logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Anenji HHS-11kW – aplikacja Smartees nie łączy się z dataloggerem, zielona dioda

berthold61 11 Lis 2025 17:17 957 12
REKLAMA
  • #1 21748325
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    Anenji HHS-11kw brak możliwości uruchomienia aplikacji smartees , miałem easuna 6,2kw i tam w 2 minuty mi zajęło uruchomienie tej apki a w anenji od tygodnia kombinuję i za żadne skarby nie chce zadziałać , jest tam jakaś opcja resetu tego datalogera ??? na datalogerze świeci tylko 1 dioda zielona ciągłym światłem , sam dataloger się rozgłasza i jest widoczny , brak mi pomysłów i chyba gdzieś się zapętliłem , apkę zarejestrowałem dodałem pin z meila następnie dopisałem niby do routeraz tak twierdzi apka ,dodaję urządzenie to chyba chodzi o ten dataloger ale pokazuje że dodano ale nic nie da się z tym zrobić ,po ponownym uruchomieniu znów pusto na apce , wysiadam.
  • REKLAMA
  • #2 21749577
    berthold61
    Poziom 28  
    Dalej nic , ktoś dał cynka że trzeba odpiąć zasilanie i się dataloger zresetuje ale nic to nie pomogło. pytanie gdzie taki dataloger można dokupić ?

Płytka drukowana z modułami komunikacyjnymi, złączami i elementami elektronicznymi
  • REKLAMA
  • #4 21749973
    berthold61
    Poziom 28  
    Dzięki serdeczne, dzwonię .
  • REKLAMA
  • #5 21755508
    berthold61
    Poziom 28  
    Wypadało by coś skrobnąć i tak zakupiłem taki tani accespoint za 30 zł do gniazdka i apka najnormalniej ruszyła , druga sprawa ktoś powiedział że raz zarejestrowany dataloger ma przypisane konto na stałe i okazało się że to nieprawda bo mam też falownik 6,2kw i zapomniałem konta do niego (nie zapisałem nigdzie) zarejestrowałem na nowe konto i też normalnie startuje tu ok.
    ale mam 3 zagwostkę czyli dwa magazyny po 16ogniw każdy 320Ah i do nich dwa BMS-y jeden v19 drugi v15 i sobie działały super aż do momentu aż zechciało mi się aktualizować do najnowszych wersji jakie są dostępne no i 1 magazyn z v19 ładuje się do pełna natomiast drugi ten z v15 dojdzie do 70 procent i 220Ah i koniec ładowania mimo że charger świeci na ON ? ustawienia te same na oby dwóch , asame ustawienia jak Marco z jutuba czy tego Australijczyka o co kaman ???
    już po łepetynie mi chodzi aby cały magazyn 32 ogniwa podłączyć na jeden BMS czyli po dwa równolegle i szereg itd , gdzies to już widziałem ale czy są jakieś problemy nie wiem ale wiem że pierwsze BMS-y miały balansowanie 1 Amper te mają po 2 Ampery powinno działać co ??
  • REKLAMA
  • #6 21755637
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    BMS pewnie działają prawidłowo a ty nie masz skalibrowanych magazynów albo niewłaściwe ustawienia lub nierównomierne ładowanie się cel.
  • #7 21755864
    berthold61
    Poziom 28  
    >>21755637
    Kalibrowałem napięcia i po 3 dobach dalej są te same napięcia 54,20v na obydwóch tylko jeden na 100 proc naładowany drugi na 70 proc i koniec ładowania , dziś rano ten pierwszy z v19 ma 96 procent a ten z v15 ma tylko 60 procent , ustawienia mają dokładnie takie same, zamówiłem 35 bussbarów i po niedzieli łączę po dwa ogniwa równolegle i szereg z następnymi i tylko 1 BMS bo do ładu z tym nie da się dojść.
  • #8 21755998
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    berthold61 napisał:
    natomiast drugi ten z v15 dojdzie do 70 procent i 220Ah i koniec ładowania

To może wymienić go na v19 być może dwa te same będą lepiej współpracować .
  • #9 21756053
    berthold61
    Poziom 28  
    >>21755998 dziś zmieniłem w bmsie pojemność ogniwa z 315 Ah na 320 Aha i cyk jest 100 proc na obydwóch magazynach z tym że na tym starszym jedna cela odstaje i chyba to powód wszystkie mają 3,45 a 3 ogniwo ma 3,35v, wyłaczyłem w tym magazynie discharging i zostawię na dobę lub dwie być może się kiedyś nasyci tymi 2 amperkami od balansowania , balansowanie też zrobiłem od 3 volt , teraz czekać a jak nie no to nowe ogniwo kupię.
  • #10 21756439
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Zmiana ustawień nie robi żadnych cudów tylko zakłamuje faktyczną pojemność.

Pojemność jaką się wpisuje powinna być obliczona w zakresie ładowania SOC od 0 do 100% a nie faktycznej pojemości celi bo przecież jej nigdy nie używasz.
  • #11 21756530
    berthold61
    Poziom 28  
    >>21756439 Tyle to ja wiem ale czy wiesz faktycznie co tam wpisać ?? oto jest pytanie bo chyba wiesz że sprzedają nam zeszlifowane kody Qr i myślisz że masz 320-ki bo tak na kartce czy lewym kodzie Qr a ile faktycznie ???
  • #12 21756576
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To użytkownik ma sobie zmierzyć pojemność jaka się zawiera pomiędzy jego ustawieniami SOC 0% i 100%.
    Po to jest kalibracja pojemności w BMS czyli użycie i skonfigurowanie opcji dla FLOAT MODE.
  • #13 21756788
    berthold61
    Poziom 28  
    >>21756576 No tak, wszyscy mamy zasilacze po 3 tysiące w domu i ładujemy, rozładujemy i sprawdzamy, przecież kupując ten cały majdan magazyn nie miałby sensu, bo za sto lat by się nie spłacił.
    Float moda mam na stałe załączony, wczoraj wyłączyłem discharging w jednym magazynie, tym gdzie to jedno ogniwo odstaje od normy i dziś ciutkę lepiej, ale to chyba ze 3 doby potrwa, zanim się to wyrówna. Wszystko się popitoliło, jak zaktualizowałem oba BMS-y.
    A swoją drogą producent BMS-a oraz ogniw na bank ze sobą współpracują i dają nam gotowe ustawienia, ale my Polaczki jak zwykle g...no wiemy, ale najlepiej wiemy i koniecznie swoje wypociny musimy w BMS-a wpisywać i wszem i wobec oświadczać, że wydłużamy żywot ogniwa. Tylko czy to naprawdę racja? Ja twierdzę, że bujda. Poczekam, niech sobie to wyrówna i wrzucam fabryczne ustawienia, bo chyba producent lepiej wie niż my.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku możliwości połączenia aplikacji Smartees z dataloggerem w falowniku Anenji HHS-11kW. Datalogger świeci ciągłą zieloną diodą i jest widoczny w sieci, jednak aplikacja nie utrzymuje połączenia, a dodanie urządzenia do aplikacji nie skutkuje jego obsługą. Próby resetu dataloggera poprzez odłączenie zasilania nie przyniosły efektu. Wskazano możliwość zakupu kompatybilnej płytki komunikacyjnej WiFi, która pasuje do modeli Anenji 4kW, 6,2kW i 11kW. Po zakupie taniego access pointa za około 30 zł aplikacja zaczęła działać poprawnie. Dodatkowo omówiono problem z dwoma magazynami baterii 16-ogniwowych (320Ah) z BMS v19 i v15, gdzie jeden magazyn ładuje się do pełna, a drugi zatrzymuje się na 70% pomimo włączonego ładowania. Sugerowano możliwe przyczyny: brak kalibracji magazynów, niewłaściwe ustawienia lub nierównomierne ładowanie ogniw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA