logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montażownica Grubber GR9222 – jak podłączyć przewód 4x1,5 mm² do 400 V?

slonyk5 07 Lis 2025 20:05 546 8
  • #1 21744720
    slonyk5
    Poziom 11  
    Ocena: 54
    Dobry wieczór. Dostała mi się montażownica Grubber GR9222, po rozpakowaniu goły kabel bez wtyczki i cztery żyły - 4x1,5...na 400 V? Ktoś podpowie jak to podłączyć? Żeby otworzyć puszkę na silniku musiał bym go wymontować. Dodam, że instalacja elektryczna w garażu starej daty 3F + N.

Tabliczka znamionowa silnika indukcyjnego Ideal typ MSD803-4/2 400 V
    Czterożyłowy kabel elektryczny bez wtyczki z końcówkami tulejkowymi na tle podłogi
    Przewód elektryczny z oznaczeniem 4x1,5 mm² 300/500V widoczny z bliska
    Zbliżenie na czarny przewód oznaczony jako 4x1,5 mm² 300/500V typu RVV
  • #2 21744770
    bobek851
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    >>21744720 Jeśli 3F to podłączasz bez N.
    Dla pewności weź miernik i sprawdź rezystancje pomiędzy przewodami wtedy można coś wywnioskować.
  • #3 21744778
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    slonyk5 napisał:
    Dobry wieczór. Dostała mi się montażownica Grubber GR9222, po rozpakowaniu goły kabel bez wtyczki i cztery żyły - 4x1,5...na 400 V? Ktoś podpowie jak to podłączyć? Żeby otworzyć puszkę na silniku (*) musiał bym go wymontować. Dodam, że instalacja elektryczna w garażu starej daty 3F + N.

Zauważ, że to jest maszyna o znaczeniu i mocy większej niż żelazko do prasowania, czy też suszarka do włósów!
    Dystrybucja nowych maszyn przemysłowych niemal zawsze jest nawet bez kabla zasilającego.
    Jeżeli to jest maszyna używana wcześniej w innym warsztacie, to z pewnością można spodziewać się, że była podłączona do jakiegoś wyłącznika z (prawdopodobnie termicznym zabezpieczeniem przed przeciążeniami.
    Skoro urządzenie to jest stacjonarne (nie ruchome na kółkach), to również winno być podłączone tak jak inne maszyny przemysłowe lub komercyjne.
    (*) Nie ma potrzeby "grzebania" w puszce na silniku, bo to co jest jest do zobaczenia w puszce, to masz na jego tabliczce! Nic więcej nie potrzebujesz, skoro nie jesteś elektrykiem.

Skoro twoja instalacja "elektryczna w garażu starej daty 3F + N" to podłączysz przewód żółto-zielony do N, pozostale trzy fazy do analogicznie trzech faz zasilania. Na tym etapie kolory tych przewodów są bez znaczenia.
    Jeżeli po pierwszej próbie stwierdzisz, że silnik kręci w przeciwnym kierunku niż spodziewanym/wymaganym, to zamienisz ze sobą dwie dowolne fazy.

e marcus
  • #4 21744822
    slonyk5
    Poziom 11  
    >>21744778 Dziękuję za pomoc. Maszyna jest nowa, ale nie spodziewałem się, że chińskie rączki nie przywiązują wagi do kolorystyki przewodów.
  • #5 21744965
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2816
    emarcus napisał:

Skoro twoja instalacja "elektryczna w garażu starej daty 3F + N" to podłączysz przewód żółto-zielony do N,

Po pierwsze, jeśli w gnieździe masz faktycznie N to instalacja jest wadliwa.
    Po drugie PE nigdy do N się nie podłącza. PE to PE, N to N. Nie są to zamienne lub jak ktoś woli tożsame przewody.
  • #6 21745183
    slonyk5
    Poziom 11  
    No to zgłupiałem...Rozumiem, że wadliwa dlatego, że nie posiada PE??? Skoro żółtozielony nie do N tylko do PE, to wygląda na to, że brakuje mi przykładowo szarego przewodu do trzeciej fazy...Dodam, że na obudowie jest dodatkowe złączka, aby podłączyć uziemienie...czyli sugestia kolegi emarcus wydaje się całkiem logiczna. W firmie, która zajmuje się dystrybucją usłyszałem, że 3 pełne kolory to fazy, a żółtozielony to uziom...
  • #8 21745632
    slonyk5
    Poziom 11  
    Chińszczyzna ma to do siebie, że instrukcje są miernej jakości, jeżeli już są. Podpiąłem według zaleceń dystrybutora sprzętu czyli wszystkie pełne kolory jako fazy i urządzenie działa bez zarzutu. Po tym dopiero doczytałem w necie, że są silniki trójfazowe, które nie potrzebują N...dzięki za pomoc.
  • #9 21748828
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1125
    Żaden typowy silnik trójfazowy nie potrzebuje do pracy N. Trzy fazy mu wystarczą.

Podsumowanie tematu

✨ Montażownica Grubber GR9222 została dostarczona z kablem 4x1,5 mm² bez wtyczki, co wywołało pytanie o prawidłowe podłączenie do instalacji 400 V 3F+N w garażu. Wskazano, że przy zasilaniu trójfazowym (3F) przewód neutralny (N) nie jest konieczny do podłączenia silnika trójfazowego, który wymaga tylko trzech faz. Żółto-zielony przewód to przewód ochronny (PE) i nie powinien być łączony z neutralnym (N). Instalacja bez przewodu PE jest wadliwa. Kolory przewodów w kablu montażownicy nie odpowiadają standardowej kolorystyce, co jest typowe dla urządzeń chińskich i wymaga ostrożności. Podłączenie powinno uwzględniać trzy przewody fazowe do faz zasilania oraz przewód ochronny do uziemienia. Silnik trójfazowy nie potrzebuje przewodu neutralnego do pracy. Instrukcje montażu często są niedokładne lub niepełne, dlatego zaleca się sprawdzenie rezystancji między przewodami miernikiem oraz stosowanie się do zasad bezpieczeństwa elektrycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA