logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool AKZ 237IX – diagnoza uszkodzonego modułu zasilania, symbol klucza, 74HC14D

maniekwat 17 Lis 2025 22:35 387 4
REKLAMA
  • #1 21754690
    maniekwat
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Piekarnik Whirlpool AKZ 237/IX - uszkodzony moduł zasilania

Proszę o pomoc w diagnostyce oraz naprawie modułu zasilania do piekarnika Whirlpool AKZ 237/IX z 2012 roku

Moduł został uszkodzony przez zwarcie do obudowy piekarnika styków przycisku centralnego potwierdzenia. Po zwarciu moduł się zresetował. Po włączeniu wyświetla się mrugająca 12:00 i czeka na ustawienie godziny. Obracając pokrętłem, prawym czy lewym, słychać buzzer, ale cyfry zegara się nie zmieniają. Nastawy zegara nie można potwierdzić przyciskiem centralnym - brak reakcji (nie ma też dźwięku buzzera).
    Po chwili zegar pika i zaczyna prawidłowo odmierzać czas.
    Przekręcając lewym pokrętłem zaświeca się światło w piekarniku - czasem za którymś włączeniem pojawia się napis np. PIZZA na wyświetlaczu, ale nie można zatwierdzić wyboru ani nie można ustawić temperatury (prawe pokrętło pika, buzzer, ale nic nie zmienia). Po chwili na wyświetlaczu pojawia się symbol klucza.

Na module widoczne jest uszkodzenie rezystora SMD 472 Ω w linii przycisku potwierdzenia. Rezystor wymieniłem, ale brak poprawy.
    Napięcie 12 V obecne - np. załącza się przekaźnik od podświetlenia w piekarniku
    Napięcie 5 V również jest na płycie modułu
    Napięcie 5 V jest na przycisku centralnym potwierdzenia.

Linia przycisku centralnego idzie na układ 74HC14D. Czy może być powodem niedziałania układu?

Co jeszcze sprawdzić na płycie?
    Czy jest sposób na sprawdzenie mikrokontrolera?
    Co jest powodem zaświecenia symbolu klucza na wyświetlaczu?

Przeszukałem elektrodę, natrafiając na podobny temat z symbolem klucza; jednak temat sprowadza się do wymiany modułu

Jestem zainteresowany również zakupem modułu nowego lub używanego
    Tabliczka znamionowa piekarnika Whirlpool AKZ 237/IX z numerem seryjnym i danymi technicznymiModuł elektroniczny z uszkodzeniem na płytce PCB piekarnika WhirlpoolZbliżenie etykiety modułu zasilania Antares Ester EGS8-5 piekarnika Whirlpool
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21754833
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    maniekwat napisał:
    SMD 472 Ω w linii przycisku potwierdzenia

maniekwat napisał:
    Linia przycisku centralnego idzie na układ 74HC14D

maniekwat napisał:
    Czy jest sposób na sprawdzenie mikrokontrolera?

Możesz układ 74HC14D wlutować nowy, ale obawiam się, że masz uszkodzone porty procesora. Jeżeli ten układ HC łączy się bezpośrednio z wyprowadzeniami procesora, to raczej jest uszkodzony. Zmierz spadek napięcia na portach i porównaj na tych, które nie są podłączone do tego układu HC.
  • REKLAMA
  • #3 21755015
    maniekwat
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź

Układ 74HC14d jest dostępny w TME za 2 PLN

Procesor ma oznaczenie STM8S207S8T6C, dostępny w TME za 15 PLN

Proszę o podpowiedź, czy jest możliwość skopiowania programu z mojego procesora na nowy?
    Czy program/procesor ma blokadę odczytu?

Odczyt przy użyciu ST-LINK/V2 STMicroelectronics - programatora mikrokontrolerów
    https://www.tme.eu/pl/details/st-link_v2/programatory/stmicroelectronics/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21755643
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21761756
    maniekwat
    Poziom 11  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Wlutowałem nowy układ o oznaczeniu 74HC14 ze sklepu AVT. Wymiana układu 74HC14D rozwiązała problem. Procesor ocalał.

Klucz na wyświetlaczu zniknął, pokrętła ustawiają wartości. Wszystko działa poprawnie.

Ostatecznie wymieniłem:
    - 74HC14D
    - rezystor 470 Ω
    - przycisk 6×6 mm, 0,8 mm
REKLAMA