logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini PC Nvisen MNU-01 - nie włącza się

passus00 12 Lis 2025 17:40 531 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21749320
    passus00
    Poziom 8  
    Witam, dobry wieczór.
    Pochodzę z Portugalii i jestem entuzjastą elektroniki. Jakiś czas temu nabyłem mini-PC Nvisen Y MU01.
    "https://minixpc.com/products/nvisen-y-mu01-mini-pc-intel-core-i7-8565u-i7-10510u-2-ddr4-256-512g-intel-hd-graphics-windows10-linux?variant=42011720515818".

Działał bardzo dobrze i pewnego dnia przestał działać.
    Otworzyłem komputer i zauważyłem uszkodzone kondensatory na wejściu 19 V, a także w pobliżu włącznika zasilania.
    Przeszukałem wiele stron internetowych, ale nie mogę znaleźć schematu płyty głównej, aby poznać wartość kondensatorów, ponieważ są one SMD (kondensatory syntetyczne) i są przepalone.

Czy ktoś mógłby mi udostępnić schemat elektroniczny tej płyty głównej?
    Jeśli to możliwe, byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ kocham ten komputer i chcę spróbować naprawić problemy, które ma.

Szczerze przepraszam za niedogodności. Jeśli nikt nie może udostępnić schematu, to czy mógłby wskazać stronę internetową, na której mógłbym go obejrzeć?
    Płyta główna mini PC Nvisen Y-MU01 z widocznymi portami i elementami elektronicznymi.

Dziękuję

Pozdrawiam, Carlos Machado
  • REKLAMA
  • #2 21749380
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    passus00 napisał:
    Otworzyłem komputer i zauważyłem uszkodzone kondensatory na wejściu 19 V, a także w pobliżu włącznika zasilania.

Jeżeli na kondensatorach masz zwarcie to trzeba szukać dalej bo to, że uległo uszkodzeniu tylko kilka kondensatorów bez innych uszkodzeń jest praktycznie niemożliwe.

Zapewne jeżeli mierzyłeś rezystancję to odnosi się ona do całego układu, a nie jednego czy też kilku kondensatorów.

Co do schematu czy boardview to wątpię aby istniał.
  • REKLAMA
  • #3 21749389
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    passus00 napisał:

Daj zdjęcie tych kondensatorów i je zaznacz.
  • REKLAMA
  • #4 21749390
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Hello,
    I cannot find schematic or boardview for this mainboard. Can You take a clese-up photo of this region, mark a place where the components used to be (if it is not obvious from the photo) and post it here? If these capacitors are connected directly in parallel to DC Jack, their value is not that critical and we can look for similar designs.
  • #5 21750279
    passus00
    Poziom 8  
    passus00 napisał:
    >>21749389
    Zbliżenie uszkodzonego układu elektronicznego z elementem SMD.
    Płyta PCB z widocznymi kondensatorami SMD i śladami uszkodzenia lub korozji

Cześć
    Pierwszy obraz jest w pobliżu wejścia 19v (góra)
    Drugi jest również w pobliżu wejścia 19v (dół)
    Trzeci to płyta główna

Dzięki
REKLAMA