logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes W211 OM642 – objawy i diagnostyka usterki nastawnika ciśnienia doładowania

m.tosiek 10 Lis 2025 21:10 1428 6
REKLAMA
  • #1 21747507
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Mercedes w 211 OM 642, problem z nastawnikiem ciśnienia doładowania, błąd, jaki zapisuje się w sterowniku w obrazku.Mercedes W211 OM642 – objawy i diagnostyka usterki nastawnika ciśnienia doładowania Do tej pory wymieniłem nastawnik, dalej to samo, sprawdziłem wiązkę od nastawnika, napięcie zasilania w normie, ciągłość obwodu od kostki do sterownika silnika też w porządku. Moje podejrzenia padają na zacinającą się geometrię turbosprężarki, ale zanim dam ją do regeneracji, chciałbym się upewnić, bo może ktoś już przerabiał temat i ma doświadczenie z takim przypadkiem. Gdy silnik jest na niskich obrotach, to geometria chodzi lekko, ale gdy wkręci się go na wyższe obroty, czuć już opór, a przy gwałtownym dodaniu gazu potrafi się dosłownie przyblokować.
  • REKLAMA
  • #2 21747670
    adamasnew2010
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Najpierw sprawdź serwo, które steruje geometrią, może po prostu trzeba wydmuchać i posmarować zębatki
    Zbliżenie na mechanizm serwomotoru z widocznymi zębatkami i cewką tak wygląda suche i nieposmarowane

Dodano po 2 [minuty]:

Najpierw sprawdź serwo, które steruje geometrią, może po prostu trzeba wydmuchać i posmarować zębatki
  • REKLAMA
  • #3 21747704
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Nastawnik wymieniałem i to dwa razy, jeden używany, drugi po regeneracji i dalej ten sam błąd i brak mocy.
  • REKLAMA
  • #4 21747971
    adamasnew2010
    Poziom 9  
    >>21747704
    Sprawdzaj przewody do nastawnika i zobacz, czy są jakieś zachowane i nieaktualne usterki
  • REKLAMA
  • #5 21748050
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Wiązka sprawdzona, napięcie w normie, nawet po podłączeniu żarówki 5 W w piny, przewód sygnałowy od kostki nastawnika do sterownika silnika ma ciągłość obwodu, podłączona żarówka 5 W do tego przewodu świeci (przewód sygnałowy służył jako masa żarówki), tak więc wiązkę można wykluczyć.
  • #6 21748271
    adamasnew2010
    Poziom 9  
    EGR sprawdzałeś? Czysty czy zatkany?
  • #7 21780265
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Problemem okazała się wtyczka od nastawnika ciśnienia doładowania, usterka ciężka w diagnozie, ogólnie napięcie i sygnał PWM na pinach wtyczki był, ale występował słaby kontakt z pinami nastawnika, pomimo że doginałem i pryskałem kontaktem w piny wtyczki. Trochę mnie ta zabawa kosztowała, wymiana geometrii w turbinie, wymiana silniczka klap wirowych, wymiana zaworu EGR. Miałem się już poddać, ale stwierdziłem, że przejrzę dokładnie wiązkę, lub w ostateczności wymienię całą, ale skończyło się tylko na wlutowaniu nowej kostki od nastawnika.

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie W211 z silnikiem OM642 wystąpił problem z nastawnikiem ciśnienia doładowania, objawiający się błędem w sterowniku i brakiem mocy. Wymieniono nastawnik dwukrotnie (używany i po regeneracji), sprawdzono wiązkę przewodów, napięcie zasilania oraz ciągłość obwodu sygnałowego – wszystkie parametry były prawidłowe. Podejrzenia padły na zacinającą się geometrię turbosprężarki, która przy niskich obrotach działała lekko, a przy wyższych wykazywała opór i blokowanie przy gwałtownym dodaniu gazu. Zalecano sprawdzenie serwomechanizmu sterującego geometrią, w tym oczyszczenie i nasmarowanie zębatek. Dodatkowo sugerowano kontrolę zaworu EGR pod kątem zanieczyszczeń. Ostatecznie problemem okazała się uszkodzona wtyczka nastawnika ciśnienia doładowania, gdzie mimo obecności napięcia i sygnału PWM występował słaby kontakt z pinami. Po wlutowaniu nowej kostki nastawnika usterka została usunięta, co pozwoliło uniknąć kosztownej wymiany geometrii turbosprężarki, silniczka klap wirowych oraz zaworu EGR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA