęcia lub liczbę pinów, jeśli to możliwe.
    Na zdjęciu widać.
    Antena stara:
    - dwie brązowe, jedna pomarańczowa
    Kabel wychodzący z radia:
    - dwie brązowe, jedna zielona
  • REKLAMA
REKLAMA