logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Anenji 11 kW HHS – brak połączenia z aplikacją Smartees, nie wykrywa urządzenia

berthold61 01 Lis 2025 20:55 1578 21
REKLAMA
  • #1 21738451
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    Anenji 11 kw HHS ten nowszy brak komunikacji z apką smartees , ta sama apka co easun i tam zajęło mi to 3 minuty i zadziałało obecnie zmieniłem na tego anenji ,apkę ściągam nowa zakładam nowe konto łączy z routerem przez swoje wifi potem następnie przechodzę na swoją sieć i odpalam apkę i to od 3 dni dodaj urządzenie więc próbuję dodać ,wszystkie możliwe numery i kody jakie znalazłem i nic ,poprzez blutut znajduje i zapisuje ale po wyjściu z apki i ponowym załączeniu znów pusto ręce opadają , przes stronę dessmonitor też próbuję i wysiadam , udało się komuś tym dziadostwem połączyć czy to fabrycznie skopane tylko to bym chciał wiedzieć .
  • REKLAMA
  • #2 21738467
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 291
    Mam smartess i też musialem ciut powalczyc. Raz blisko falownika, dwa w niezakłóconym wifi. Aplikację ulokowalem na tablecie lenovo. Dziala z opóźnieniem nawet 5minutowym (kolega podpowiedzial). Dziś jest jakieś słabsze dzialanie bo nie ma np. wykresy obciążenia, pokazuje 0.
    ps. 6,2kW ten nowszy z antenką.
  • #3 21738476
    berthold61
    Poziom 28  
    # dni temu miałem jeszcze easun 6,2kw i tam apka działała mi od marca idealnie a cała procedura trwała 3 minuty ale zmieniłem na anenji 11kw HHS i tu totalna lipa , odświeżanie tam zawsze jest co 5 minut to wiadomo od dawna .
  • REKLAMA
  • #4 21738678
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 504
    >>21738451
    Trzeba włączyć w smartfonie lokalizację GPS, bez tego nie dodasz.
    berthold61 napisał:
    odświeżanie tam zawsze jest co 5 minut

Można częściej, ale opcja płatna.
  • #5 21738796
    berthold61
    Poziom 28  
    techlock napisał:
    >>21738451
    Trzeba włączyć w smartfonie lokalizację GPS, bez tego nie dodasz.
    berthold61 napisał:
    odświeżanie tam zawsze jest co 5 minut

Można częściej, ale opcja płatna.

Dawałem , ręce powoli odpadają , naszła mnie myśl inna czyli olewam apkę falownik ustawiam na user czyli swoje ustawienia i zapominam , kolejna sprawa to wydłużenie kabelka do wyświetlacza BMS o 20 metrów i przeniść wyświetlacz do domu tylko pytanie czy te 20 metrów to nie za dużo ?
  • #6 21738917
    techlock
    Poziom 34  
    20m to sporo, specyfikacja protokołu CAN lub RS485 zależy jak komunikuje się wyświetlacz z modułem BMS, przy większych odległościach spadnie prędkość transmisji.

Czy dataloger poprawnie łączy się z falownikiem oraz czy poprawnie łączy się z siecią wifi?
    Z opisu wynika, że jedynie nie możesz przypisać dataloggera do swojego konta.
    Jeśli dataloger jest poprawnie skonfigurowany to wysyła dane na serwer, nawet jak nie jest przypisany do żadnego konta.
    Jaki to model dataloggera?
  • #7 21739462
    berthold61
    Poziom 28  
    techlock napisał:
    20m to sporo, specyfikacja protokołu CAN lub RS485 zależy jak komunikuje się wyświetlacz z modułem BMS, przy większych odległościach spadnie prędkość transmisji.

Czy dataloger poprawnie łączy się z falownikiem oraz czy poprawnie łączy się z siecią wifi?
    Z opisu wynika, że jedynie nie możesz przypisać dataloggera do swojego konta.
    Jeśli dataloger jest poprawnie skonfigurowany to wysyła dane na serwer, nawet jak nie jest przypisany do żadnego konta.
    Jaki to model dataloggera?

No i z tym datalogerem jest mały problem bo to płytka elektroniczna zabudowana na stałe a na niej jakieś numery które ledwo co zczytałem (kiepski dostęp) nie widać żadnego kodu Qr , z dołu tylko antenkę się wkręca , z routerem niby się łączy przynajmiej tak pisze ale po wejściu na swoją sieć apka nic nie pokazuje , chyba odkręcę tę płytkę wifi sprawdzę może tak są jakies inne dane
  • #8 21739962
    mirek.bochniarz
    Poziom 1  
    >>21739462
    Witam.
    Mam też ten problem: świeżo zamontowany inwerter 4,2 kW z Wi‑Fi i też nie mogę się podłączyć; wygląda na sprawny — wszystkie diody świecą prawidłowo.
    Robiłem nawet skan (skanerem Wi‑Fi) — brak jakiejkolwiek emisji.
    Dajcie znać, jak rozwiążecie ten problem; jak mi się uda wcześniej rozwiązać, to też dam znać.
  • #9 21740082
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 897
    berthold61 napisał:

kolejna sprawa to wydłużenie kabelka do wyświetlacza BMS o 20 metrów i przeniść wyświetlacz do domu tylko pytanie czy te 20 metrów to nie za dużo ?

Prosty serwer z Home Assistant, dwa układy ESP32 i połączenie LAN lub WiFi, koszt może do 300 zł i masz zdalny nadzór nad inwerterem i magazynem z pełnym sterowaniem parametrami, sterowanie z komputera, tabletu czy telefonu.
    Dataloger można olać całkiem HA sam robi statystyki w jakiejkolwiek formie tylko chcesz, od liczbowych, wykresów kołowych czy jakie tam sobie wymyślisz.

Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej parametry baterii i systemu PVInterfejs monitorujący akumulator: napięcie 52.09V, prąd -4.39A, status rozładowania 228.8WZrzut ekranu interfejsu Home Assistant z danymi BMS 24V i przepływem energii

Problemy z datalogerami to zwykle problem ze strony serwera i serwisu hostujacego. Czasami problemem jest działający antywirus na kompie czy w sieci operatora, często ta opcja jest zalaczana przez operatora przy zakupie łącza. Wystrczy ja wyłączyć.
    Czasami pomaga kilkukrotnie dodanie i usunięcie z konta datalogera.

Osobiście nigdy nie dodaje przez aplikację bo częste błędy, lepiej przez stronę www podając serial datalogera.
  • #10 21740311
    berthold61
    Poziom 28  
    Najpierw musiałbym się podciągnąć w sprawach Home asistant słyszę o tym dużo ale nigdy tego nie dotykałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21740452
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jest na tyle prosty że można opanować od instalacji do podstawowej konfiguracji w godzinę a reszta to tylko poszukać, doinstalować i przeczytać co zrobić.
    Wystarczy posiadać coś na czym zainstalujesz, np. stare terminale komputerowe za grosze na allegro 4-8Gb RAM , dysk 32 do 100 Gb to ok 100 zł.

Temat odnośnie HA jest, projekty są gotowe tylko zaprogramować płytki esp32.

Niby kabel możesz przedłużyć nawet dołożyć drugi wyświetlacz w domu bez problemu. Wyświetlacz działa na wewnętrznym protokole opartym o rs485 więc do wyświetlania wystarczą tylko 3 kable. Inne kable to raczej tylko wprowadzanie zakłóceń i nie warto je podłączać.
  • #12 21840594
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 253
    >>21739962 mam ten sam problem z tym samym inwerterem. Telefon nie widzi wifi inwertera. Model z antenka wkrecana od spodu.
  • #13 21840750
    berthold61
    Poziom 28  
    Kup sobie najtańszy accespoint taki który wkładasz do gniazdka 230 volt , ja za taki zapłaciłem chyba niecałe 30 zł i mam go w garażu 3 metry od falownika dopiero wtedy zaskoczył , jakiś cymbał wpadł na to aby upakować to za wszystkimi kablami no mistrzu.
  • #14 21840784
    noidemm
    Poziom 22  
    Tylko u mnie wogole jak by wi fi z falownika było martwe. Może cos źle robię. Przykładam telefon praktycznie przy samym falowniku i wyszukuje sieci WiFi i nie widzi falownika.
  • #15 21841041
    berthold61
    Poziom 28  
    To nie wifi musi widzieć falownika tylko smartfon musi widzieć wifi od falownika i dopiero z nim musisz się połączyć i zapisać go w routerze , jak znajdę trochę czasu to bardziej to opiszę ale jest sporo poradników na jutubie , nie zapomnij o wzmacniaczy sygnału wifi bo te 11-ki mają bardzo słaby sygnał ,linka ci podałem w pv u mnie taki działa.
  • #16 21841088
    noidemm
    Poziom 22  
    Smartfon mi nie widzi wifi falownika. Czy jest jakiś czas od włączenia alownika czy cały czas falownik sieje wifi??
    Włączałeś coś w opcjach żeby wifi falownika działało ??
  • REKLAMA
  • #17 21841154
    techlock
    Poziom 34  
    Tu masz instrukcję >>21840007
    Spróbuj sparować przez Bluetooth.
  • #18 21841797
    noidemm
    Poziom 22  
    Próbowałem na różnych telefonach i na laptopie, ale nic nie jest wstanie wyszukać sieci wifi Inwertera.
    Tak jak by urządzenie nie rozsyłąło wifi.
  • #19 21841800
    techlock
    Poziom 34  
    Próbowałeś po bluetooth? Jeśli konfiguracja fabrycznie jest możliwa tylko przez BT, to nie będzie rozsyłać sygnału wifi, a jedynie go odbierać.

Dodano po 2 [minuty]:

Sygnał z rutera dostępowego wifi powinien być dobry, jak słaby to go nie przejdzie konfiguracji.
  • #20 21841878
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 697
    Do wykrycia BT lub WiFi z falownika nie jest potrzebny router ani dedykowana aplikacja. Jeśli moduł się nie rozgłasza to nie da się wykonać kolejnych kroków. Ze względów formalnych na obudowie falownika powinna być nalepka ze znakiem CE i adresem MAC. Jeśli jej nie ma to jest to dość podejrzane. Czy kupiłeś wersję falownika o nazwie zawierającej "WiFi" ?
  • #21 21841937
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Często jest potrzebna aplikacja, w niektórych firmware jest sieć ukryta która dopiero szuka aplikacja po BT albo WiFi.

Nie widać także dostępności jeśli urzadzenie jest już sparowane, należy dokonać twardego resetu.
    Na obudowie dataloggera powinien być otwór albo przycisk resetu. Poszukaj go o wciśnij na 5-10s.
  • #22 21842020
    noidemm
    Poziom 22  
    TvWidget napisał:
    Do wykrycia BT lub WiFi z falownika nie jest potrzebny router ani dedykowana aplikacja. Jeśli moduł się nie rozgłasza to nie da się wykonać kolejnych kroków. Ze względów formalnych na obudowie falownika powinna być nalepka ze znakiem CE i adresem MAC. Jeśli jej nie ma to jest to dość podejrzane. Czy kupiłeś wersję falownika o nazwie zawierającej "WiFi" ?

Tak. W nazwie falownika było wifi. Sam modul wifi też fizycznie jest w środku jest nawet miejsce na przekręcenie anteny i sama antena.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z połączeniem inwertera Anenji 11 kW HHS z aplikacją Smartees, która nie wykrywa urządzenia mimo poprawnego połączenia Wi-Fi i Bluetooth. Wcześniej aplikacja działała bez problemu z modelem Easun 6,2 kW. Konieczne jest włączenie lokalizacji GPS w smartfonie, jednak nawet to nie gwarantuje sukcesu. Problemy mogą wynikać z błędów w oprogramowaniu dataloggera, który jest integralną płytką elektroniczną z anteną Wi-Fi, trudną do identyfikacji i konfiguracji. Użytkownicy sugerują, że zasięg i zakłócenia sieci Wi-Fi mają wpływ na stabilność połączenia, a przedłużanie kabli do wyświetlacza BMS do 20 m może powodować spadek prędkości transmisji ze względu na protokół RS485 lub CAN. Alternatywnie proponowane jest wykorzystanie systemu Home Assistant z układami ESP32 do zdalnego nadzoru i sterowania inwerterem, co omija problemy z aplikacją i serwerem producenta. Niektórzy użytkownicy zalecają zakup taniego access pointa umieszczonego blisko falownika, co poprawia wykrywalność sieci Wi-Fi inwertera. W niektórych przypadkach Wi-Fi falownika jest całkowicie niewidoczne dla telefonu, co wskazuje na możliwą wadę fabryczną lub błędną konfigurację sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA