logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zliczyć czas pracy stanów ON/OFF i odczyt z aplikacji?

esselite 19 Lis 2025 08:43 399 0
REKLAMA
  • #1 21755859
    esselite
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Kolega zapytał mnie o jakiś sposób na monitorowanie w aplikacji, ze statystykami ile czasu jego piec jest włączony i, szczerze, sam się zdziwiłem, że nie mam prostego rozwiązania. O ile ja mam te stany w Home Assistant i 2 linijki w pliku z konfiguracją załatwiają sprawę, to jeżeli szukam czegoś, co nie wymaga stawiania serwera, a urządzenie będzie wysyłać zmiany stanu do chmury, cos ala Tuya i tam będzie można robić podgląd dziennych, miesięcznych, rocznych. Tylko że te wszystkie switche z Wi-Fi pokazują stan, ale nie zliczają czasu pracy w danym stanie, brakuje tego w aplikacjach.
    Z początku pomyślałem, że to będzie proste i jest tego masa, ale jak zacząłem rozkminiać, co tam widać w aplikacjach, to tylko energię można tak odczytać.

Zamel w Supla ma bardziej konfigurowalny dashboard i myślałem, że można by licznikiem impulsów to zrobić, ale ten by zliczał ilość włączeń i wyłączeń, a nie ogólny czas pracy.

Także ten, może coś Wam się rzuciło w oczy. Proste liczniki czasu pracy nie mają Wi-Fi i aplikacji, no i potrzebne jest wejście bezpotencjałowe, bo piec tam tylko zwiera styk na wyjściu, jak się uruchamia.
  • REKLAMA
REKLAMA