logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool FFB 7259 WV PL – błąd F06, silnik indukcyjny, blokada drzwi, jak otworzyć?

matek45 03 Lis 2025 13:34 1404 11
REKLAMA
  • #1 21740116
    matek45
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witajcie. Pacjentem jest pralka moich teściów Whirlpool, model FFB 7259 WV PL (Prod.N. 859991653080). Problem z pralką jest taki, że po 3 latach od zakupu zaczął się pokazywać kod błędu F06. Drzwi są zablokowane, więc nie można wyjąć prania. Nawet po odłączeniu pralki od zasilania na kilka minut (próbowaliśmy od 5 do 20 minut) i ponownym podłączeniu, blokada drzwi nie puszcza.

Na forum oraz w internecie wyczytałem, że błąd F06 oznacza problem z niewłaściwą pracą silnika i najczęściej sprowadza się to do kończących się szczotek lub uszkodzeniu prądniczki tachometrycznej (albo problemach na złączkach). W tym przypadku szczotek nie ma, bo to silnik indukcyjny. Sądziłem, że może problem być w tacho, jednak po rozebraniu pralki, ku mojemu zdziwieniu, ten silnik jej nie posiada. Dochodzą do niego tylko 3 przewody i tyle.

Sprawdziłem tylko wtyczki pod kątem zaśniedziałych styków ale wszystko ładnie się błyszczy jakby pralka była dopiero co kupiona, jednak coś chyba to pomogło, bo po tej operacji był spokój na prawie miesiąc aż do dzisiaj. Błąd powrócił.

Pytanie do znawców:
    1. Co może być przyczyną błędu gdy silnik jest indukcyjny?
    2. Jak realizowany jest pomiar faktycznej prędkości silnika?
    3. Jak można odblokować drzwiczki przy tym błędzie? Problem pojawia się pod koniec prania. Prania nie można wyjąć. Ja będę mógł być przy tej pralce dopiero w weekend, więc nawet taka doraźna pomoc będzie przydatna aby robić pranie do tego czasu.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

Czytałem jeszcze, że innym działało wtedy samo odpompowywanie wody. Tutaj niestety nawet to nie działa.
    Problem się pojawia na sam koniec, gdy już pranie jest odwirowane i woda odpompowana. Pojawia się błąd F06 i drzwi są zablokowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21740161
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    matek45 napisał:
    Na forum oraz w internecie wyczytałem, że błąd F06 oznacza problem z niewłaściwą pracą silnika

Bzdury czytałeś :)
    Masz problem w obwodzie blokady drzwi.
    Najpewniej blokadado wymiany + do naprawy moduł sterujący.

Żeby otworzyć sprawdź czy masz koło filtra cięgno awaryjne. JEśli nie to jest szansa, ze na samej blokadzie wewnątrz będzie dźwignia awaryjnego otwarcia, ale to już trzeba łąpy pcać do środka.
  • REKLAMA
  • #4 21740162
    matek45
    Poziom 14  
    Nie patrzyłem jaki to jest zamek. Czytałem, że mogą być dwa - PTC i elektromagnetyczny. Doczytałem też, że w tych nowszych pralkach F06 to błąd blokady drzwi, a nie silnika. Tak jak mówiłem - będę przy pralce dopiero w weekend, wtedy sprawdzę i napiszę.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21740161 koło filtra nic nie widziałem, bo przy okazji czyściłem filtr. Na zamku się nie skupiałem, bo byłem mylnie przekonany o problemie z silnikiem.
  • #5 21740165
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Przy tej blokadzie w okienku od filtra masz cięgno , należy za nie pociągnąć bez nadmiernej siły równocześnie otwierając drzwi klamką.
  • REKLAMA
  • #6 21740192
    matek45
    Poziom 14  
    >>21740165 Tam nie mam okienka, ale schodzi cała dolna listwa. Nie ma tam ani cięgna ani rurki ułatwiającej spuszczenie wody w pompy.
    Wiem, że north posiada to cięgno na liście dostępnych części dla tej pralki ale rzeczywistość sobie, katalogi sobie.

Dodano po 1 [godziny]:

>>21740161 Jeżeli czasami działa, a czasami nie, to może rzeczywiście to uszkodzenie mechaniczne samej blokady. Dlaczego moduł też do naprawy?
  • REKLAMA
  • #7 21740299
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3699
    Dołącz zdjęcia tabliczki znamionowej pralki a będzie można ustalić czy ma cięgno awaryjnego otwierania drzwi.
  • #8 21740303
    matek45
    Poziom 14  
    Etykieta z kodami kreskowymi i numerami urządzenia FFB 7259 WV PLBiała pralka Whirlpool z wyświetlaczem i pokrętłem programów prania
  • #9 21740346
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Musi mieć jeśli ma taką blokadę !
  • Pomocny post
    #11 21740491
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    matek45 napisał:
    Nie ma tam ani cięgna

Powinno być, a wg złożeniówki wygląda tak:
    https://north.pl/karta/481010921412-linka-awa...o-otwierania-drzwi-do-pralki,708-XX-3270.html
    Będziesz miał doń dostęp po zdjeciu dolnej maskownicy, będzie po prawej stronie mniej więcej w osi pod zamkiem drzwi.
  • #12 21750296
    matek45
    Poziom 14  
    Wymieniłem blokadę. Cięgna awaryjnego otwierania nie było (tak też mi się wydawało, teraz to potwierdzam). Pierwsze prania się udały bez wystąpienia błędu, jednak po ostatnim sprawdzeniu silnika pralka również działała prawie miesiąc. Będę jeździł, obserwował. Póki co dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat. Jak błąd powróci (odpukać) to najwyżej ponownie otworzę wątek. Wszystko wskazuje na uszkodzoną blokadę drzwi.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool FFB 7259 WV PL po trzech latach użytkowania wyświetla błąd F06, który w tym modelu oznacza problem z blokadą drzwi, a nie z silnikiem. Silnik jest indukcyjny i nie posiada szczotek ani prądniczki tachometrycznej, co wyklucza typowe przyczyny błędu F06 związane z silnikiem. Drzwi pozostają zablokowane, mimo odłączenia pralki od zasilania. W modelu tym powinna być obecna linka awaryjnego otwierania drzwi umieszczona przy dolnej maskownicy, jednak w omawianym egzemplarzu jej brakowało. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana mechanicznej blokady drzwi, która może być uszkodzona. W przypadku wymiany blokady i utrzymania się problemu, konieczna może być również naprawa lub wymiana modułu sterującego. Po wymianie blokady pralka działała poprawnie przez pewien czas, co potwierdza uszkodzenie blokady jako główną przyczynę błędu F06.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA