logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai ix20, wyłączające się radio samoczynnie oraz gdy wyłączę ogrzewanie tylnej szyby.

elektrosiarka 16 Lis 2025 09:58 366 3
REKLAMA
  • #1 21752810
    elektrosiarka
    Poziom 2  
    Dzień dobry, proszę o pomoc w temacie.
    Radio wyłącza się i włącza z powrotem po chwili. Czasem ta chwila trwa kilka sekund, czasem minutę. Zaobserwowałem, że wyłączenie radia można sprowokować poprzez WYłączenie ogrzewania tylnej szyby. Innych prawidłowości nie dostrzegłem. Podświetlenie przycisków działa cały czas. Nie działa w tym czasie display radia, Bluetooth; nic nie słychać z głośników.
    AI: Czy problem z radiem pojawił się nagle, czy narastał stopniowo z czasem?
    Nagle.
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś naprawy, modyfikacje lub wymiany w instalacji elektrycznej samochodu (np. akumulator, radio, ogrzewanie tylnej szyby)?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21752818
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    elektrosiarka napisał:
    wyłączenie radia można sprowokować poprzez WYłączenie ogrzewania tylnej szyby. Innych prawidłowości nie dostrzegłem.

Prawdopodobnie uszkodzenie izolacji przewodów.
    Między instalacją ogrzewania tylnej szyby a instalacją radia.
    Trzeba to rozbierać i szukać. Na początek wyjmij bezpiecznik ogrzewania tylnej szyby i spróbuj trochę pojeździć - czy jest tak rzeczywiście?
  • REKLAMA
  • #4 21752855
    elektrosiarka
    Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedzi. Doprecyzuję jeszcze - radio się wy/wł również samoistnie, bez związku z ogrzewaniem tylnej szyby. Ale gdyby popatrzeć na tę zależność z ogrzewaniem, to dziwi mnie też, że wyłączenie radia następuje podczas wyłączenia ogrzewania, a nie przy jego włączaniu.
    Sprawdzę jazdę bez bezpiecznika ogrzewania i zweryfikuję akumulator.
REKLAMA