logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C 1.2 16V 2004 – gaśnięcie silnika, nierówna praca, check engine

skowronskijanusz04 13 Lis 2025 17:05 192 5
REKLAMA
  • #1 21750291
    skowronskijanusz04
    Poziom 2  
    Witam, posiadam Opla Corsę C z 2004 roku (silnik ECOTEC 16V) i dzisiaj po raz kolejny pojawił się problem to znaczy wracałem z pracy i przez chwilę stałem w korku, czekając na możliwość wjazdu na skrzyżowanie. Autko mi zgasło, nie z gruszki, nie z pietruszki, odpaliłem i potem znowu zgasło. Dopiero za 3. razem pojechałem. Od pracy do tego miejsca przejechałem kilka kilometrów, także trochę temperaturę musiał złapać. Najlepsze jest to, że dzień wcześniej odpaliłem ją i pojawił się check i w ogóle strasznie nierówno pracowała, ale jak zgasiłem to wszystko wróciło do normy. Równe obroty, bez niczego. Niedawno Corsa wróciła od mechanika, bo mi już tak wcześniej zaczęła robić, tylko że przy dojeżdżaniu do skrzyżówki, po prostu zgasła. Później odpałka i check albo serwis się świecił, wystarczyło stanąć, zgasić i odpalić i check czy serwis gasł. Mechanik stwierdził, że mogę mieć za duży pobór prądu, ale ja mam tylko kamerkę podłączoną do zapalniczki. Na pewno nie sprawdził jej przez komputer, jeżeli możecie coś pomóc to bardzo proszę. A i jeszcze zapomniałem napisać: na jednym tłoku jest trochę mniej barów niż na pozostałych, może to przyczyna? Nie wiem, normalnie zgłupiałem? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21750333
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3409
    skowronskijanusz04 napisał:
    Mechanik stwierdził że mogę mieć za duży pobór prądu

Po tym wpisie to czym prędzej powinieneś zmienić tego mechanika bo on nie ma bladego pojęcia o czym gada.
    Żeby można Ci pomóc to potrzebna jest diagnostyka i odczyt błędów co najmniej.
  • REKLAMA
  • #3 21750440
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 802
    Kod błędu można odczytać nawet bez specjalnego sprzętu.
    Link
  • REKLAMA
  • #4 21750739
    skowronskijanusz04
    Poziom 2  
    Dziękuję. Spróbuję w ten sposób. No i mechanika innego muszę znaleźć. Napiszę, co dalej się będzie działo. Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #5 21750770
    arturlom
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Znajomy miał podobne objawy tylko w Oplu Meriva. Brak było zapisanych błędów, a powodem był czujnik położenia wału korbowego. Po podłączeniu oscyloskopu okazało się, że po nagrzaniu co jakiś czas nie generował prawidłowego sygnału.
  • #6 21751056
    skowronskijanusz04
    Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedź. We wtorek ta moja padlina zostanie u nowego mechanika, tym razem u takiego z czytnikiem OBD. Może uda mu się ogarnąć. Napiszę, jaka była przyczyna. Pozdrawiam. Miłego dnia
REKLAMA