logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaka stacja lutownicza do 200zł? YihuaWep 937d+, 939d+ czy T12 do DIY i ESP

interim 19 Lis 2025 14:12 969 21
  • #1 21756083
    interim
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Szanowni,

Rozglądam się za pierwszą stacją lutowniczą. Na ten moment bez hota.

Budżet w jaki celuję to do +-200zł zatem niedużo.

Oczywiście większość propozycji w popularnych portalach to modele chińskie typu:

Yihua/Wep 937d+, 939d+
    różne ali t12a/t12-x (nie ekscytuje mnie super szybkie nagrzewanie)

Zależy mi na stacji, która nie będzie zabawką i zamiast ją poprawiać starą lutownicą, będę mógł jej używać.

Mój zakres uzytkowania to DYI, płytki, projekty na esp, dolutowanie urwanego gniazda w zabawce czy przewodu gdzie indziej

Czy z powyższych lub innych w podobnym budżecie jest sens coś brać? Jeśli tak to co?

Kupował będę w Polsce, nie na ali czy innym serwise chińskim.
  • #2 21756154
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6896
    Jakiś czas temu z racji problemó z dostaniem grotogrzałek do mojej podtawowej stacji na szybko kupiłem budżetowo Bakon BK969D+ i finalnie stał się podstawową stacją. Tanie grotogrzałki, jeśli nie pracuje się non stop z lutownicą to komort pracy jest wystarczający. Miałem jeszcze w miedzy czasie stację ZD, gdzie kolba lutownicza to była porażka maksymalna i inalnie uzywam z niej tylko rozlutownicy.
    Generalnie gdybym raz jeszcze potrzebował niedroga lutownicę to kupił bym tego Bakona raz jeszcze. PLusy to tanie groty T12 i z przystawka T13, grzeje szybko, temperature trzyma.
    Jak poszukasz na popularnym portalu to bez dodatków w budżecie się zmieści.
  • #3 21756217
    interim
    Poziom 8  
    >>21756154 bardzo dziękuję. niestety w +- 200 znalazlem tylko pod 900m, te na t12 juz pod 300 stąd go nie brałem pierwotnie pod uwagę. ponadto nie odpowiada mi w nim podlaczenie z tyłu, które zabiera dużo miejsca i skraca możliwość manewrowania.
  • Pomocny post
    #4 21756265
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Yihua 982 za 235 zł polecam bardzo. 100W mocy Dwie lutownice T210 i T245
  • #5 21757191
    mrice
    Moderator AGD
    Bakona mozna na alle kupić bodaj za 175zł nowego bez dodatków.
  • #6 21762537
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 982
    interim napisał:
    te na t12 juz pod 300

Z własnego doświadczenia jako wieloletni ale były użytkownik lutownic systemu 900 podpowiem. Dziś nie ma kompletnie sensu wchodzić w lutownice systemu 900, czyli takich gdzie grot i grzałka są osobno. Nie mają żadnych zalet praktycznych względem systemów z grotami zintegrowanymi z grzałkami jak np. system T12 i inne podobne.

W skrócie, słabym punktem systemu 900 jest nieunikniona ze względów konstrukcyjnych szczelina powietrzna pomiędzy grzałką a grotem, która wprowadza spory i niestabilny opór cieplny pomiędzy grzałką z czujnikiem temperatury a samym grotem. Ten problem jest doskonale widoczny porównując czas rozgrzewania pomiędzy systemami, który w systemach 900 jest rzędu minut a w T12 sekund, przy tej samej mocy grzałki. A nie tylko o czas rozgrzewania tu chodzi.
    Po prostu 900 to przestarzała konstrukcja, którą jeszcze próbuje się wciskać na rynek. Do niedawna istniała jeszcze kwestia różnicy cenowej na korzyść tego starego systemu. Ale i stacje, i grotogrzałki T12 staniały na tyle, że przestaje to być istotne.
    Druga sprawa jest taka że w dziedzinie stacji lutowniczych panuje bardzo dużo marketingowego szumu informacyjnego, że np. dana stacja jest na kontrolerze 32bitowym to jest lepsza, ma wyświetlacz kolorowy i różne nieistotne tak naprawdę bajery.
    A tu po prostu podstawową kwestią jest, by stacja, czyli kontroler i zasilacz była poprawna funkcjonalnie. A takie potrafią być tanie i proste w konstrukcji, nawet wbudowane w rączkę kontrolery obojętnie czy analogowe czy cyfrowe.
    Stacja to w istocie tylko urządzenie grzejne z nastawialnym termostatem i tyle.

Oczywiście osobną sprawą jest to czy stacja ma być dla kogoś ozdobą warsztatu czy po prostu solidnym narzędziem pracy. I też to jest sprawa gustu, o którym się nie dyskutuje. Ale generalnie, jeśli chodzi o lutowanie, pierwsza sprawa to by stacja była poprawna a druga to kwestie ergonomii np. typ rączki, kabel, układ stacji, czy zasilacz z kontrolerem czy kontroler w rączce itp. .
    Dlatego Twoja obserwacja że T12 to 300zł nie jest dokładna. Porządne T12 można już mieć koło stówki i raczej warto też zainwestować w groty o różnym kształcie (np. szice do SMD, grube do dużych lutów "rynnowych" itd.), które akurat w systemie T12 wymienia się podczas pracy w locie, w szybki i przyjemny sposób. A tego w systemie 900 się nie praktykuje bo jest to uciążliwe i ryzykowne.
    Dlatego osobiście odradzam branie pod uwagę tych stacji, które wymieniłeś (Yihua/Wep 937d+, 939d+ ), bo to właśnie ten stary system 900.
  • #7 21763604
    interim
    Poziom 8  
    >>21762537 Dziękuję za szeroką wypowiedź. Jaką porządną stację na t12 można kupić za te +- 100zł? Stacja rzeczywiście nie ma być dla mnie ozdobą warsztatu tylko działać. Natomiast natłok informacji testów, kolorowych wyświetlaczy jest ogromny.
  • #8 21764034
    mrice
    Moderator AGD
    Jak chcesz porządną stację to celuj w Weelera, ale to nie ta liga finansowa.
    W tej klasie cenowej kupujesz tak czy siak produkty od ryżowych braci.

Ja mam trzy stacje, Aqyue kombajn, ZD i tego "Bekona". Mówiąc szczerze jest n dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem. ZD to była pomyłka genetyczna i tak używam tylko rozlutownicy. Ajojuja ostatnio grotogrzałki miała już po ok 00zł sztuka i coraz trudniej je już kupić, stąd kupiłem małego Bekonka i mówiąc szczerze jestem nim całkiem pozytywnie zaskoczony, groty T12 lub z przystawką za dyche także T13. Myślę, czy nie kupić sobie drugiej na warsztat tak na okazję jakby coś trzeba na szybko podlutować. Fajnie grzeje, trzyma temperatury, da się robić i kowalskie luty i oblatywać procki
  • #9 21764633
    rb401
    Poziom 39  
    interim napisał:
    Jaką porządną stację na t12 można kupić za te +- 100zł?

Pierwsza sprawa to taka że przy T12 pojęcie "stacja" jest dość płynne. System T12 to trzy rzeczy: zasilacz 24V/3A (choć awaryjnie można korzystać z mniejszego napięcia nawet 12V, licząc się ze zmniejszeniem mocy, np. zasilacze laptopowe, USB z PD, akumulatory elektronarzędzi, 12V w samochodzie itp.), kontrolera czyli nastawialnego termostatu, oraz rączki z grotem T12.
    Kontroler może być bardzo mały i bywa wbudowany w rączkę czy zasilacz. Tak że stacja T12 nie musi być koniecznie "meblem" stojącym na blacie. I tu są kwestie typowo użytkowe jaki wariant jest dla kogoś optymalny, bo same własności użytkowe lutownicy jako narzędzia są takie same w tych różnych wariantach wykonania. Istota zalet systemu T12 tkwi w grocie zintegrowanym z grzałką dodatkowo załatwiającej pomiar temperatury, a od zasilacza i kontrolera wymagane jest tylko poprawne sterowanie mocą na grzałce. Dlatego różnica w eksploatacji stacji drogiej, markowej i taniej ale poprawnej, będzie dotyczyła raczej szczegółów typu staranności wykonania, estetyki itp. a ne samego lutowania.
    Co do tanich systemów T12 to odnoszę wrażenie że najtaniej wychodzi kupno zasilacza, plus rączka z kontrolerem.
    I to kupione prosto od Chińczyka.
    Przykładowo:

https://pl.aliexpress.com/item/1005003373147424.html

Miniaturowa lutownica T12 z przezroczystą obudową i grotem T12-K

W tej ofercie komplet, czyli zasilacz oraz rączka (przeźroczystą) z cyfrowym kontrolerem i jednym grotem, na dziś wychodzi 77zł. Jest tam też wariant rączki z kontrolerem i możliwością zasilania 20V z ładowarki USB (opisany szerzej gdzieś tu na elektrodzie niedawno).
    Można też iść w kierunku taniej ale klasycznej stacji, uznanego producenta budżetowych rozwiązań np.:

https://pl.aliexpress.com/item/1005005741819569.html

Cyfrowa stacja lutownicza Quicko T12-951 z uchwytem P9 i wyświetlaczem LED

Można też wejść w tego Bakona, który poleca kolega mrice. Wygląda fajnie a kupiony bezpośrednio od Chińczyka, nie wychodzi przesadnie drogo.

Ale tak czy inaczej warto też osobno dokupić parę typów grotów, bo łatwa wymiana w locie grotów to bardzo fajna sprawa, którą wnosi system T12. Zestawy grotów oferowane razem ze stacjami nie wydają mi się rozsądnie dobrane dlatego lepiej może skompletować je osobno. Ale to osobny temat.
  • #10 21774261
    interim
    Poziom 8  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pewnie wybiorę z pomiędzy YIHUA 982-I (c210 i c245) a tym Bakonem na t12. Bakon jak dla mnie jedna główną wadę - brak sleep, może też plastik w miejscu wsuwania grota i obawiam się czy nie trzeba czekać aż ostygnie do wymiany. Poza tym już nawet zaakceptowałbym te t12. Pewnie różnie bywa z jakością grotów dokupywanych ale cóż.
    Patrzyłem jeszcze na Aifen a5 pro ale c115 wydaje mi się już zbyt drobne do moich prac.
  • #11 21777213
    interim
    Poziom 8  
    >>21764034 Czy ten Bekon ma płynną regulację temperatury?

Dodano po 44 [sekundy]:

>>21756265 Jak jest z dostępnością grotów? pasują wszystkie czy "wybrane"?
  • Pomocny post
    #12 21777360
    mrice
    Moderator AGD
    Bakon ma regulację co 1 stopień z klawiszy. Co do grotów, T12 powinny wszystkie zamiennie pasować. Ja akurat kupiłem stacje z przelotką za T13 i na takowych smigam, bo sa nieco tańsze od T12. Z stacją zakupiłem od razu całe stado grotów, więc póki co na nich śmigam.
  • Pomocny post
    #13 21778084
    stan
    Poziom 25  
    Yihua ma trzy pamięci temperatury i większą moc
  • Pomocny post
    #14 21778480
    rb401
    Poziom 39  
    interim napisał:
    Bakon jak dla mnie jedna główną wadę - brak sleep

Przydatność funkcji sleep w systemie T12 to sprawa subiektywna. Owszem w wypadku zasilania lutownicy z akumulatorów ma jakiś sens praktyczny.Ale z moich doświadczeń, ta funkcja jest fajna jeśli da się ją wyłączyć całkowicie.
    Chodzi o to że przy pracy np. serwisowej, kiedy nagle potrzebuję coś przylutować, biorę cynę, przykładam element i chwytam lutownicę... a ona śpi. I muszę czekać aż łaskawie się rozgrzeje. Co prawda jest to kilka sekund ale denerwuje i psuje tempo pracy.
    A od innej strony, nie widzę korzyści, dla których mam tą wątpliwą funkcję stosować. Jak chodzi o oszczędność prądu to grot T12 ma małą powierzchnię nagrzewaną grzałką i w spoczynku moc potrzebna do utrzymania temperatury, powiedzmy 350°C jest rzędu pojedynczych watów. Czyli w w ogólnym bilansie mocy pobieranej z sieci przy pracy warsztatowej, gdzie potrzeba choćby dobrego oświetlenia i włączonej jakieś aparatury itp. , jest to ilość marginalna.
    Jeśli chodzi o żywotność grotów T12, zarówno grzałek jak i pokrycia grotów, to też nie zauważyłem by ciągłe grzanie na temperaturze pracy jakoś szczególnie im szkodziło. Wielokrotnie u mnie lutownice były załączone na np. 350°C na wiele godzin (nieraz i 24 czy więcej) i nie zauważyłem żadnej degradacji powłoki ani problemu z przepalaniem grzałek.

interim napisał:
    Poza tym już nawet zaakceptowałbym te t12. Pewnie różnie bywa z jakością grotów dokupywanych ale cóż.

Ja akurat nie miałem problemów z grotami T12 (pod warunkiem poprawnego ich uruchomienia i eksploatacji), nawet kupowanych "po taniości" od nieznanego Chińczyka. A zaletą systemu T12 jest jego rozpowszechnienie i spora konkurencja na rynku. Groty T12 w tej chwili już można kupić w cenach 6-8zł w pełnym wyborze typów klasycznych. W przypadku innych, podobnych systemów i ceny, i dostępność różnych typów końcówek wyglądają gorzej.

mrice napisał:
    Ja akurat kupiłem stacje z przelotką za T13 i na takowych smigam, bo sa nieco tańsze od T12.

W czym te T13 są lepsze czy gorsze od T12?
    Oprócz tego że są nieco krótsze i mają garbki w innej pozycji, co wymaga innej rączki do nich.
    Jakoś nie umiem znaleźć konkretnych informacji o tych T13. Tym bardziej że firma Hakko, bądź co bądź twórca T12 i podobnych, dokładnie pod symbolem T13 oferuje groty do lutowania w atmosferze azotu. A z rysunków wynika że to są jakby T12 z dodanym kołnierzykiem mocującym dyszę z azotem. Czyli to nie to co pojawiło się na rynku pod nazwą T13:
    https://www.hakko.com/english/products/hakko_fm2026_tips.html
  • #15 21778759
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
  • #16 21779860
    interim
    Poziom 8  
    >>21778084 większa moc zdecydowanie mi odpowiada. nie wiem tylko czy potrzebuję dwóch systemów grotów. anyway gdzie kupię sensowne groty c210 do yihua w dobrej cenie - idealnie w PL
  • Pomocny post
    #17 21779862
    stan
    Poziom 25  
    Yihua ma groty i rączki do 210 i 245 w komplecie
  • #18 21779869
    tzok
    W tej chwili chyba nawet lepszą ofertą jest ta:
    https://allegro.pl/oferta/lutownica-grotowa-1...nicza-grot-c245-90-500-c-lcd-yato-17268575538
    To jest nowszy system C245 - groty trochę droższe ale dużo większy komfort pracy.
  • #19 21779970
    stan
    Poziom 25  
    tzok napisał:
    W tej chwili chyba nawet lepszą ofertą jest ta:
    https://allegro.pl/oferta/lutownica-grotowa-1...nicza-grot-c245-90-500-c-lcd-yato-17268575538
    To jest nowszy system C245 - groty trochę droższe ale dużo większy komfort pracy.
    Opinie 4,56. Nie rozumiem czujnik ruchu w systemie 245 ? Normalna stacja 245 usypia się po odłożeniu lutownicy do uchwytu który jest połączony przewodem do stacji.
  • Pomocny post
    #20 21779978
    tzok
    Tu usypianie jest na czujniku ruchu, bo podstawka nie jest połączona ze stacją ani nie ma metalowego kołnierza. Gdzieś musieli zrobić oszczędności, w końcu, ta jest jakieś 5x tańsza od "normalnej stacji 245"... nie wydaje mi się, by w praktyce miało to jakieś większe znaczenie.
  • #21 21781168
    interim
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za merytoryczne wypowiedzi. Zdecydowałem się na Yihua 982-i, większa moc, system na c210 i c245.
  • #22 21781170
    interim
    Poziom 8  
    Zakupiłem polecaną przez jednego z użytkowników stację.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru stacji lutowniczej do około 200 zł, z naciskiem na modele chińskie takie jak Yihua/Wep 937d+, 939d+, oraz systemy T12 (np. T12a, T12-x) do zastosowań DIY i projektów z ESP. Użytkownicy odradzają system lutowniczy 900 ze względu na konstrukcję z osobnym grotem i grzałką, co powoduje długi czas nagrzewania i niestabilność temperatury. System T12 jest rekomendowany ze względu na szybkie nagrzewanie, lepszy transfer ciepła i zintegrowany czujnik temperatury w grocie. W budżecie do 200 zł polecany jest Bakon BK969D+ z grotem T12 lub T13, który oferuje stabilną temperaturę, szybkie nagrzewanie i tani dostęp do grotów. Alternatywnie wskazywana jest stacja Yihua 982-I z systemem C210 i C245, oferująca większą moc i trzy pamięci temperatury, choć jest nieco droższa (około 235 zł). Dyskutowano także o funkcji sleep, która w systemach T12 jest subiektywnie oceniana – może być przydatna przy zasilaniu bateryjnym, ale bywa uciążliwa w pracy serwisowej. Wskazano, że groty T12 są kompatybilne między różnymi stacjami, a w przypadku Bakona można stosować także groty T13. W Polsce zakup stacji i grotów jest preferowany nad importem z Chin. Ostatecznie autor zdecydował się na Yihua 982-I ze względu na większą moc i wsparcie dla systemów C210 i C245.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA