logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W211 – nawiew działa losowo, wymiana rezystora nie pomogła, co dalej?

Powerr96 16 Lis 2025 08:47 825 9
REKLAMA
  • #1 21752764
    Powerr96
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie. Pojazd W211, 2008 r. Klimatyzacja dwustrefowa. Problem — przerywana praca nawiewu.

Wentylator nie pracuje — nie reaguje na żadnym biegu. Czasem załącza się na ułamek sekundy, czasem zdarzy się, że pracuje chwilę dłużej, ale generalnie nie ma żadnej różnicy, jakie mam ustawienia siły nawiewu — wentylator pracuje, kiedy chce, w 95% wcale.

Co zrobiono:
    - sprawdziłem napięcie na wyjściu rezystora dmuchawy, zazwyczaj było 0 V, raz na jakiś czas przy tych samych ustawieniach skoczyło na 14 V, więc wykluczam winę wentylatora (jego też sprawdziłem, chodzi lekko, nie ma przerwy w obwodzie).
    - sprawdziłem napięcie na głównych przewodach wtyczki do rezystora, 14 V było cały czas. Nie sprawdzałem na pozostałych dwóch cienkich przewodach, bo nie wiem, co tam powinno być.
    - Wymieniłem rezystor dmuchawy, niestety po wymianie efekt pozostał dokładnie taki sam.

Pytanie — do wymiany panelu klimatyzacji?

Obstawiałem czujnik temperatury, ale wtedy chyba przy włączonym odparowywaniu szyby i tak wentylator powinien się włączyć.

Ewentualnie wstawiłem „nowy” uszkodzony rezystor, ale szanse na identyczne objawy są raczej małe.

Dzięki za wsparcie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21752847
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    Warto po takim przebiegu, wyjąć, wyczyścić, sprawdzić stan szczotek i nasmarować,
    Mając wentylator na stole, przez bezpiecznik na przewodzie, podać napięcie z naładowanego akumulatora i sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 21752991
    Powerr96
    Poziom 9  
    Od tego zacząłem, wyjąłem wentylator, nasmarowałem łożyska, sprawdziłem, czy nie ma przerwy w żadnym miejscu, obracając wentylator i sprawdzając rezystancję.

Jak pisałem - wentylator nie dostaje napięcia (na wyjściu z rezystora jest prawie cały czas 0 V), więc nie może pracować. No chyba, że napięcie powinno się tam pojawić dopiero po podłączeniu wentylatora (wiadomo, sprawdzałem na odłączonym wentylatorze).
  • #6 21753092
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    Powerr96 napisał:
    wentylator nie dostaje napięci

Sterownik wentylatora do sprawdzenia. Wtyczka silnika również. Przewody, złącza/konektory.
  • REKLAMA
  • #7 21753294
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3601
    Adam Walko napisał:
    Mając wentylator na stole, przez bezpiecznik na przewodzie, podać napięcie z naładowanego akumulatora i sprawdzić.

Rada nie do końca przewiduje wszystkie okoliczności. Otóż wewnątrz regulatora jest zabezpieczenie przeciwzwarciowqe/przeciążeniowe. Wentylator może kręcić jak wariat, ale może mieć np. zwarcie międzyzwojowe na wirniku i przez regulator działać nie będzie.

Tak wygląda REZYSTOR dmuchawy:

Rezystor dmuchawy z widocznymi spiralami oporowymi i metalową osłoną
  • #8 21753386
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    Często wystarczy długą igłą oczyścić rowki komutatora
  • #9 21753413
    Powerr96
    Poziom 9  
    Tak wygląda rezystor dmuchawy:

Rezystor dmuchawy z widocznymi spiralami oporowymi i metalową osłoną

U mnie to wygląda w ten sposób, chyba że ten, o którym piszesz, znajduje się w innym miejscu. Tylko wtedy — gdzie?

Do pinów oznaczonych jako 1 dochodzi 14 V grubymi kablami i 2 cienkie przewody, nie wiem, od czego, pewnie sterujące, ale nie wiem, jak je sprawdzić.
    Na pinach zaznaczonych jako 2 (wyjście na wentylator) napięcie pojawia się tylko raz na jakiś czas. Mierzone na postoju, bez ruszania czymkolwiek.
    Zbliżenie na moduł dmuchawy z zaznaczonymi dwoma złączami oznaczonymi jako 1 i 2.
  • #10 21753487
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3601
    Powerr96 napisał:
    U mnie to wygląda w ten sposób, chyba że ten, o którym piszesz, znajduje się w innym miejscu

Nie rozumiesz. . Chodzi o nazwę (terminologię). REZYSTOR jest na moim obrazku. To, co masz w aucie to nie jest rezystor, tylko REGULATOR DMUCHAWY

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes W211 z 2008 roku z dwustrefową klimatyzacją ma problem z losowo działającym nawiewem. Wentylator dmuchawy przerywa pracę, często nie działa wcale, niezależnie od ustawień siły nawiewu. Sprawdzono napięcie na wyjściu rezystora dmuchawy, które zwykle wynosiło 0V, sporadycznie skakało do 14V, co wyklucza uszkodzenie samego wentylatora. Napięcie na głównych przewodach do rezystora było stabilne (14V). Wymiana rezystora dmuchawy nie rozwiązała problemu. Podejrzewany jest panel klimatyzacji lub ewentualnie czujnik temperatury, choć ten ostatni raczej wpływa na działanie przy włączonym odparowywaniu. Problem wymaga dalszej diagnostyki układu sterowania nawiewem, w tym sprawdzenia panelu sterującego klimatyzacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA