logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes W211 OM642 2006: długi rozruch na zimnym, utrata mocy na ciepłym

ToSnA 06 Lut 2025 21:54 3117 23
  • #1 21428129
    ToSnA
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam, samochód Mercedes W211 2006 r. lift elegance OM642 190 km manual. Dwa problemy i tu opiszę co i jak. 1. Problem z rozruchem na zimnym, kręci 5-7 sekund. 2. Traci moc przy większym depnięciu na gaz, przeważnie jak jest już ciepły.
    Samochód był sprawdzany na SD przez 5 godzin, wszystkie testy robione, jakie tam były. Układ paliwowy elegancko, wszystko sprawne, jak i inne podzespoły i układy, czy klapy wirowe, czy nastawnik itp. Pompa CR podmieniana i ten regulator na listwie CR, ten kątowy, zero poprawy. Wtryski, parametry w porządku, jak i test przelewowy też. Turbo nie zacina się, leciutki luz wzdłużny. Nastawnik ma swój luz, już większy (nie wiem, czy on powoduje utratę mocy). Mniejsza do rzeczy, komputer pokazuje zero błędów, oprócz CAN (niezagwarantowany zapis pamięci usterek), coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Jak samochód jest rozgrzany, to po dodaniu gazu lekko idzie, jak wciśnie się mocniej, to tak jakby turbo nie wstawało, ale geometria perfekt, zero przycięć, chodzi leciutko. Pytanie, co warto sprawdzić, jak piszę testy na zimnym i ciepłym i wszystko w porządku. Czy może to być już wina elektroniki, elektryki, np. sterownik silnika?? Walczę z tym kupę czasu i nie mam pojęcia, maks 120 km/h, traci moc, nie wchodzi w tryb awaryjny, nie wyrzuca błędów. Nie mam bladego pojęcia, co sprawdzić. Z góry przepraszam, że tak to rozpisane, jak piszę coś dłuższego, zazwyczaj pogmatwane wychodzi, ale dzięki, jeżeli ktoś coś doradzi.
  • #2 21428265
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    Wydech rozepnij i się przejedź.
  • #3 21428311
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Podmień przepływomierz na inny, najlepszy test.
  • #4 21428488
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Miałem podobny problem z tym silnikiem w swojej 211. U mnie spadki mocy powodowała wiązka od czujnika ciśnienia spalin (ten zaraz za turbiną). Ale szukając przyczyn, natrafiłem na wątki w różnych forach, że często problem robi nastawnik turbiny, traci on połączenie między wtyczką a płytką drukowaną. Co do ciężkiego odpalania na zimnym, częściowo problem rozwiązałem, wymieniając świece żarowe na oryginalne Beru, ale mimo wszystko po dłuższym postoju potrafi dłużej pokręcić. Mam na to patent, mianowicie nie kręcę rozrusznikiem zaraz po zgaszeniu kontrolki od świec, tylko czekam jeszcze ok. 10 s i dopiero odpalam, wtedy pali niemal od razu. Gdzieś wyczytałem, że odpowiedzialny za to jest czujnik temperatury powietrza w przepływomierzu, a że przepływomierz drogi, więc już nie drążę tematu.
  • #5 21428553
    user64
    Poziom 36  
    Przepływomierze z ali są tanie, a działają. Zastosowałem już 3 razy w różnych autach, zero problemu.
  • #6 21428575
    ToSnA
    Poziom 2  
    Co do wydechu, jest tylko Kat, EGR i DPF off. Przepływomierz spróbuję zerknąć, nastawnik ma swój mały luz, do regeneracji powinien iść, ale aż tak, by chrzanił, że muła ma i w ogóle jechać nie chce? Czujnik też sprawdzę, ten od spalin. Ale niemożliwe, by wszystkie parametry miał dobre i zero błędów ani trybów awaryjnych, mimo dosyć poważnych usterek.
  • #7 21428591
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1139
    >>21428575
    I właśnie o tego kata chodzi.
    Czy nie przypchany.
    I błędu nie będzie przy off dpf.
  • #8 21428805
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Nastawnik u siebie dawałem do regeneracji, ale okazało się że to nie to, tak jak wyżej pisałem, problem powodowała wiązka od czujnika ciśnienia spalin, przechodziła idealnie nad turbiną, a że ktoś już wcześniej w niej grzebał to temperatura od turbiny spowodowała że połączenia lutownicze nie stykały. Żadnych błędów po utracie mocy nie było, a mam xentry diagnosis, dlatego też sugerowałem się nastawnikiem, bo wyczytałem na różnych forach że daje takie objawy i nie generuje błędów.
  • #9 21429250
    ToSnA
    Poziom 2  
    Gdzie odłączyć katę przed rurę, tak i tyle?
    Ma on wpływ na moc i na odpalanie?
    Rzecz w tym, że jak się rozgrzeje, trochę da mu się buta, idzie zmienić bieg, gdzie odpuści się gaz i wtedy dostaje muła, jakby turbo nie wstawało, nie mam pojęcia.
    Ma on klapy wirowe, znaczy silniczek jest podłączony, bo test on przeszedł, nie przyciął się nic.
    Testy SD miał robione, mam program ten na laptopie, problem w tym, że bateria popsuta, więc w trakcie jazdy odpada obserwacja (jeszcze).
    Nastawnik ma na pewno swój luz, w środku ślimak jest zużyty, ale czy on by miał wpływ na to? Nie powinno to reagować mimo dodania gwałtownie gazu?
    Na pewno jeszcze słychać rzężenie przy rozrządzie, ale czy to on, nie wiem, ale podobno (słownie ma on 100 km przebiegu).
    Odpiąłem przepływkę dzisiaj na zimnym, te dwie wtyczki większe, zapłon z 8 sekund i odpalił po 2-3 sekundach, ale wiem, że to nie to samo.
    Układ paliwowy wychodzi dobrze, czy SD, czy ręczne sprawdzenie ilości podawanej przez pompkę, czy przelewów wtryskiwaczy.
    Poprzedni właściciel wymieniał sterownik świec, świece, dawał wtryskiwacze, podobno na stół wychodzą one dobrze. Ja podmieniłem czujnik, ten regulator na listwie i pompę||| bez zmian.
    Błędów nie sypie.
    Samochód bym dał do mechanika, ale widząc, co się dzieje, będzie drogo, poza tym musiałby być fachman niesamowity, a nie wymieniacz i terminowo też.
    Proszę o podpowiedzi jakiekolwiek.
    Czy da się posprawdzać np. rezystancje czujników dla ich pewności, czy działają poprawnie???
    A zajrzałem również w filtry paliwa, ocena 40% ze 100% sprawności. Mają jakikolwiek wpływ na te objawy?
    Zamówię jutro te filtry z samego rana i zamontuję.
    Coś więcej będę pisał. PS. Walka już trwa 3 msc i kusi mnie oddać go na szrot, a szkoda.

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

Właśnie leciutko zbaczając co do rozrządu, będę przymierzał się do wymiany za parę miesięcy, 1. Czy potrzebne są blokady czy da się na jakieś znaki ustawić i starczy??
  • #10 21429626
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Da się bez blokad rozrząd ustawić, znaki są, gdzieś miałem schemat, jak znajdę to wrzucę. Blokady wałków są tanie, można zainwestować.
    Schemat ustawienia rozrządu silnika z oznaczeniami i szczegółami montażowymi.
    Co do nastawnika, odpal auto i pobaw się pedałem gazu obserwując zachowanie nastawnika, przy każdym dodaniu gazu powinien się wychylić, jeśli nie reaguję na gaz to masz odpowiedź w czym problem.
  • #11 21429742
    ToSnA
    Poziom 2  
    Ale pytanie, jak dodawać gazu, czy wystarczy, że np. dam mu od jałowych dodatkowe 200, czy musi to być np. 1000 obrotów więcej??

Dodano po 2 [minuty]:

A na odpalanie, właśnie jak pisałem, że zapomnę, dopiszę, podpinając pod tester ciśnienie szyny, zalecane było bodajże 250. Jak zacząłem kręcić, szło do 150-180 bar, trzymało z 2-3 sekundy i wskoczyło na 250, wtedy samochód odpalił. Jak pisałem, układ paliwowy przetrzepany, adaptacje, testy zrobione i nic nie wykryło.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Co do nastawnika dałem lekko gazu tak z 150-200 obrotów więcej to rusza się nastawnik delikatnie tak jak mu dałem,. A tak jak dałem gazu szybko do dwóch 2k obrotów i odpuściłem to też lekko a jak przytrzymałem i puściłem do 2k to już jakby się otworzył i zamknął pełen zakres tak nazwijmy. Czyli w teorii tylko wychodzi że dobrze???
  • #12 21429844
    m.tosiek
    Poziom 22  
    No to nastawnik działa, dobrze by było wrzucić komputer do auta, ruszyć w trasę, wejść w parametry rzeczywiste i podejrzeć w którym momencie spada ciśnienie doładowania.
    Działa to na tej zasadzie że jak dźwignia nastawnika jest na dole, wtedy turbia ma maksymalne doładowanie, można w ramach eksperymentu ściągnąć dźwignie z nastawnika i zobaczyć czy nastąpi spadek mocy podczas jazdy, a jeszcze sprawdził bym jak ten nastawnik zachowuje się po utracie mocy, czy też będzie wychylać się przy dodawaniu gazu.
  • #13 21429949
    ToSnA
    Poziom 2  
    Mam sd ale na laptopie bez baterii bo padła czy wystarczy autocom? Bo jest tam taka opcja jednak nie wiem czy ona dziala poprawnie i pytanir jakie wahania maja byc cisnienia, po utracie mocy w sumie musiałby sie szybko zatrzymać i mache otworzyć i zobaczyć najlepiej jakby kamerka była która rejestruje to ppdczas jazdy wtedy by była stu procentowa pewnosc co sie tam dzieje.

Dodano po 6 [minuty]:

Będę dzisiaj jechał w trase 40km podladuje laptopa i mam nadzieje ze bedzie dzialac ta funkcja doladowania poprawnie w autocomie. Jak go rozgrzeje troche to odlacze dzwigienke i sprawdzę co będzię się dziać a po utracie mocy zobaczę też jak będzie chodził nastawnik. A później jeszcze zobacze ten wydech i czujnik jak to wygląda. Odpalanie odpalaniem a falują lekko obroty jeszcze gdzie tego wczesniej nie miałem.

Dodano po 6 [godziny] 53 [minuty]:

Zauważyłem cos moge jechac nawet 140 jeżeli NIE PRZYŚPIESZAM MOCNO. Jeżeli przyśpieszam lekko tak by się bujnąć to moge jechać a jak depne to jedzie oatro i muła złapie, nastawnik działa rusza sie mula zlapal zatrzymalem sie macha w gore gaz czy leciutko czy do 2k czy 3k rusza sie. Pytanie mocny szum z turbo mam filmik nie wiem czy będzie słychać jakby gdzieś coś uciekało chyba że turbo tak chodzi ale nie wiem. wsadzilem reke za turbo nic nie czuć ani też zapachu spalin.

Dodano po 1 [minuty]:

Zauważyłem cos moge jechac nawet 140 jeżeli NIE PRZYŚPIESZAM MOCNO. Jeżeli przyśpieszam lekko tak by się bujnąć to moge jechać a jak depne to jedzie oatro i muła złapie, nastawnik działa rusza sie mula zlapal zatrzymalem sie macha w gore gaz czy leciutko czy do 2k czy 3k rusza sie. Pytanie mocny szum z turbo mam filmik nie wiem czy będzie słychać jakby gdzieś coś uciekało chyba że turbo tak chodzi ale nie wiem. wsadzilem reke za turbo nic nie czuć ani też zapachu spalin.

Dodano po 2 [minuty]:

Filmik
    Załączniki:
    • Messenger_creation_9776CF19-71E6-47C0-A802-6E83D5F7FDEB.mp4 (2.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21430635
    user64
    Poziom 36  
    To sprawdź jakie masz ciśnienie doładowania, bo wygląda, że przeładowanie masz i dlatego wchodzi w tryb awaryjny
  • #15 21430656
    ToSnA
    Poziom 2  
    Tyle że komunikatu nie wyświetla żadnego, że tryb awaryjny. Jakie ma być ciśnienie min i maks?
  • #16 21430667
    user64
    Poziom 36  
    Nie max i min, tylko czy zadane mniej więcej zgadza się z rzeczywistym. Jeżeli jest duża różnica to będzie jak u ciebie właśnie.
  • #17 21430681
    ToSnA
    Poziom 2  
    No dobra, a co z odpalaniem? Wtedy to już może być inny problem, tylko gdzie?

Dodano po 48 [minuty]:

Panowie, jak pisałem sd mam na lapku bez baterii. Autocom dwa parametry 1. ciśnienie doładowania i 2. wzorcowe ciśnienie doładowania będę pisał cyframi.
    1 i 2 na jałowych mają ten 1 bar przy jeździe widzę że 1 jest o 0,1-0,2 bara większa od 2 przy takiej normalnej jeździe. Pełen but stracił moc 1 ma 2,5 bara jak nie 2,6 napompowała gdzie 2 pokazuje z 2 bary plus minus. Jak już jest ten etap co ma muła i wkręcam go powoli idzie do 1,6 bara w górę lekko +- a jak dam but i łapie muła to 1 ma 1.1 maks 1.2 bara a 2 wzorcowo pokazuje 1.8 do 2 plus minus tam minimalnie. Nie krytykujcie mnie za opis ale tak wygodniej i szybciej. Błędów brak check engine też brak trybu awaryjnego nie pokazuje. Wyłączenie i odpalenie działa na nowo do momentu buta w podłogę. Co panowie proponujecie. Plus czy to ma wpływ na odpalanie?

Dodano po 3 [minuty]:

Dam wam filmik z autocom jest tam cianienie na rampie i okreslone cisnienie, dzwiek stukania osłona luźna filmik sprzed kilku tygodni. Jak mówiłrm ciśnienie wskoczy to odpala
    Załączniki:
    • Messenger_creation_62FFA266-D347-4876-AF9C-C2C11D30C895.mp4 (2.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21430804
    user64
    Poziom 36  
    Różnica ponad 0,5 bara = przeładowanie. Turbina.
  • #19 21430828
    ToSnA
    Poziom 2  
    No i na to wychodzi 0,5 bara.
    Od czego zacząć i gdzie szukać??? Dodam, że nastawnik ma wyrobiony ślimak na środku i ma luz swój, nie mały, ale też nie ogromny.

Dodano po 14 [minuty]:

Gdzie najlepiej się podłączyć by puścić dym do dolotu??

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Dam wam filmik z autocom jest tam cianienie na rampie i okreslone cisnienie, dzwiek stukania osłona luźna filmik sprzed kilku tygodni. Jak mówiłrm ciśnienie wskoczy to odpala
  • #20 21431636
    ToSnA
    Poziom 2  
    Panowie, czy czujnik ciśnienia atmosferycznego to ten przy przepustnicy na dwie śrubki? Wedle WOW Wurth ma on mieć rezystancję 3708 omów. Mi pokazało 1.236, jednak ja sprawdzałem wartością 6k omów. Czy jest to prawidłowe sprawdzenie? Napięcie do kostki dochodzi. 2 Czujnik ciśnienia spalin ten koło turbo, tak? Pokazywało mi 2k parę omów, a ma być 4670 omów. Czy dobrze sprawdzam? I czy któryś z tych czujników może wywalić błąd, czy nie?
  • #21 21431669
    user64
    Poziom 36  
    Przeładowanie jest od turbiny kolego.
  • #22 21431676
    ToSnA
    Poziom 2  
    czyli co turbo do sprawdzenia?
  • #23 21431677
    andexp
    Poziom 24  
    Ocena: 276
    Ten przy przepustnicy to czujnik ciśnienia doładowania. Czujnik ciśnienia atmosferycznego jest na obudowie lewego filtra powietrza.
  • #24 21433993
    ToSnA
    Poziom 2  
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza dwa problemy w Mercedesie W211 z silnikiem OM642 z 2006 roku: długi czas rozruchu na zimno (5-7 sekund) oraz utratę mocy przy przyspieszaniu na ciepłym silniku. Po diagnostyce SD, która nie wykazała błędów, sprawdzono układ paliwowy, wtryski, turbo oraz nastawnik, jednak problemy nadal występują. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przepływomierza, czujnika ciśnienia spalin oraz stanu katalizatora. Wskazano również na możliwość przeładowania turbiny, co może wpływać na moc i odpalanie. Użytkownik planuje dalsze testy ciśnienia doładowania oraz sprawdzenie nastawnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA