logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer VSX-323 – schemat oraz brak diody D301, wyłączanie po 3s

herki1996r 12 Lis 2025 17:49 447 24
REKLAMA
  • #1 21749326
    herki1996r
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam. Posiada ktoś może schemat do Pioneer VSX 323? Mam do wersji 323K i nie ma tych elementów, które potrzebuję. A mianowicie: kupiłem sobie taki amplituner do nauki. Cóż, uda się – to się uda, nie – to może kiedyś w przyszłości, jak się podszkolę. Objaw był taki, że migała dioda HDMI i nie reagował na nic. Wyciągnąłem stopień końcowy, wszystkie tranzystory reagują tak samo, pomiary niemalże identyczne (oczywiście kondensatory i rezystory mogły fałszować pomiary, ale nie chcę mi się wierzyć, że uszkodziłyby się wszystkie kanały). Żadnych zwarć, zimnych lutów. Poskładałem i przypadkiem znalazłem konfigurację resetu w necie. Zresetowałem i ożył. Na kilka sekund. I po kilku sekundach się wyłączał. Dokładnie tak 3 s. Podgrzałem hotem procesor, że może on przycina. Nie pomogło. Zacząłem wypinać wszystkie moduły od końca. Nadal przekaźnik główny wyłączał się po 3 s. Doszedłem do etapu, gdzie odpiąłem całe główne trafo. Został tylko panel frontowy i płytka z tym trafo wstępnym. Chyba ono jest od standby. I ku mojemu zdziwieniu ktoś nieudolnie chyba grzebał przy przekaźniku. Dużo kalafonii oraz... brak diody D301. D302 jest sprawna. Obwiniam jeszcze tranzystor, ale słaby jestem w SMD i nie wiem, czy podołam, nie mam mikroskopu i nie mam jak odczytać wartości. Myślałem, że schemat poratuje, ale niestety jest od wersji K. Pytanie laika: czy ta płytka i moje domysły mogą być poprawne? Załączam zdjęcie płytki, zanim to poczyszczę i zastanowię się, co dalej. Czy nie lepiej to zostawić na kiedyś, jak nabiorę umiejętności? Amplituner był celowo tani, nawet na części ewentualnie by był.

Zbliżenie uszkodzonego obszaru płytki PCB z widocznymi śladami kalafonii i brakującym elementem D301
  • REKLAMA
  • #2 21749550
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    Jest trochę zamieszania przy Pioneerach bo czasem trzeba
    doczytać ze zrozumieniem:
    This service manual should be used together with the following manual(s).
    Dodatkowo poza modelem np. VSX-323-K jest jeszcze type np. SYXE8 i dwa inne.

Na forum już było, że płyta od 323 jest w 329 a ja bym zaproponował żeby
    w kwestii D301 rzucić okiem do SM od VSX-324-K str. 71 i porównać te układy.
    SM do VSX-329-K ma aż! 6 stron z odesłaniem do SM od VSX-323K.

Poproszę o info co z tego Kolega wywnioskował. ;)
  • #3 21749564
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Schemat elektroniczny STBY ASSY z zaznaczoną diodą LBAS16HT1G
    Dioda to: LBAS16HT1G
  • REKLAMA
  • #4 21749591
    herki1996r
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie już bardzo mi pomogliście, popatrzę zaraz co by tam można było prowizorycznie tht wlutować, i sprawdzę ten tranzystor. A takie pytanie czy to powinno ruszyć bez wyłączania się jeśli tu wszytstkie wtyczki odłączę, czy jednak gdzieś jest dalej.
  • #6 21749614
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Te dwie diody w szeregu jedynie gaszą napięcie indukowane na cewce przekaźnika w chwili kiedy przestaje ona być zasilana. Tranzystor to zwykły npn 2SC3052.
    Skoro załącza przekaźnik na 3s. to raczej będzie sprawny a przyczyna leży gdzieś głębiej. Jakiś system protekcji wykrywa gdzieś usterkę i nakazuje wyłączenie sprzętu.
  • #7 21749620
    herki1996r
    Poziom 10  
    >>21749614
    Czyli mówisz, że na ten moment nawet bez diody powinno ruszyć? Nie wiedziałem, jakie ma zadanie, a jest to dioda przełączająca więc na pewno nie mam takiej. Muszę załatwić mikroskop bo bez tego widzę ciężko będzie z tymi elementami.
  • REKLAMA
  • #8 21749630
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Napewno mikroskop ułatwia sprawę. Wstaw tam narazie np 1N4001 , 1N4007, 1N4148, Nawet bezpośrednio do wyprowadzeń cewki. Zabezpieczy to tranzystor przed ubiciem go jakimś impulsem.
  • #9 21749646
    Przemcio
    Prawdopodobnie coś będzie uszkodzone jeszcze dalej a Ktoś wcześniej
    zasugerował się działaniem przekaźnika i zaatakował ten zasilacz.
    A w ten sposób działa funkcja Protect żeby tego nie popalić.
    Prezes serwis napisał:
    Wstaw tam narazie np 1N4001 , 1N4007, 1N4148

Do uruchomienia jak najbardziej można tak zrobić tylko ... trochę
    trudno wstawić 1N4007 w miejsce SOD-323 ;)
  • #10 21749665
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Przemcio napisał:
    trochę
    trudno wstawić 1N4007 w miejsce SOD-323

Polak potrafi :) Ale lepiej jest coś tymczasowo przylutować bezpośrednio pod cewkę przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #11 21750197
    herki1996r
    Poziom 10  
    Jednak chyba na ten moment nie ogarnę tego. Zbyt mało umiejętności. Wyświetlacz nie działa, przekaźnik dalej pyka. Jednak prawda że wina gdzieś dalej leży. Nie widziałem że z panelu jest taśma na tą duża główna płytę. Podejrzewam że tam jakieś napięcie musi nie dochodzić i włącza się zabezpieczenie. Jedynie takie pomiary udało mi się zrobić.
    Fragment schematu elektrycznego z ręcznymi notatkami dotyczącymi obwodu STBY AC
  • #12 21750234
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Przez te 3 sekundy coś pojawia się na wyświetlaczu? Jakiś kod błędu? Może dioda chociaż miga? Moduły zapewne sprawdziłeś pod kątem zimnych lutów? Jedyne co możesz jeszcze zrobić, to pomierzyć linie zasilające na wyjsciu zasilacza pod kątem zwarcia. Może będziesz miał fart i któraś będzie przywarta. Sprawdź też dokładnie końcówki mocy. Też pod kątem zwarć. Jeśli jednak nie należysz do szczęsciarzy, to pozostaje dokładna analiza schematu, skąd wychodzą, jaki mają stan i gdzie idą, sygnały feedback.
  • #13 21750408
    Przemcio
    herki1996r napisał:
    Jednak chyba na ten moment nie ogarnę tego. Zbyt mało umiejętności.

Przez szacunek za tego rodzaju wypowiedzi ... umiejętności są a co najwyżej nieco doświadczenia brak i cierpliwości może żeby to ogarnąć.
    Może trzeba trochę wyjaśnić bardziej szczegółowo.

Funkcja Protect w tym modelu realizowana jest na tranzystorach Q14,Q15 i Q16 SM 323-K str. 15
    współrzędne E5.
    Wg opisu "zgrubnego" str. 13 wsp. 7E do tego sygnału potrzebna jest informacja o napięciach:
    +12V, -12V , +HIGHB i -HIGHB ( jest chyba błąd w oznaczeniu bo jest +HIGHB1).
    Jeżeli z którymś z tych napięć jest problem to działa Protect opisywany jako sygnał DC_PRO.
    Płytka zasilacza z przekaźnikiem, którą pomierzyłeś wytwarza zasilanie +3,3V oraz 10,5V dlatego sprzęt podejmuje próbę załączenia.

Przekaźnik załącza transformator główny gdzie dalej na płytce REG ASSY i płycie głównej MAIN ASSY są
    wytwarzane napięcia potrzebne do pracy +12V, -12V i +5V na REG ASSY a +HIGHB i -HIGHB na MAIN ASSY.
    Z transformatora głównego wychodzą m.in. napięcia AC4,7V oraz FLT -30V potrzebne do zasilania
    wyświetlacza VFD. Jeżeli transformator główny nie działa bo nie jest włączony przekaźnikiem to ...
    wyświetlacz nie będzie świecił. Dajmy mu na razie spokój.

+12V, -12V, +HIGHB i -HIGHB są potrzebne do zasilania wzmacniacza końcowego.
    Trzeba sprawdzić te gałęzie zasilania czy tam nie ma zwarć .
    Może się okazać, że problem leży w płycie wzmacniacza końcowego.
    Rozkład elementów na płycie wzmacniacza jest w SM 323-K str. 24-25 ale
    schemat ideowy będzie do porównania w SM 324-K str. 62, 63.

Przy okazji - w SM 324-K str. 23 jest opisany cały układ Protect bo są jeszcze 3 sygnały
    dodatkowe ale to na później.
    Warto zapoznać się z SM od 324-K trochę dokładniej ;)

Dorzucam SM żeby była jasność co do stron i ... .
    Załączniki:
    • VSX-324-K_htp072.pdf (19.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pioneer_vsx-323-k_rrv4438.pdf (6.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21750712
    herki1996r
    Poziom 10  
    Napięcia na płytkę końcówki dochodzą tj +12V, +HIGHB i - HIGHB. Wyświetlacz ożył, któraś wtyczka musiała nie łączyć. Gdy wszystkie wtyczki są wpięte wzmacniacz włącza się na 3 sekundy, po czym miga dioda hdmi. Muszę bo za każdym resetować. Jak wypne wtyczkę z końcówki mocy oznaczona cp205 od protekcji, wzmacniacz tylko się wyłącza nie muszę go resetować. Na płytce z końcówka mocy, miernik nie pokazuje zwarc między +HIGHB a gnd, - HIGHB a gnd oraz +12V a gnd. Zastanawia mnie co to za element przykręcony do radiatora i wpięty na główna płytę. CP4. Muszę jutro wydrukować te dokumenty bo na telefonie to tak średnio mi idzie się rozeznać czy tak laptopie.

Znalazłem. Na stornie 23 jak mówiłeś. Jest to jakiś posistor. Tylko nie wiem jak on ma działać.

Odłączyłem stopień końcowy bo ciężko się tam dostać więc nie wiem czy dobrze, ale na złączu gdzie powinien być jest jakieś 3,5V. Takie pytanie ogólnie czy teraz mogę to wszystko testować i mierzyć z wyjętym stopniem końcowym? Czy wzmacniacz będzie dalej włączał protekcje bo nie widzi stopnia końcowego? (nawet jeśli jest sprawny, ale odłączony)
  • #15 21750730
    Przemcio
    CP4 pozystor - służy do pomiaru temperatury w tym przypadku temperatury
    radiatora - im cieplej tym jego rezystancja się zwiększa.
    W przypadku jego uszkodzenia chyba miga LED TEMP.

Zobacz SM 324-K str. 18 - opis migania LED HDMI.
    Ze strony 30 wynika, że jeżeli miga LED HDMI to
    problem jest z sygnałem Protect_1 na wyprowadzeniu 85 IC2023
    zobacz str. 23 jak powstaje ten sygnał.
    Z płyty wzmacniacza są trzy przewody złącze CP205 i to trzeba pomierzyć.
    Sygnał DC_DET3 - sprawdza trzy wyjścia głośnikowe czy tam nie ma stałego napięcia
    Sygnał DC_DET4 - sprawdza następne trzy wyjścia głośnikowe czy tam nie ma stałego napięcia
    Sygnał ASO_PROTECTION czyli przeciążenie

Jakbyś zmierzył napięcie sygnału PROTECTION_1 to będzie wiadomo coś więcej gdyż:
    NORMAL:3.3V
    ASO PROTECTION:0.83V
    DC PROTECTION:1.45V

To teraz po kolei bo późno.
    1. Trzeba poczytać SM od VSX-324-K - jest tam też wspomniane o
    resecie po detekcji błędu str.18. i str 27.
    Jak po resecie będzie błąd z powrotem
    2. Można spróbować zmierzyć ten sygnał PROTECTION_1
    3. Jak masz wyjęty moduł wzmacniacza końcowego zrób pomiary porównawcze
    elementów pomiędzy kanałami - masz ich tam sześć.

Aha!
    Cytat:

Czy wzmacniacz będzie dalej włączał protekcje bo nie widzi stopnia końcowego? (nawet jeśli jest sprawny, ale odłączony)

Tego nie sprawdzałem. Trzeba by prześledzić układ ze str. 65 wsp. E6,E7,E8 gdzie
    trafiają sygnały DC_DET i tworzone są sygnały PROTECTION_1 i PROTECTION_2.
    Ale migający teraz LED HDMI wskazuje na PROTECTION_1 .
  • #16 21750734
    herki1996r
    Poziom 10  
    Tak jak pisałem na początku, pierwsze co wyjąłem stopień końcowy. Porównałem wszystkie kanały, sprawdziłem każda diodę, kondensatory czy nie mają zwarć, a nawet rezystory czy mają poprawne wartości. Wszystko było ok dlatego mam takie pytanie:
    1 Czy jeśli stopień końcowy jest wyjęty, nadal powinien protect się załączać? Że bierze sygnał że coś jest nie tak?
    2. Jak już pisałem na pozystor nie dochodzi 12V a jedynie około 3,5V. Czy dobrze rozumiem, że winny może być rezystor przed nim? Jutro jeszcze raz wszystko pomierzę po kolei. Mam wszystko podane na tacy i mogę "po swojemu się cofnąć raz czy dwa i przestudiować jak to się powinno sprawdzać i dedukować."sam bym na pewno nie ruszył i nie wiedział gdzie sprawdzić lub nawet jak szukać tej protekcji. A teraz to się wydaje w miarę proste. W miarę.. Miałem się dobierać do tej płyty głównej ale nie wiem czy dobrze myślę, że protekcji nie powinno wywalać jeśli wypne stopień końcowy a on jest uszkodzony. Wydawało mi się że jeśli nadal problem jest trzeba się"cofnąć". Jak w elektryce. Zawsze od końca aż do słupa :)
    Jeden plus tego mojego psucia jest taki, że coś mi zostanie. Bo nie pamiętam użytkownika, ale kilkanaście lat temu bardzo mi pomógł jak diagnozować eletrona, dlaczego tu ma być takie napięcie, a tutaj mam to sprawdzić. I teraz dzięki niemu widzę, że niektóre wzmacniaczem sa podobnej konstrukcji. Niesyty problem nadal jest ze nie potrafię myśleć jak urządzenie, jak to ma działać. Znalazłem na yt kanał elektro przewodnik, niestety już długo nic nowego nie wrzuca ale tłumaczy tam tak, że mnie to bardzo zmotywowalo. W końcu zrozumiałem jak działać powinien tranzystor. Gdybym tylko te kilkanaście lat temu jak do szkoły chodziłem to zrozumiał, to pewnie zostałbym elektronikiem jak zawsze chciałem być, a nie elektrykiem (bo prostszy i musiałem iść na kompromis). Z elektroniką jest właśnie problem jak z każdym zawodem. Jak ci nie ma kto pokazać na co zwrócić uwagę i pewne "zasady" to samemu jest ciężko zacząć, a niby ile dobie internetu wszystko można. Można, ale bardzo dużo głupoty i powielanej głupoty jest.
  • #17 21750737
    Przemcio
    herki1996r napisał:
    a nie elektrykiem (bo prostszy i musiałem iść na kompromis)

A Kto powiedział, że Elektryk to prostszy zawód i są kompromisy?

Przed pozystorem jest R175 22kOhm a sygnał z pozystora to THER_DET i jest składową
    informacją dla PROTECTED_2. Nie musi a nawet nie będzie i nie powinno być na nim +12V.
    Może jakiś błąd w opisowym schemacie?

Zacznij może dzisiaj czy kiedyś od sprawdzenia statusu błędu w SERVICE MODE ze str. 27 a potem
    How to cancel the status after detection of the DC error - str 28.
    Może coś kiedyś zwarło wyjście, zadziałało zabezpieczenie a uparciuch chociaż sprawny to pamięta i
    wystarczy błąd skasować. ;)
  • #18 21751273
    herki1996r
    Poziom 10  
    No dziwne na początku wyświetlił DC 255, pierwszym razem nie udało się skasować bo się wyłączyć, za drugim razem reset i się włączył. Wstępnie go skręcę i spróbuję go wygrzać jaki czas będzie grał.

Dodano po 26 [minuty]:

Brak dźwięku na każdym kanale, na każdym wejściu a także na słuchawkach. Hdmi nie sprawdzałem jedynie.
  • #21 21752055
    Przemcio
    Jeżeli wszystko jest poskładane i podłączone to ...
    Dla pewności sprawdziłbym te sygnały Protect_1 i Protect_2 (str.23. 324-K) czy mają po 3,3V.
    Przy Protect_2 jest opis: Volume Down a sygnał potrzebuje pozystora.
    Trzeba go zmierzyć.
    To na początek.
  • #22 21752612
    herki1996r
    Poziom 10  
    Dziwna sprawa. Na D+ jest +12V, cpu_st +8V, cpu +3,3V oraz H +12V. Protect 1 jest 3,3V na zasilaniu oraz między na protect 1 więc jest dobrze. natomiast protect 2 jeszcze nie namierzyłem.
    Zbliżenie na płytkę PCB z opisem linii zasilających, w tym D+12V i CPU_ST +5V
  • #24 21753017
    herki1996r
    Poziom 10  
    U mnie siedzi tranzystor o oznaczeniu 2023 i jest na nim 3,3V. Ale jak już wspominałem tym zdjęciem wcześniej na h+5V mam teraz 11V, a to nie jest czasem zasilanie procesora? Tak mi gdzieś mignęło na stronie 65 i na +12V mam 11V.
  • #25 21754706
    Przemcio
    Trzeba będzie posprawdzać te wszystkie linie zasilania ze str 15. i pewnie nie tylko.
    Błędy są dalsze bo na str. 15 jest IC2008 wsp.D5 a na schemacie już jest IC2214 itd.
    Sporo małych stabilizatorów do sprawdzenia - NJM2831F33, BD9328, IL1117-1.8V etc.
    To SM od 324-K .

Jeżeli chodzi o cpu_st +8V to tak będzie przed stabilizatorem IL1117-3.3 na +3V3 i to jest M3V3
    i drugi stabilizator NJM2831F33 który daje napięcie +3V3 czyli SCPU+3.3V.
    Jeszcze nie jest to powód do stresu chyba.
    Tragedia jest z tymi oznaczeniami tutaj pomijając pracę z dwoma schematami i błędami na nich.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z amplitunerem Pioneer VSX-323, w szczególności braku diody D301 oraz wyłączania się urządzenia po około 3 sekundach pracy. Użytkownik poszukuje schematu serwisowego do wersji 323K, gdyż posiadany schemat nie zawiera potrzebnych elementów. Wskazano, że schematy modeli VSX-324-K i VSX-329-K mogą być pomocne, gdyż płyty i układy są podobne. Problem wyłączania się po 3 sekundach jest związany z działaniem funkcji Protect, realizowanej przez tranzystory Q14, Q15, Q16 oraz sygnały DC_PRO i PROTECT_1, które monitorują napięcia +12V, -12V, +HIGHB i -HIGHB. Uszkodzenie lub brak odpowiednich napięć na płytkach REG ASSY i MAIN ASSY powoduje aktywację zabezpieczenia i wyłączenie wzmacniacza. Wskazano na rolę pozystora CP4, który mierzy temperaturę radiatora i wpływa na sygnał PROTECT_2. Użytkownik potwierdził, że po odłączeniu stopnia końcowego wzmacniacz nadal wyłącza się po 3 sekundach, co sugeruje, że problem leży głębiej w układzie zasilania lub sygnałach protekcji. Zalecane jest sprawdzenie sygnałów PROTECT_1 i PROTECT_2, pomiar napięć na złączach CP205, analiza kodów błędów wyświetlanych na panelu oraz resetowanie stanu błędu w trybie serwisowym. Wskazano także na możliwość tymczasowego zabezpieczenia tranzystora przekaźnika przez wlutowanie diody 1N4001 lub podobnej. Brak dźwięku na wszystkich kanałach i wejściach pozostaje nierozwiązany. Schematy serwisowe VSX-323-K, VSX-324-K i VSX-329-K są kluczowe do dalszej diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA