logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony CDP-291 – odtwarzacz CD czasami nie czyta płyt, przeskakuje utwory

pawelkuras4 09 Lis 2025 20:19 330 8
REKLAMA
  • #1 21746591
    pawelkuras4
    Poziom 2  
    Witam, szanowne grono forumowiczów.
    Chciałbym zasięgnąć opinii na temat odtwarzacza CD Sony CDP-291.
    Mianowicie mam taki problem, że po włożeniu płyty odtwarzacz w większości przypadków odczytuje ją tak, jak powinien, ale nie zawsze.
    Czasem kręci, kręci i finalnie wyskakuje "no disc".
    Jeśli załapie, to po wciśnięciu przycisku "Play"
    zaczyna odtwarzać, ale co chwilę przeskakuje
    co kilka sekund lub nawet na inną piosenkę.
    Czy ktoś wie, co może być przyczyną takiego zachowania?
    Dodam, że czyściłem oczko lasera izopropanolem,
    wymieniłem pasek napędu szufladki i ogólnie poczyściłem delikatnie cały napęd, bo był brudny.
    Może kondensatory wyschły?
  • REKLAMA
  • #2 21746605
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6614
    Wina może być w płytach CD (nie z wszystkimi płytami problem występuje a jeżeli występuje to też na innych urządzeniach odtwarzających CD) bądź w laserze odtwarzacza (problem występuje z każdą płytą CD i odtwarzanych prawidłowo w innym urządzeniu - porysowany i mycie nie przynosi efektu)>
  • #3 21746613
    pawelkuras4
    Poziom 2  
    Testowałem na świeżo nagranej płycie. Nagrywałem ją prędkością 16×, bo mniej się nie dało.
    Testowałem też na oryginalnej CD, obie płytki bez najmniejszej ryski: na pierwszej efekt taki, jak pisałem wcześniej, a na oryginalnej dodatkowo w ogóle nie było dźwięku i też czas przeskakiwał
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21746624
    pawelkuras4
    Poziom 2  
    Też tak podejrzewam.
    Można gdzieś dostać taki laser lub jakiś zamiennik w ludzkiej cenie?
    Wiem, że jest killa na eBay, ale ceny powalają, a też nie wiadomo, co się kupi.
  • Pomocny post
    #6 21746627
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6614
    KSS-240A KSS240A GŁOWICA LASEROWA nr oryginalny A4672712A
    Głowica laserowa KSS-240A z układem elektronicznym na płytce PCB Moduł laserowy KSS-240A z płytką PCB i złączami pinowymi
    lub SF92.5 LASER 4/11 PIN
    Laserowa głowica KSS-240A z taśmą połączeniową i złączem
    Gdzie kupić???
  • REKLAMA
  • #7 21746654
    pawelkuras4
    Poziom 2  
    Stokrotne dzięki, bracie.
    Nawet nie miałem pojęcia, że to takie łatwo dostępne i takie tanie.
  • #8 21749481
    pawelkuras4
    Poziom 2  
    Zamontowałem nowy laser z Allegro i dalej lipa.
    Co prawda jest ciut lepiej, ale zdarza się, że co jakiś czas przeskoczy. Zgłaszam reklamację i zobaczymy, jaki przyjdzie kolejny.
    Jeśli wszystkie są takie badziewne, to kupię jakiś poobijany odtwarzacz z takim laserem i podmienię.
  • #9 21752337
    pawelkuras4
    Poziom 2  
    Z racji niskiej jakości zamienników i problemów z działaniem lasera, postanowiłem porzucić naprawę. Odtwarzacz jest stosunkowo niskim modelem i według mnie gra nie jest warta świeczki. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz CD Sony CDP-291 ma problem z odczytem płyt – czasami wyświetla komunikat "no disc" mimo obecności płyty, a podczas odtwarzania często przeskakuje utwory. Problem występuje zarówno na oryginalnych, jak i świeżo nagranych płytach bez rys. Czyszczenie lasera izopropanolem oraz wymiana paska napędu nie rozwiązały problemu. Diagnoza wskazuje na uszkodzony laser (głowicę laserową). Proponowano wymianę lasera na modele KSS-240A (nr oryginalny A4672712A) lub SF92.5, dostępne jako zamienniki na Allegro czy eBay, jednak zamienniki cechują się niską jakością i nie gwarantują pełnej poprawy działania. Po wymianie lasera problem częściowo ustąpił, ale nadal występują przeskoki. Ze względu na niską jakość dostępnych zamienników i koszty naprawy, zdecydowano o rezygnacji z dalszej naprawy tego modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA