logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane III Grandtour – wymiana czujnika cofania

Rmmk 13 Lis 2025 20:39 384 2
REKLAMA
  • #1 21750520
    Rmmk
    Poziom 3  
    Renault Megane III Grandtour, combi. Czujnik cofania.
    Jak cofam, to nie świeci się tyle światła i przestał działać czujnik, gdy cofając się zbliżałem się do jakiegoś przedmiotu. Żarówki sprawdzałem, są sprawne.
    Trzeba wymienić czujnik ruchu.
    Jest kilka czujników, różnią się ceną. Który wybrać?
    Np. taki: Przełącznik, światło cofania FAE 40998, kosztuje ok. 45 zł
    RENAULT MEGANE II III CZUJNIK ŚWIATEŁ COFANIA Renault OE ok. 65 zł
    PRZEŁĄCZNIK ŚWIATŁA COFANIA 37418 FEBI BILSTEIN ok. 32 zł - ten ma napisane, że czujnik świateł, czy to oznacza, że wykrywanie przedmiotów już nie jest obsługiwane?
    Przełącznik, światło cofania FR118 SEIM - ok. 72 zł, tak samo ma w opisie tylko czujnik świateł
    Który wybrać lub jakiś inny?
    AI: Czy masz w samochodzie fabryczne czujniki parkowania (PDC), czy były one dokładane osobno?
    Wszystko jest fabryczne, nic nie było dokładane.
    AI: Czy po wrzuceniu wstecznego biegu słychać kliknięcie przekaźnika lub pojawia się napięcie na lampach cofania (np. sprawdzałeś miernikiem)?
    Wymieniłem na nowe żarówki i też nie świecą.
  • REKLAMA
  • #2 21750779
    Czarny4994
    Poziom 27  
    Ocena: 251
    Najlepiej tylko orginał i to nie jest tylko czujnik wstecznego ale i położenia biegu auto wie kiedy ma luz bieg i wsteczny. Zamienniki czasem szybko padaja
  • #3 21750847
    Rmmk
    Poziom 3  
    >>21750779
    Tak, w opisach na aukcjach czytałem, że jak kupowali, to za jakiś czas padało. Chciałem się upewnić
REKLAMA