logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Osmoza – odrzut wody nie zamyka się przy ciśnieniu powyżej 3 bar w instalacji.

fuser 06 Lis 2025 11:33 267 0
REKLAMA
  • #1 21743297
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    Osmoza, bez konkretnej marki ani modelu, jest to składak z poszczególnych elementów według następującego schematu - trzy filtry wstępne > pompa > membrana 100 > Biocera > zbiornik > filtr węglowy kokos. Mam problem z zamykaniem odrzutu wody po napełnieniu zbiornika. Sytuacja ta występuje gdy ciśnienie w instalacji przekracza 3 bar. Muszę wtedy zdławić zaworem przepływ na wejściu do ok. 1,5 bar (na pewno poniżej 2 bar podczas pracy) i problem ustępuje. Jest to jednak trochę bez sensu, bo nie po to mam pompę, żeby zmniejszać ciśnienie w instalacji. Zamknięcie wypływu mogę również spowodować chwilowym otwarciem zaworu na obejściu membrany, tym do jej płukania. W okresie letnim gdy jest duży pobór wody w okolicy i ciśnienie w spoczynku nie przekracza 3 bar to osmoza działa prawidłowo.

Wymieniałem zawór 4-drożny oraz restryktor (550), ale to nic nie zmieniło. Ciśnienie na poduszce zbiornika 0,5 bar.

Co jeszcze mogę sprawdzić ?
  • REKLAMA
REKLAMA