Witam. Posiada ktoś może schemat do Pioneer VSX 323? Mam do wersji 323K i nie ma tych elementów, które potrzebuję. A mianowicie: kupiłem sobie taki amplituner do nauki. Cóż, uda się – to się uda, nie – to może kiedyś w przyszłości, jak się podszkolę. Objaw był taki, że migała dioda HDMI i nie reagował na nic. Wyciągnąłem stopień końcowy, wszystkie tranzystory reagują tak samo, pomiary niemalże identyczne (oczywiście kondensatory i rezystory mogły fałszować pomiary, ale nie chcę mi się wierzyć, że uszkodziłyby się wszystkie kanały). Żadnych zwarć, zimnych lutów. Poskładałem i przypadkiem znalazłem konfigurację resetu w necie. Zresetowałem i ożył. Na kilka sekund. I po kilku sekundach się wyłączał. Dokładnie tak 3 s. Podgrzałem hotem procesor, że może on przycina. Nie pomogło. Zacząłem wypinać wszystkie moduły od końca. Nadal przekaźnik główny wyłączał się po 3 s. Doszedłem do etapu, gdzie odpiąłem całe główne trafo. Został tylko panel frontowy i płytka z tym trafo wstępnym. Chyba ono jest od standby. I ku mojemu zdziwieniu ktoś nieudolnie chyba grzebał przy przekaźniku. Dużo kalafonii oraz... brak diody D301. D302 jest sprawna. Obwiniam jeszcze tranzystor, ale słaby jestem w SMD i nie wiem, czy podołam, nie mam mikroskopu i nie mam jak odczytać wartości. Myślałem, że schemat poratuje, ale niestety jest od wersji K. Pytanie laika: czy ta płytka i moje domysły mogą być poprawne? Załączam zdjęcie płytki, zanim to poczyszczę i zastanowię się, co dalej. Czy nie lepiej to zostawić na kiedyś, jak nabiorę umiejętności? Amplituner był celowo tani, nawet na części ewentualnie by był.