Osmoza, bez konkretnej marki ani modelu, jest to składak z poszczególnych elementów według następującego schematu - trzy filtry wstępne > pompa > membrana 100 > Biocera > zbiornik > filtr węglowy kokos. Mam problem z zamykaniem odrzutu wody po napełnieniu zbiornika. Sytuacja ta występuje gdy ciśnienie w instalacji przekracza 3 bar. Muszę wtedy zdławić zaworem przepływ na wejściu do ok. 1,5 bar (na pewno poniżej 2 bar podczas pracy) i problem ustępuje. Jest to jednak trochę bez sensu, bo nie po to mam pompę, żeby zmniejszać ciśnienie w instalacji. Zamknięcie wypływu mogę również spowodować chwilowym otwarciem zaworu na obejściu membrany, tym do jej płukania. W okresie letnim gdy jest duży pobór wody w okolicy i ciśnienie w spoczynku nie przekracza 3 bar to osmoza działa prawidłowo.
Wymieniałem zawór 4-drożny oraz restryktor (550), ale to nic nie zmieniło. Ciśnienie na poduszce zbiornika 0,5 bar.
Co jeszcze mogę sprawdzić ?
Wymieniałem zawór 4-drożny oraz restryktor (550), ale to nic nie zmieniło. Ciśnienie na poduszce zbiornika 0,5 bar.
Co jeszcze mogę sprawdzić ?