logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xbox One X 1TB – migający czarny ekran, pasy, brak sygnału HDMI

nowak_adam 16 Lis 2025 11:15 432 6
REKLAMA
  • #1 21752879
    nowak_adam
    Poziom 1  
    Cześć, przychodzę z takim tematem. Mianowicie, od jakiegoś czasu (to jest od jakichś 4 miesięcy) moja konsola, Xbox One X 1 TB, ma problem z obrazem. Na początku problem był krótkotrwały i występował tylko podczas włączania. Przy starcie obraz co chwilę robi się czarny i wraca z powrotem do normalności, a jeszcze w międzyczasie latają takie czarne pasy (wstawiłem film, który dokładnie to obrazuje). Potem problem zaczął robić się coraz większy, bo nie działo się to tylko przy starcie, ale już przy logowaniu. A teraz zrobiło się już tak tragicznie, że nawet po zalogowaniu i włączeniu jakiejś gry obraz zaczyna latać (o ile mi się to uda, bo czasami ciemny ekran trwa dobre kilka minut). Boję się, że jak to dalej będzie postępować, to któregoś razu w ogóle nie będzie sygnału. Na nagraniu widać, jak obraz sam próbuje się dostosowywać, co chwilę jest „Auto” albo „Szeroki”. Moje pytanie: jakie mogą być potencjalne przyczyny tego stanu i co trzeba naprawić, żeby się to ogarnęło (i ile takie coś mniej więcej kosztuje)? Od razu odpowiem, że to samo dzieje się podłączone do innego telewizora i innym kablem HDMI. Jeszcze zanim zaczął się problem z obrazem, konsola potrafiła się włączać po 10 minutach, zastygając na ekranie startowym z zielonym tłem i logo Xbox. Dzięki za odpowiedź.

AI: Czy Twoja konsola była kiedyś otwierana, naprawiana albo miała kontakt z wilgocią czy zalaniem?
    Nie
    AI: Czy próbowałeś uruchomić konsolę w trybie awaryjnym (np. trzymając przycisk parowania i wysuwania płyty podczas włączania) i czy wtedy też pojawiają się te same problemy z obrazem?
    Tak
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21754051
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    Na moje oko APU umiera. Niepokojacy jest objaew wlaczania i zastygania. Bez konkretnych testow to nic nie wnosi..
  • REKLAMA
  • #4 21757865
    decho
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Spróbuj uruchomić w trybie awaryjnym (bezpiecznym) i zobacz czy to się powtarza. Jeżeli tak to albo gniazdo HDMI albo jak pisał kolega procek pada. Jeżeli będzie OK to być może tarnsmiter.
    Jeżeli gniazdo HDMI lub transmiter to naprawa ok 250-400zł. Jeżeli procek to raczej nieopłacalna zabawa.
  • #5 21757931
    misiozol
    Poziom 35  
    co za transmiter tam nie ma zadnego transmitera konsola magicznie nie wysyla sygnalu gdzies tam. co najwyzej to jest tam TRANSCODER RETIMER.

TDP158

Xbox One X 1TB – migający czarny ekran, pasy, brak sygnału HDMI
  • REKLAMA
  • #6 21758433
    decho
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    >>21757931 Jak zawał tak zwał. Jeżeli robi Ci to jakąś większą różnice, to może być retimer. Ja kupuję tutaj i nazywają to również skaler. Także wybierz sobie nazwę jaką tam chcesz.
    https://konsolowo.pl/pl/laptop/2108-uklad-ska...158-tdp158-xbox-one-x-1787-5903981902835.html
    Istotne jest to co się mogło zepsuć i ile to może kosztować.
  • #7 21758859
    misiozol
    Poziom 35  
    To nie moze BYC tylko JEST , elipsa to nie kwadrat a samochod to nie rower.

Podsumowanie tematu

✨ Konsola Xbox One X 1TB doświadcza problemów z obrazem, objawiających się migającym czarnym ekranem, czarnymi pasami oraz brakiem sygnału HDMI. Początkowo problemy występowały tylko przy uruchamianiu, jednak z czasem nasilają się także podczas logowania i gry. Możliwe przyczyny to uszkodzone gniazdo HDMI z luźnymi pinami na PCB lub awaria APU (procesora). Zalecane jest uruchomienie konsoli w trybie awaryjnym w celu diagnozy. W przypadku uszkodzenia gniazda HDMI lub układu retimera (transmitera/skalera HDMI TDP158) naprawa może kosztować około 250-400 zł. Awaria procesora jest natomiast zazwyczaj nieopłacalna do naprawy. W dyskusji pojawił się także termin „transkoder retimer” odnoszący się do układu TDP158 odpowiedzialnego za skalowanie i retransmisję sygnału HDMI.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA