logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okno przesuwne PSK – jak naprawić wyrobione otwory fi6,5 w ramie PVC pod wkręty?

maxdax 16 Lis 2025 22:17 453 5
REKLAMA
  • #1 21753703
    maxdax
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Okno przesuwne PSK od jakiegoś czasu zaczęło ciężko się otwierać i zamykać.
    Po dostaniu się do prowadnic, okazało się że pękły wkręty trzymające prowadnicę/rolki w ramie okiennej z PVC.
    Oryginalne wkręty były fi4, niestety wyrobiły się otwory które aktualnie są fi6,5. Nowe wkręty nie trzymają. Czy jest jakiś sposób na naprawę tych otworów w ramie PVC? Jakiś patent? Okno po gwarancji.

Uszkodzona prowadnica okna przesuwnego i powiększone otwory montażowe w ramie PVC

Widoczna prowadnica okna przesuwnego z uszkodzonymi otworami montażowymi i kilkoma wkrętami na białym tle.
  • REKLAMA
  • #2 21753764
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 174
    Nie da rady grubszych wkrętów zastosować ? Raczej powinno być miejsce , można też się pobawić w nitonakrętki , ale nie wiadomo czy jest wgłąb tyle miejsca i też raczej ostrożnie przy nitowaniu. I też raczej jakieś delikatniejsze, aluminium , miedź bym próbował
  • REKLAMA
  • #3 21753876
    skyguy
    Poziom 15  
    Ocena: 185
    Pomyśl jeszcze, czy da się wkleić wkładki do naprawy gwintów, są różne typy do różnych materiałów. Ja używałem, jak w aluminiowej obudowie do motocykla gwint mi się zerwał i sprawdziły się świetnie.

1. Gwintujesz pod rozmiar wkładki
    2. Wklejasz
    3. Ścinasz nadmiar
    4. Piwko

Dwie metalowe wkładki do naprawy gwintów z rowkami i nacięciem.
  • REKLAMA
  • #4 21753883
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3691
    maxdax napisał:
    wyrobiły się otwory które aktualnie są fi6,5.

Takie są w profilu stalowym wewnątrz skrzydła? Bo tam jest ważne. Spróbuj wkręcić na sucho (bez wózka) wkręt ok. fi 5 i zobacz, czy trzyma w stali. Być może nie trzeba nic kombinować, tylko dać nowe wkręty, nieco grubsze.
  • REKLAMA
  • #5 21753951
    maxdax
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    balonika3 napisał:
    maxdax napisał:
    wyrobiły się otwory które aktualnie są fi6,5.

Takie są w profilu stalowym wewnątrz skrzydła? Bo tam jest ważne. Spróbuj wkręcić na sucho (bez wózka) wkręt ok. fi 5 i zobacz, czy trzyma w stali. Być może nie trzeba nic kombinować, tylko dać nowe wkręty, nieco grubsze.

W skrzydle jest odwrócony "ceownik" ale wkręt go nie łapie,
    Podsyłam przekrój.
    Przekrój techniczny profilu skrzydła z zaznaczonym ceownikiem, śrubami i wymiarami

Wymyśliłem że wkręcę kołek fischer duopower, lub rawplug 4ALL fi6.
    Myślałem jeszcze nad kotwą chemiczną aby zalać otwory i nawiercić?
  • #6 21754082
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3691
    Na takim profilu nie robi się przesuwek, a jeżeli nawet, to jest do tego inna stal. Producent poszedł tu po bandzie. W tej sytuacji ponawiercaj nowe otwory w wózku pomiędzy tymi starymi i przykręć w nowych miejscach.
REKLAMA