logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas victrix tera 24 plus +sterownik temeratury wewn.

lukcoolm1981 05 Lis 2025 22:23 411 6
  • #1 21742888
    lukcoolm1981
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Koledzy, podpowiedzcie, jak podłączyć regulator temperatury do kotła gazowego Immergas Terra 24 Plus? Kocioł w ogóle nie reaguje na programator, przewody (NO i COM) podłączyłem zgodnie z instrukcją do pieca 40–41 oraz w menu kotła (P7-01) też ustawiłem polecenie, żeby widział sterownik, to i tak się nie załącza piec... Może jeszcze gdzieś w menu trzeba coś włączyć? Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 21743191
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. A jak zewrzesz za pomocą przewodu styki 40 i 41 to kocioł uruchamia się na centralne ogrzewanie?.
    Pozdrawiam.
  • #3 21743383
    lukcoolm1981
    Poziom 5  
    Nie robiłem tego, jest tylko podłączony nadajnik bezprzewodowy — równie dobrze mogę włączyć programator z zawyżoną temperaturą i też będzie zwarcie! Nie spalę niczego? Piec co kilka minut się włącza, podgrzewa wodę w c.o. i się wyłącza. Dlatego chciałbym zmienić na programator temperatury.

Dodano po 6 minutach:

Co trzeba zrobić, gdzie np. w menu włączyć, żeby piec reagował na programator temperatury, w menu przestawiłem na P7-0 ---7
    Opis: Zdalne sterowanie:
    Ustawia protokół dialogu z urządzeniem zdalnym
    0: IMG BUS. Wybrać ten tryb podczas przyłączania
    zdalnego sterowania Immergas (np. CAR v2) do zacisków
    44/41
    1: Niedostępne w przypadku tego modelu
    2: Wybrać ten tryb w przypadku połączenia zdalnego
    sterowania dostępnego w handlu z zaciskami 44/41 (przy tej
    opcji sterowanie regulacją c.w.u. i maks. nastawą zasilania
    ogrzewanie jest dostępne na panelu kotła.
  • Pomocny post
    #4 21743729
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. Jaki posiadasz regulator temperatury? Marka, model lub poprostu zrób zdjęcia odbiornika i nadajnika.
    Pozdrawiam.
  • #5 21743741
    lukcoolm1981
    Poziom 5  
    Posiadam najprostszy regulator temperatury Tech 4.2, podłączyłem go właśnie do pieca i nic, piec w ogóle nie reaguje na ten odbiornik. Posiadam również Salusa 091FLRFv2 i też nic. Musi być jakiś knyf?! Z tym kotłem - coś trzeba włączyć lub wyłączyć w menu, takie mam wrażenie...
  • Pomocny post
    #6 21747512
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Który dokładnie model kotła, TERA czy TERA v2?
    Te regulatory, o których wspomniałeś, to podstawowe "ON-OFF".
    W TERA v2 "P7" ustawić na "0", tak jest ustawiony domyślnie.
    W TERA "P7" jest nieużywany, zostaw tak, jak był.
    I teraz podstawowe pytanie. Czy zworka na szybkozłączce (która jest pod obudową kotła po prawej stronie od dołu) została rozłączona? Jeśli nie, to kocioł nie będzie współpracował z dołączonym regulatorem do zacisków "(44) 40 - 41".
  • #7 21747710
    lukcoolm1981
    Poziom 5  
    Dziękuję za zainteresowanie się tematem, sprawa została rozwiązana. Pisząc do serwisu Immergas podpowiedzieli mi, że zworka jest pod pompą obiegową, inaczej pod kotłem — wisiała pod moimi oczami, a ja ślepy 😵‍💫😵‍💫. Po rozłączeniu jej sterownik-regulator działa, czyli piec reaguje na sterownik. W instrukcji obsługi jest zaznaczone, że zworka znajduje się na złączu 40-41, a takowej nie było; myślałem, że producent wyeliminował tę zworkę, ale okazało się, że przeniósł ją gdzie indziej 😕😕😕😕😕. Sprawa się rozwiązała, dziękuję wszystkim za pomoc....... Pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie regulatora temperatury do kotła gazowego Immergas Victrix Tera 24 Plus, gdy piec nie reaguje na programator mimo podłączenia przewodów NO i COM do zacisków 40–41 oraz ustawienia w menu kotła (P7-01) opcji zdalnego sterowania. W dyskusji zwrócono uwagę, że należy sprawdzić, czy zwarcie zacisków 40 i 41 uruchamia kocioł na centralne ogrzewanie. Użytkownik posiada regulatory Tech 4.2 oraz Salus 091FLRFv2, które nie powodują reakcji kotła. Wskazano, że w modelu Tera v2 parametr P7 powinien być ustawiony na 0 (domyślnie), a w modelu Tera parametr P7 jest nieużywany. Kluczową kwestią jest rozłączenie zworki na szybkozłączce pod obudową kotła (po prawej stronie od dołu); jeśli zworka pozostaje założona, kocioł nie będzie współpracował z regulatorem podłączonym do zacisków 40 i 41 (44). W menu kotła należy wybrać odpowiedni protokół zdalnego sterowania (np. IMG BUS) i upewnić się, że kocioł jest skonfigurowany do pracy z zewnętrznym programatorem temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA