logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zasilacz stałoprądowy wybrać do zasilenia plafonu?

arielat 19 Lis 2025 12:15 195 3
REKLAMA
  • #1 21756003
    arielat
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z doborem zasilacza do plafonu LED. Plafon jest duży, 90 cm średnicy i nie chcę go wymieniać, bo mam 2 takie same na suficie. Plafon miał dodatkowe funkcje, jak sterowanie z pilota i zmiana barwy z ciepłej na zimną, ale są mi zbędne. Chodzi tylko o samo zasilenie, bo i tak włączam to klasycznie włącznikiem na ścianie i nigdy nie używałem pilota. Ale innej wersji nie było w sprzedaży, więc taka była jedynym wyjściem.

Załączam zdjęcie z aktualnego zasilacza. Czy ktoś pomoże mi w doborze czegoś na wymianę?
    Załączniki:
    • Jaki zasilacz stałoprądowy wybrać do zasilenia plafonu? Image.jpg (81.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21756077
    arielat
    Poziom 11  
    >>21756014 Ok, sprawdzę, jaki tam jest prąd. Celowałem w ten sam zasilacz :), więc zapewne zaraz go zamówię.
  • #4 21756133
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1146
    Prąd masz podany, sprawdź napięcie (stałe, może być wysokie rzędu 200V, więc działaj ostrożnie). Ono zależy od rodzaju i połączenia diodek i to jest nasza niewiadoma. Prąd ma być wymuszony i stabilizowany przez zasilacz.
    Z drugiej strony ten z linku powinien działać, więc kwestia czy chcesz się czegoś nauczyć.
REKLAMA