logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens HB634GBW117 – piekarnik znacznie przegrzewa mimo wymiany czujnika temperatury [SOLVED]

tomaszszczudlo 16 Lis 2025 04:19 198 2
REKLAMA
  • #1 21752727
    tomaszszczudlo
    Poziom 4  
    Mam problem z piekarnikiem HB634GBW1/17. Piekarnik nie potrafi trzymać temperatury. Podnosi ją o dużą wartość. Na przykład ustawiam 60°C, a on grzeje do 180°C lub nawet więcej. Gdy ustawię 180°C, to grzeje do 320°C. Wymieniłem czujnik temperatury i dalej to samo. Innych usterek brak. Płytka drukowana z przekaźnikami nie posiada żadnych spalonych elementów. Przekaźniki słychać, jak się wyłączają. Sprawdzę wszystkie przekaźniki i kombinacje grzania, ale może ktoś miał ten sam problem?
    AI: Czy piekarnik pokazuje jakieś kody błędów albo nietypowe komunikaty na wyświetlaczu podczas pracy lub po przegrzaniu?
    Nie.
    AI: Czy po wymianie czujnika temperatury była wykonywana jakaś kalibracja piekarnika, czy po prostu został zamontowany nowy czujnik i uruchomiony?
    Nie wiem jak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21752734
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    tomaszszczudlo napisał:
    Nie wiem jak

Na początek podjąć próbę kalibracji.
    1. Ruszt na środkową półkę.
    2. Termometr do piekarników na ruszt.
    3. Nagrzać ok 15 min.
    4. Odczytać temp. na wyświetlaczu i termometrze.
    5. W instrukcji użytkowania przeczytać rozdział rozdział na temat ustawiania temperatury. ( w różnych piekarnikach się nieco różni).
    6. Kursorem góra/dół ustawić temp., którą wskazuje termometr umieszczony w piekarniku.
  • #3 21782939
    tomaszszczudlo
    Poziom 4  
    Problem rozwiązany.
    Przyczyną był ciągle załączony przekaźnik (prawdopodobnie styki w środku się zgrzały) dla grzałki na dole. Tych przekaźników jest kilka, więc chyba warto kupić kilka.
    Model przekaźnika to HF3FD 024-H3F, ale nie znalazłem w Polsce w sklepach, więc kupiony na Ali.
    Na innym wątku z Elektrody po fakcie znalazłem zamiennik: RM50-3021-85-1024RELPOL https://www.tme.eu/pl/details/rm50-z-24/przek...tromagn-miniaturowe/relpol/rm50-3021-85-1024/

Dodano po 1 [minuty]:

>>21752734 Czy masz może wiedzę, jak tam zrobić kalibrację?
REKLAMA