logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] REALME 14X 5G RMX3943 – brak zasięgu na SIM1, działa tylko SIM2, pytanie o IMEI

Jacck 06 Lis 2025 22:39 450 3
  • #1 21743933
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Telefon jak w temacie (RMX3943). Szuflada na karty SIM typu Combo (SIM1 +SIM2/SD)
    Telefon wykrywa kartę na pozycji SIM1 ale kompletny brak zasięgu (nie loguje się do sieci).
    Przy próbie ręcznego wyboru sieci z listy dostępnych (Sieć komórkowa -> SIM1 -> Operatorzy sieci) pojawia się komunikat: "Ta sieć jest niedostępna"
    Gdy wchodzę w Ustawienia połączeń -> Ustawienia dotyczące operatora i próbuję wejść w "Przekierowanie połączeń" lub "Blokada połączeń" pojawia się komunikat: "Błąd sieci lub karty SIM"
    Gdy włożę tę samą kartę w slot SIM2 (pozbawiając się możliwości korzystania z karty SD) wszystko działa bezbłędnie. Jest zasięg, działa transmisja danych, można wchodzić w ww. menu.
    Zrobiłem aktualizację OTA do najnowszej wersji, kilkakrotnie reset ustawień ale nic to nie dało. IMEI sprawdzony w darmowej bazie blacklist - wynik Clean. IMEI sprawdzony na stronie Orange - odpisali że nie posiadają informacji na temat takiego nr-u. Czy to możliwe że zablokowany jest jeden nr IMEI?
    Który nr IMEI będzie używany jeżeli aktywuje się kartę eSIM?

Przed chwilą sprawdziłem jeszcze na karcie A2 mobile (działa w sieci Plus). Kartę włożyłem tylko w slot SIM1 - nie było zasięgu, nie dało się zalogować przy ręcznym wyborze sieci ani wejść w menu związane z przekierowaniem lub blokadą połączeń. Wyciągnąłem kartę i przełożyłem do innego telefonu. I wtedy otrzymałem SMS o treści " Za chwilę otrzymasz konfigurację telefonu Realme 14X NFC Dual Sim w sieci a2mobile" i zaczęły przychodzić sms-y konfiguracyjne. Czy request o konfigurację został wysłany z Realme czy dopiero po przełożeniu karty do drugiego telefonu? W wiadomościach wysłanych nic takiego nie widać.
  • #2 21744194
    ilxs
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Jacck napisał:
    Czy request o konfigurację został wysłany z Realme czy dopiero po przełożeniu karty do drugiego telefonu? W wiadomościach wysłanych nic takiego nie widać.

Musiał zostać wysłany z Realme, więc w teorii telefon musiał mieć jakieś połączenie z siecią, gdyż operator rozpoznał go po numerze IMEI.
  • Pomocny post
    #3 21744201
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Pochodzenie telefonu? Gdzie kupiony? Sprawdź IMEI w bazie pozostałych operatorów.
  • #4 21744228
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Sprawdzając u pozostałych operatorów telefon okazał się zablokowany przez sieć Play.
REKLAMA