logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WW90K7415OW Pralka – przepięcie z sieci, brak reakcji, bezpieczniki całe

lowermann 13 Lis 2025 21:15 450 14
REKLAMA
  • #1 21750570
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Pralka Samsung model WW90K7415OW martwa, bezpieczniki całe. Po przepięciu z sieci (elektrycy robili coś w instalacji i chyba zrobili gdzieś zwarcie), gdyż lampy led zaciemniły się i zaczęły migać, i po chwili wywaliło bezpiecznik w piecu gazowym i ostro łupnęło. Okazało się, że jeszcze pralka przestała działać i lampy led też. Po rozebraniu i wyjęciu modułu płyta oczywiście cała w zalewie żelowej. Po odkopaniu na oko nic nie widać, tylko bardzo wybrzuszony jeden z kondensatorów 10 µF/500 V. Wstępne pomiary na bezpieczniku ceramicznym i w obudowie wykazały, że są całe. Mostek prostowniczy też cały, diody przy stronie pierwotnej całe. Żadnych upaleń. Myślicie, że procesor uwaliło? Pewnie macie bardziej doświadczenie w tych modułach, może coś podpowiecie. Zdjęcia w załącznikach.
    Moduł zasilania pralki Samsung z widocznymi kondensatorami i transformatorami. Płyta główna pralki Samsung z widocznymi kondensatorami i elementami elektronicznymi Widok dolnej strony modułu sterującego pralki z zalewą żelową i śladami temperatury
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21750593
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    lowermann napisał:
    tylko bardzo wybrzuszony jeden z kondensatorów 10µF/500 V.
    Czy 500 V? Wymieniłeś go?
  • Pomocny post
    #3 21750594
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Wymień ten wybulony kondensator i zobacz czy zadziała. Może na nim przysiadać napięcie. Po wymianie kontrola napięć po stronie wtórnej przetwornicy.
    Jak wina elektryków, to ja bym wezwał serwis a fakturę wystawił im za naprawę pralki. Skoro coś porobili, to niestety za błędy trzeba płacić.
  • REKLAMA
  • #4 21750609
    lowermann
    Poziom 18  
    Mam tylko na podmianę 22 µF/400 V i nie wiem, czy podmienić. Na razie nic nie robiłem, nie wymieniałem.
  • Pomocny post
    #5 21750615
    DiZMar
    Poziom 43  
    lowermann napisał:
    narazie nic nie robiłem, nie wymieniałem

Pierwszą czynnością jest wymiana elementów które wzrokowo są uszkodzone. Następnie pomiary innych elementów nie noszących śladów uszkodzenia.
  • #6 21750618
    lowermann
    Poziom 18  
    Tak elektrycy pokrywają koszty napraw, płyta z pieca wymiana 1200 zł, zamówiony cały moduł do pralki 850 zł, ale ma być dopiero za dwa tygodnie. Podmienię uszkodzony element, zrobię wstępne pomiary, podłączę poprzez żarówkę zasilanie na stole, sprawdzę wstępnie napięcia i sie odezwę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21750926
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2333
    DiZMar napisał:
    lowermann napisał:
    10µF/500 V.
    Tam jest na pewno taki kondensator? Pralka w momencie przepięcia w sieci była tylko podłączona do prądu, jeżeli tak, to cała strona pierwotna przetwornicy do pomiarów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21750952
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    Spalona płytka PCB z zaznaczonym miejscem uszkodzenia i podejrzanymi rezystorami
    Telo napisał:
    Tam jest na pewno taki kondensator?

Kondensator elektrolityczny 10 µF/500 V z oznaczeniami i pomiarami ESR
  • #9 21751480
    lowermann
    Poziom 18  
    @Telo, Tak, dokładnie jest tam taki kondensator, pralka w momencie przepięcia była podłączona do sieci.
    @TONI_2003, pod kondensatorem wygląda to bez zarzutu. Rezystory 01A 100 Ω wartość zmierzona 99 Ω, oraz rezystor 18B 1,5 kΩ wartość zmierzona 1,3 kΩ więc wartości prawidłowe. Brak uszkodzonych rezystorów fotka poniżej. Brak kondensatora do wymiany, posiadam tylko 22 µF/400V, ale nie będę ryzykował podpinania 22 µF zamiast 10 µF więc będę musiał zakupić.
    Zbliżenie na uszkodzony układ elektroniczny z widocznymi rezystorami i kondensatorami
  • Pomocny post
    #10 21751512
    DiZMar
    Poziom 43  
    lowermann napisał:
    posiadam tylko 22µF/400V, ale nie będę ryzykował podpinania 22 µF zamiast 10 µF więc będę musiał zakupić

Raczej bym martwił się zbyt niskim napięciem 400 V kiedy oryginalnie był 500 V i spuchł. Sam 22 µF zamiast 10 µF szkody nie zrobi.
  • #11 21753753
    lowermann
    Poziom 18  
    Udało mi się zdobyć kondensator 10 µF 450 V. Przemierzyłem wszystkie elementy od strony pierwotnej: rezystory, diody, kondensatory – wszystko wydaje się być w normie. Podłączyłem całość poprzez żarówkę i moduł. Po przyciśnięciu przycisku Power uruchomił się, pokrętło reaguje na zmiany, wstępnie wydaje się pracować poprawnie, wyświetlacz działa, muzyczka gra. Zostaje tylko zamontować moduł do pralki i spróbować uruchomić oraz przetestować, czy wszystkie funkcje prawidłowo się zachowują. Myślicie, że jest jakaś substancja, którą można by uzupełnić celem zabezpieczenia tej płytki, coś w stylu tej substancji żelowej?

Panel sterujący pralki z wyświetlaczem LED i podłączonymi przewodami na stole warsztatowym
  • Pomocny post
    #12 21753854
    Telo
    Serwisant RTV
    lowermann napisał:
    Myślicie że jest jakaś substancja którą można by uzupełnić celem zabezpieczenia tej płytki coś w stylu do tej substancji żelowej?

Daj spokój, tylko Samsung i LG zalewają moduły, w Bosch nie ma tego czegoś i jakoś działają.
    Jakie wymiary ma ten oryginalny kondensator.
  • #13 21753904
    lowermann
    Poziom 18  
    Wymiary kondensatora: wysokość 20 mm x 12 mm, racja, w Whirlpool i Siemens też nie ma i działają.
  • Pomocny post
    #14 21753917
    Telo
    Serwisant RTV
    Zostaw tak, jak jest, złóż całość i testuj.
  • #15 21794813
    lowermann
    Poziom 18  
    Po naprawie wszystko działało zgodnie z założeniami producenta przez 2 tygodnie następnie przyjechał serwisant samsunga z nowym modułem (wyświetlacz z inwenterem oraz cewką, ponieważ te części nie występują osobno), podpiął komputer posprawdzał, stwierdził że moduł po naprawie jest w pełni sprawna. Zamontował nową moduł a ten naprawiany została w razie podobnej przygody, jednak postanowiłem że cały ten moduł jest na sprzedaż. Dzięki panowie za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Samsung model WW90K7415OW przestała działać po przepięciu w sieci spowodowanym pracami elektryków, mimo że bezpieczniki pozostały całe. Po demontażu modułu sterującego zauważono wybrzuszony kondensator elektrolityczny 10 µF/500 V, zalany żelową substancją. Wstępne pomiary elementów takich jak bezpiecznik ceramiczny, mostek prostowniczy, diody i rezystory nie wykazały uszkodzeń. Zalecano wymianę uszkodzonego kondensatora na oryginalny lub o zbliżonych parametrach (10 µF, 450–500 V), gdyż podmiana na 22 µF/400 V mogłaby być ryzykowna, choć nie powinna spowodować szkód. Po wymianie kondensatora i podłączeniu modułu przez żarówkę testowo, pralka uruchomiła się poprawnie, reagując na przyciski i wyświetlając obraz. Dyskutowano również o zabezpieczeniu płytki po naprawie, jednak zalecano pozostawienie jej bez dodatkowych substancji, gdyż podobne moduły innych marek (Bosch, Whirlpool, Siemens) nie są zalewane. Po dwóch tygodniach działania serwisant Samsung potwierdził sprawność naprawionego modułu, zamontował nowy moduł z wyświetlaczem i inwerterem, a naprawiany moduł został przeznaczony na sprzedaż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA