logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother L2500 – ciemne tło na wydrukach skanów, zamiennik tonera ActiveJet

Luks777 09 Lis 2025 19:44 324 19
REKLAMA
  • #1 21746546
    Luks777
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć!
    Posiadam urządzenie wielofunkcyjne Brother l2500 od 2018 roku. Aktualnie używam zamiennika tonera ActiveJet, bęben oryginał od nowości.
    Niestety przy druku skanów drukuje się takie jakby tło. Jak się tego pozbyć?

Wydruk z szarym tłem i tekstem „STAROSTWO POWIATOWE W NOWYM SĄCZU”
  • REKLAMA
  • #4 21747577
    Luks777
    Poziom 11  
    dr.master napisał:
    Tylko przy skanowaniu? Przy wydrukach nie ma tego problemu?

Uściślę - tylko wydruki ze skanowanych dokumentów mają takie cienie. Z wydruku prosto z worda jest elegancko.
  • REKLAMA
  • #6 21749147
    Luks777
    Poziom 11  
    Zresetowałem samo urządzenie, ustawienia na laptopie i bez zmian. Tak właściwie to za bardzo nic tam wcześniej nie zmieniałem.
    Niestety nie znalazłem w ustawieniach na komputerze "wygładzania". W trybie GRAFIKA jest ciut lepiej.

Ściągnąłem najnowsze sterowniki i też bez zmian.

Czy może to być problem z zamiennikiem? Kiedyś jak był oryginał to nie było kłopotu.
  • #7 21749254
    Amcoranos
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Problem jest z samym odczytywaniem dokumentow przez skaner. Jest bardzo czuły. Możesz skanować z mniejszą ekspozycją. Moze wyższą rozdzielczoscią. Zabrudzeniem samego skanera.
  • REKLAMA
  • #8 21749898
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    Poświeć lampką na szybę skanera. Wtedy będzie dobrze widać czy jest brudna od spodu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21753268
    Luks777
    Poziom 11  
    Kombinuję i jak na razie nic.

Skany z innych urządzeń też tak drukuje, więc może to nie tędy droga. Zastanawiam się jaki zamiennik kupić, bo ten powoli się kończy.
  • REKLAMA
  • #10 21753695
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Luks777 napisał:
    . Aktualnie używam zamiennika tonera ActiveJet, bęben oryginał od nowości.
    Niestety przy druku skanów drukuje się takie jakby tło. Jak się tego pozbyć?

dr.master napisał:
    Tylko przy skanowaniu? Przy wydrukach nie ma tego problemu?

Luks777 napisał:
    tylko wydruki ze skanowanych dokumentów mają takie cienie. Z wydruku prosto z Worda jest elegancko.

Luks777 napisał:
    Zresetowałem samo urządzenie, ustawienia na laptopie i bez zmian.
    Czy może to być problem z zamiennikiem? Kiedyś jak był oryginał to nie było kłopotu.

Luks777 napisał:
    Skany z innych urządzeń też tak drukuje

To się nie trzyma kupy i wzajemnie wyklucza... Piszesz, że skany z innych skanerów też drukuje z tłem a dokumenty z Worda dobrze. Odpada czystość szyby 1 skanera.
    Nie podałeś jaki ma przebieg drukarka ("bęben od nowości" to nie informacja) a zużyty bęben może dawać taki efekt, ale to się kłóci z dobrym wydrukiem z Worda i dlatego piszę, że to sprzeczność.
    Moja osobista propozycja - kup nowy toner i bęben. To nie jest duży wydatek a za jednym zamachem eliminuje zużycie bębna oraz daje pewność co do jakości tonera.
  • #11 21754123
    Luks777
    Poziom 11  
    Zgadza się, dokładnie tak jak wcześniej pisałem. Dla mnie to też jest dziwne
    Wszystkie skany jakie wydrukuję mają takie cienie lub coś pod piksele(nawet w najwyższej jakości wydruku). Nieważne, czy robiony na mojej drukarce, czy na innym skanie.
    Spróbowałem nawet zrzut ekranu wydrukować i podobnie jak z Wordem - dobrze.

Wydrukowane ok. 5300 stron. Bęben żywotność 90%

Chciałem kupić jakiś zamiennik, ale jaki najlepszy? Teraz mam ActiveJet. Kiedyś miałem Actis i było jeszcze gorzej. Z tego względu w końcu napisałem tutaj.
  • #12 21755299
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    Zacznijmy od tego, w jakim formacie masz zapisane skanowane dokumenty? .jpg, .png czy .pdf? Wg mnie problem leży na etapie buforowania pliku. Znam przypadki, gdzie pdf z Adobe Readera z projektem drukował się 1 h na A3, a z Foxita leciało od strzała. Bo o ile dobrze rozumiem:
    1. Skanujesz na tej drukarce na kilka różnych urządzeń i temat się powtarza.
    2. Posiadasz skany wykonane również na innych urządzeniach, ale na Twój komputer?
    3. Próbujesz wydrukować te skany na tej drukarce (jednak nie znamy rozszerzeń).
    4. Cienie pojawiają się wokół tekstu jedynie jako "chmurka"?

Jeżeli powyższe stwierdzenia są właściwe, to spróbuj z innego komputera, na którym jest inny Windows. Bym się kręcił wokół rozszerzeń plików i właściwego buforowania plików z komputera (może masz zaznaczone domyślnie „drukuj jako obraz”). Próbuj. Powodzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21757596
    Luks777
    Poziom 11  
    1. Tak
    2. Tak i też podobnie
    3. Tak, zawsze PDF
    4. Jak chmurka lub cień

Zawsze są zapisane w PDF druk w A4. Używam Adobe Readera. A ustawienia skanów mam takie:
    Okno ustawień profilu skanowania urządzenia Brother DCP-L2500D

Po zmianie na "czarno-biały" poprawiła się jakość wydruku, ale nie rozwiązuje to skanów "obcych" :(
  • #15 21760858
    Luks777
    Poziom 11  
    Dziś w końcu miałem czas i dużo do drukowania, więc spieszę z opisem.

W Foxit jeśli już to minimalnie lepiej. Ciągle są takie jakby chmurki, a jakość ustawiłem na najlepszą.

Zrobiłem ksero bezpośrednio z przycisku na drukarce i nagle NIC NIE MA.
    Tylko ciągle ten problem z obcymi skanami... :(
    Tak jak wspominaliście muszą być na nich "szumy", więc nie mam pojęcia jak to "odszumić", żeby było elegancko.
  • #16 21761844
    krakarak
    Poziom 42  
    MaRciNoOs napisał:
    ... spróbuj z innego komputera, na którym jest inny Windows. Bym się kręcił wokół rozszerzeń plików i właściwego buforowania plików z komputera (może masz zaznaczone domyślnie „drukuj jako obraz”). Próbuj. Powodzenia.

To jest dobry trop wart sprawdzenia, pożycz laptop, zainstaluj ostatnie oprogramowanie dostępne na stronie producenta drukarki i sprawdź dla porównania.
    Luks777 napisał:
    Zrobiłem ksero bezpośrednio z przycisku na drukarce i nagle NIC NIE MA...

Bo nie ma komputera z jego oprogramowaniem i konfiguracją...
  • #17 21769538
    Luks777
    Poziom 11  
    Póki co nie mam od kogo pożyczyć, ale dzięki raz jeszcze na wskazany kierunek.

Tak patrzyłem na bęben i od strony, gdzie jest pozycja startowa suwaka od czyszczenia bębna to na początku tej zielonej części bębna(nie wiem czy to szklane) widać w środku jakby jakieś pajączki/rysy. Co to może być? Z drugiej strony tego nie ma. Bęben był trochę brudny od tonera. Był na nim poziomy wąski czarny pasek z tonera.
    Ostatnio kupiłem nowy zamiennik z ActiveJet i teraz taka niespodzianka. Z początku super drukowało - co prawda drukowałem tylko tekst, ale potem zaczęła robić poziomy pasek u góry i trochę brudzi kartkę(tak ledwo ledwo jakby posypane, ale widać).

I co najgorsze kartki zaczęły się blokować z tyłu, rzuca błędem "zator tylny".
    Zbliżenie na zielony bęben światłoczuły toneru z widocznymi zarysowaniami
  • #18 21770396
    krakarak
    Poziom 42  
    Bęben do wymiany, najlepiej z całym zespołem. A jak będziesz wkładał zespół bębna razem z tonerem to patrz jak to robisz, musi być moment tak jakby "zaskoku", to znaczy, że jest na swoim miejscu.
  • #19 21770592
    Luks777
    Poziom 11  
    krakarak napisał:
    Bęben do wymiany, najlepiej z całym zespołem. A jak będziesz wkładał zespół bębna razem z tonerem to patrz jak to robisz, musi być moment tak jakby "zaskoku", to znaczy, że jest na swoim miejscu.

Dziękuję, rzeczywiście źle musiałem go wkładać, bo jak ręką odjął(z zacinaniem papieru).
    Zamawiam bęben i tyle.
  • #20 21770671
    krakarak
    Poziom 42  
    I zrób jak radzi kolega w poście #12... Podmień komputer.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy urządzenia wielofunkcyjnego Brother L2500, które od 2018 roku używa zamiennika tonera ActiveJet oraz oryginalnego bębna. Przy wydrukach skanów pojawia się ciemne tło lub cienie wokół tekstu, natomiast wydruki bezpośrednio z dokumentów Word są poprawne. Próby rozwiązania problemu obejmowały reset urządzenia, aktualizację sterowników, zmianę ustawień skanowania (np. tryb czarno-biały, grafika, zmiana ekspozycji), czyszczenie szyby skanera oraz testy na innych komputerach i z innym oprogramowaniem do PDF (Adobe Reader, Foxit). Ksero wykonane bezpośrednio z drukarki nie wykazuje problemu, co wskazuje na źródło problemu w jakości lub formacie plików skanowanych dokumentów. Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z czułości skanera, jakości zamiennika tonera, zużycia bębna lub sposobu buforowania i drukowania plików PDF. Zalecane jest rozważenie wymiany tonera i bębna na nowe, testowanie różnych programów do drukowania PDF oraz ewentualne sprawdzenie urządzenia na innym komputerze z innym systemem operacyjnym. Dodatkowo zauważono drobne uszkodzenia bębna (rysy) oraz problemy z poziomym paskiem i zabrudzeniami kartki, które mogą wskazywać na zużycie lub konieczność czyszczenia rolek podajnika papieru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA