logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran podczas grania, kernel power 41, DRAM świeci na płycie, i712700kf rtx 3080ti

sypul17 13 Lis 2025 09:03 117 1
REKLAMA
  • #1 21749853
    sypul17
    Poziom 1  
    Witam, komputer przy graniu w gry bądź robieniu kilku rzeczy zaczyna się dziwnie zachowywać (robi się czarny ekran, komputer dalej chodzi i się świeci). Robiłem wszelkie testy i niby wychodziły dobrze. W dzienniku zdarzeń wyskakują takie błędy jak: volmgr, eventlog; wcześniej whea. Przeszedłem na Windowsa 11 myśląc, że coś się zmieni, jednak myliłem się. Z krytycznych błędów wyskakuje kernel power 41, na płycie głównej świeci się dioda DRAM na czerwono, postanowiłem przełożyć RAM-y ze slotów 2,4 na 1,3, komputer odpala bardzo wolno niektóre programy, nie wiem, co się dzieje, czy ktoś jest w stanie pomóc? Poniżej wypiszę podzespoły:
    i7-12700KF
    RTX 3080 Ti ZOTAC Gaming
    płyta NZXT Z690
    RAM Corsair Platinum 3000 MHz DDR4
    zasilacz Corsair RM850x
    dyski Samsung 980 i 990 Pro

Reasumując:
    - przy grach po jakimś czasie gaśnie ekran, czarny, ale taki jakby zacięty, komputer chodzi dalej i wszystko się świeci
    - w dzienniku zdarzeń w krytycznych błędach widnieje kernel power 41, dodatkowo volmgr i eventlog, wcześniej jeszcze whea, ale już nie
    - komputer przy odpalaniu aplikacji typu Teams czy gier zaczyna wolniej chodzić, wolniej wszystko wczytuje
    - stało się to z dnia na dzień

AI: Czy problem z czarnym ekranem pojawia się tylko podczas grania/obciążenia, czy również podczas zwykłego użytkowania komputera (np. przeglądanie internetu, praca biurowa) albo w trybie awaryjnym?
    Przy odpalonym Teamsie, przy uruchamianiu gry praktycznie po 2 min robi się czarny ekran
    AI: Czy testowałeś pamięć RAM programem typu MemTest86 lub innym narzędziem diagnostycznym? Czy masz włączony profil XMP w BIOS-ie, czy RAM działa na ustawieniach fabrycznych?
    Testowałem, wychodziło dobrze, za chwilę ponowię test, nie ma to znaczenia czy jest profil XMP czy jest fabrycznie ustawiony.
  • REKLAMA
REKLAMA