logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G – brak opcji USB Debugging, jak usunąć MI Browser?

STAMiNA 16 Lis 2025 10:16 642 11
REKLAMA
  • #1 21752821
    STAMiNA
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam.

Pacjent Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G.

Chcę usunąć MI Browser ale nie mogę znaleźć w opcjach "USB Debugging". Robię wszystko co mówi Google oraz ChatGPT...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21752958
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1296
    Musisz najpierw wlaczyc ustawienia programisty. Zeby to sie z kolei pokazalo trzeba "kliknac" 7 razy na wersje MIUI w ustawieniach, i informacji o urzadzeniu.
  • #3 21752969
    STAMiNA
    Poziom 9  
    >>21752958

Kolego sympatyczny. Zrobiłem to przecież i nadal nie mogę znaleźć debugowania USB!

Palec wskazuje ekran telefonu Xiaomi na stronie informacji o systemie HyperOS

Dodano po 39 [minuty]:

Ekran telefonu Xiaomi z aktywowaną opcją programisty w systemie HyperOS

@blahfff przepraszam ale u mnie kłania się czytanie ze zrozumieniem. :)

Dodano po 5 [godziny] 36 [minuty]:

>>21752969 Z tego co widzę nie da się usunąć MI Browsera po nowych aktualizacjach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21753569
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1120
    Zawsze można rootować... ;)

Ew próbować odinstalować/wyłączyć za pomocą programiku ADB_AppControl
  • REKLAMA
  • #5 21753578
    STAMiNA
    Poziom 9  
    Karaczan napisał:
    Zawsze można rootować...

To telefon Mamy.

Karaczan napisał:
    Ew próbować odinstalować/wyłączyć za pomocą programiku ADB_AppControl

Próbowałem według instrukcji w necie za pomocą ADB wywalić MI Browser ale siał mi błędami. Wiesz jak to zrobić? :>
  • #7 21753633
    STAMiNA
    Poziom 9  
    Karaczan napisał:
    https://adbappcontrol.com/en/

Jak odwiedzę Mamuśkę to sprawdzę soft i poleci podziękowanie. Miłego wieczoru. :>
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21753814
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21753633 Hallo,
    a dlaczego podawał Ci błędy? Może nie znalazłeś poprawnej nazwy? A nazw szuka się poprzez:
    adb shell pm list packages

i deinstaluje normalnie poprzez:
    adb shell pm uninstall -r XXXXXXXXX
    i tu zamiast X wstawia się nazwę pakietu.

Ale akurat Mi Browser... zawsze jest ryzyko, ze może on robi coś więcej niż przeglądanie Internetu, lepiej zawsze najpierw dezaktywować apkę, sprawdzić przez miesiąc czy dwa, czy można bez niego żyć i jeżeli wszystko działa, to dopiero deinstalować.
    Ale... warto pamiętać, że obie te sprawy i tak wykonają to samo — browser zniknie z oczu, ale APK pozostanie w systemie i żeby jej się fizycznie pozbyć, to potrzebny root.
    A apka AdbAppControl jest zawsze godna polecenia.
  • #9 21758652
    STAMiNA
    Poziom 9  
    krzysiek_sw napisał:
    Ale akurat Mi Browser... zawsze jest ryzyko,

Okno ADB AppControl z ostrzeżeniem o wyłączeniu aplikacji systemowej

Wyłączać?
  • Pomocny post
    #10 21758786
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21758652 Hallo,
    oczywiście.
    Jedynie warto pamiętać o przeniesieniu haseł, jeżeli jakieś były, a potem do wywalenia.
  • #11 21758835
    STAMiNA
    Poziom 9  
    krzysiek_sw napisał:
    >>21758652 Hallo,
    oczywiście.
    Jedynie warto pamiętać o przeniesieniu haseł, jeżeli jakieś były, a potem do wywalenia.

Okno ADB AppControl z potwierdzeniem usunięcia jednej aplikacji z urządzenia Xiaomi

Zatrzymać się nie dało ale usunąć już tak. Dziękuje mordeczki. <3
  • #12 21758855
    STAMiNA
    Poziom 9  
    W programie ADB App Control zwyczajnie usunąłem aplikację "MI Browser" metodą parowania przez Wi-Fi na kod po włączeniu opcji programistycznych w telefonie.

@blahfff wytłumaczył mi jak włączyć opcje programmistyczne.

Podsumowanie tematu

✨ Na Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G opcja "USB Debugging" jest ukryta i wymaga włączenia trybu programisty poprzez siedmiokrotne kliknięcie w wersję MIUI w ustawieniach urządzenia. Po włączeniu opcji programistycznych użytkownik nadal nie mógł znaleźć USB Debugging, co może wynikać z różnic w oprogramowaniu po aktualizacjach. Usunięcie preinstalowanej aplikacji MI Browser bez roota jest utrudnione – standardowe metody ADB mogą generować błędy, a pełne usunięcie wymaga dostępu root. Alternatywnie można dezaktywować aplikację lub użyć narzędzia ADB App Control, które pozwala na odinstalowanie lub wyłączenie aplikacji przez połączenie Wi-Fi po sparowaniu z telefonem. Zaleca się najpierw dezaktywować MI Browser i obserwować działanie telefonu przez kilka tygodni przed całkowitym usunięciem. Przeniesienie danych, takich jak hasła, jest wskazane przed dezaktywacją lub usunięciem aplikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA