logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Redmi 10C – brak opcji wipe data przy hard resecie, jak przywrócić ustawienia fabryczne?

Przemo1983rmi 08 Lip 2025 21:52 3144 12
REKLAMA
  • #1 21601181
    Przemo1983rmi
    Poziom 3  
    Ocena: 43
    Witam forum. Mam problem z telefonem Xiaomi Redmi 10c. Chodzi o to że dziecko bawiło się wzorkiem odblokowania w swoim tel i zmieniało go kilka razy aż zapomniało jako to był wzorek.
    Próbuje zrobić hardreset i niestety nie ma opcji wipe data, czy można jakoś go przywrócić do fabrycznych może przez Mi assistance?
    Zamieszczam zdjęcie , proszę o pomoc.
    Xiaomi Redmi 10C – brak opcji wipe data przy hard resecie, jak przywrócić ustawienia fabryczne?
  • REKLAMA
  • #2 21601357
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Jak kilka razy źle zrobi się wzór to powinna być opcja "Nie pamiętasz hasła" i spróbować jej użyć
  • #3 21601408
    Przemo1983rmi
    Poziom 3  
    Niestety wyświetla się tylko instrukcja jak zrobić hardreset .
    Dodam że wcześniej rok temu ta opcja była dostępna i dało się zrobić wipe data
    Myślałem że to przez fanilylink ale został odłaczony od konta.
    Co lepsze tel był ustawiony na odcisk palca i twarz córki ale już niestety nie prosi o ta formę odblokowania

• REKLAMA
  • #4 21601590
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    Przemo1983rmi napisał:
    Myślałem że to przez fanilylink ale został odłaczony od konta.

Tak, to przez Family Link. To dziala jak MDM, i blokuje rowniez opcje resetu z recovery w niektorych Xiaomi. Dziwne, ze odpiecie tel od Family Linka nie przywrocilo tej opcji. Tel ma aktywne polaczenie z internetem?

Przemo1983rmi napisał:
    Co lepsze tel był ustawiony na odcisk palca i twarz córki ale już niestety nie prosi o ta formę odblokowania

Biometria jest tylko dododatkiem. Po kazdym resecie i dluzszym czasie nieuzywania (zazwyczaj 72h) tel i tak bedzie prosil o kod blokady.

Teoretycznie, mozesz sprobowac jeszcze resetu zdalnie, z pomoca Google Find my Device, ale tel moze utknac w bootloopie ze wzgledu na zablokowana opcje resetu.
  • Pomocny post
    #6 21602098
    blahfff
    Poziom 42  
    Nie, poniewal tel mial skongurowanego Family Linka, ktory dziala jak typowy mechanizm MDM. Zeby to przywrocic, trzeba usunac plik "last_extension_parameters" na partycji rescue (badz sformatowac cala partycje), co oczywiscie nie bardzo masz jak zrobic.

Redmi 10C to model z Qualcommem, ktory wymaga autoryzacji z serwerami Xiaomi w trybie EDL. W trybie sideload byc moze dalo by sie zrobic wymuszony reset do fabrycznych i FRP, ale serwery tez aktualnie lezal, a z tego co pamietam, opcja resetu w recovery i tak nie wroci.
  • #7 21602690
    Przemo1983rmi
    Poziom 3  
    Woow ciekawa profesjonalna odpowiedź, bardzo dziękuję za zainteresowanie. Proszę powiedzieć czy mam szanse odblokować bootloadera i z flashowac system.
    Czy opcją Mi Assistance jestem wstanie coś zrobić.
    Przyznam się że gdy tel się zablokował , próbowałem przez famili linka przez opcjie zresetuj ustawiania w tel i wyczyść dane zrobić reset . W familylink proces się zakończył ale tel nie zareagował. Usunąłem konto w famili link i też to nic nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21602728
    blahfff
    Poziom 42  
    Przemo1983rmi napisał:
    Proszę powiedzieć czy mam szanse odblokować bootloadera i z flashowac system.

Nie odblokujesz bootloadera, o ile wczesniej nie bylo konta Xiaomi i nie wystapiles o zgode Xiaomi na odblokowanie bootloadera. Wgranie na nowo systemu nie usunie tej blokady. Odblokowany bootloader moglby pozwolic na wgranie np TWRP i usuniecie tego pliku.

Przemo1983rmi napisał:
    Czy opcją Mi Assistance jestem wstanie coś zrobić.

Nie. Tryb sideload mozna wykorzystac tylko do wgrania aktualizacji OTA, badz odplatnie do resetu do fabrycznych (ktory powinien zadzialac z tego co pamietam), ale wymaga to dostepu do serwerow i kredytow. Mozesz poszukac takiej uslugi. Aktualnie serwery powinny dzialac. Czasem kredyty np do Xiaomi Pro Tool badz podobnych rozwiazan mozna kupic np na Aliexpress.
  • #9 21655895
    mazdaspeed
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witajcie. Mam podobny problem. Syn (8l) postanowił sobie sam zmienić pin do telefonu, zmienił udało mu się, lecz nie zapamiętał na jaki i tu powstał problem.
    Telefon skonfigurowany z Family Link, który został usunięty i nie mam już opcji zresetowania z jego poziomu.
    Telefon to Redmi Note 14 i oczywiście brak opcji wipe w recovery.
    Czy da radę coś z tym dalej porobić? Może ktoś posiada odpowiedni sprzęt do odblokowania telefonu i mógłby to zrobić zdalnie? (odpłatnie oczywiście).
    Szkoda nowego telefonu, a synowi żal (będzie miał nauczkę).
    Proszę o pomoc.

P.S Oczywiście próbowałem połączyć się z MiAssistant - bez skutku a także przewertowałem szereg postów i nie ma "złotego środka".

Czy ktoś odpłatnie zresetuje mi ten telefon (połączenie zdalne). Czy w ogóle jest możliwość przywrócenia ustawień fabrycznych w tak zablokowanym telefonie?
  • REKLAMA
  • #10 21717940
    007piniu
    Poziom 1  
    >>21655895 >>21601181

Cześć. Czy udało Ci się jakoś odblokować telefon?
    Ja właśnie się z tym pocę na tablecie Xiaomi Redmi, też połączonym z Family Linkiem...
  • #12 21720617
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Famili link nie został usunięty,. prawidłowo odłączony. Źle to zrobiliście. Czasem na xda coś daje się ogarnąć w różnych takich sprawach. Z telefonu rodzica powinno się dać jeżeli konto zostało źle skasowane. Albo coś kręcicie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Xiaomi Redmi 10C, w którym po zapomnieniu wzoru odblokowania nie ma dostępnej opcji "wipe data" podczas próby hard resetu w trybie recovery. Telefon był wcześniej powiązany z usługą Family Link, która działa jak mechanizm MDM i blokuje możliwość resetu z poziomu recovery, nawet po odłączeniu konta Family Link opcja ta nie wróciła. Biometria (odcisk palca, rozpoznawanie twarzy) nie pomaga w odblokowaniu po dłuższym czasie. Reset zdalny przez Google Find My Device jest możliwy, ale może powodować bootloop. Odblokowanie bootloadera jest niemożliwe bez wcześniejszej zgody Xiaomi i powiązanego konta Xiaomi, co uniemożliwia wgranie niestandardowego recovery (np. TWRP) i usunięcie blokady. Reset do ustawień fabrycznych można próbować wykonać przez tryb sideload, ale wymaga to dostępu do serwerów Xiaomi i kredytów na usługi serwisowe, które są płatne. Mi Assistance nie oferuje skutecznego rozwiązania w tym przypadku. Podobne problemy zgłaszane są także dla innych modeli Xiaomi, np. Redmi Note 14, z powodu blokad Family Link i braku opcji wipe data w recovery. W praktyce, jeśli nie zna się hasła i nie ma możliwości odblokowania bootloadera, telefon pozostaje zablokowany, a jedynym rozwiązaniem jest wymiana urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA