logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znaczenie diod RX i TX w radiu CB Cobra 10 Plus - co oznaczają?

lord_blaha 22 Gru 2005 16:49 27315 10
REKLAMA
  • #1 2106778
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    witam,
    chciałbym się dowiedzieć co znaczy RX i TX. Zaznaczam, że jestem kompletnie zielony. Mam po swoim wyświetlaczem w swoim CBku (Cobra 10 plus) 2 diody: RX i TX. Zawsze świeci się tylko RX, natomiast TX jest martwa. Co to znaczy?
  • REKLAMA
  • #2 2106798
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    RX = odbiór
    TX = nadawanie
    Jeśli wciskasz przycisk nadawania w mikrofonie i nie zapali się dioda TX to może znaczyć że masz uszkodzony mikrofon lub w radiu padł układ przełączający albo jakaś ścieżka pękła
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2107327
    Tede
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    A te radio wogole jest sprawne i czy dziala nadawanie?
    Jeśli pobor pradu jest o wiele wiekszy podczas nadawania niz przy odbiorze a dioda sie nie swieci to jedynie wtedy moze byc przepalona(oczywiscie jesli sprawnie nadaje),tak to raczej mało prawdopodobne.Jesli pobor jest taki sam to sprawdz tak jak kolega wyzej pisał najpierw mikrofon czy wogóle na wtyczce zwieraja sie pewne przewody podczas jego załaczania,a pozniej radio jesli mikrofon jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #5 2107362
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Radio spokojnie odbiera. Nie bierze więcej prądu przy nadawaniu i podejrzewam że nie nadaje :/ Da się to jakoś łatwo naprawić, ew. ile taka naprawa kosztuje i czy może ktoś zna jakieś serwisy cb w lublinie? qrcze a tak mi sie to cb podoba a tu nie działą...ehh
  • #6 2107547
    Tede
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jeśli kontrolka TX by sie swieciła to podejrzewałbym koncowke mocy.Tam siedzi 2SC2078 lub podobny.Koszt około 3zł.W serwisie by skasowali kilkadziesiat zl.
    Jesli to nie mikrofon to na odległość nie jestem wstanie stwierdzic jaka to moze być przyczyna.
    Oczywiście mikrofon sprawdziłes?
  • #8 2107772
    Henryś
    Poziom 2  
    Jest jeszcze jeden sposób, warunek że radio ma PA (papugę) przycisk na przednim panelu Pa i gniazdo Pa z tyłu, włączasz przycisk i podłączasz
    głośnik zewnętrzny z tyłu do gniazda i już masz sprawdzony mikrofon, albo się słyszysz albo mikrofon leży.
    Co do końcówek to najczęściej pada tranzystor sterujący końcówką i końcówka, groszowa sprawa, popytaj kolegów z CB (lokalnie) to pokażą
    co jest co, wymiana jest bardzo prosta.:D
  • #9 2111933
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Kolego ja bym zaczą od sprawdzenia czy radio wogule przełącza odbiór/nadawanie. weśmy naprzykład radio Alan 100+ końcówka mocy spalona a w radiu dioda od nadawania świeći. Miałem kiedyś taki przypadek właśnie z alanem 100 uszkodzona była ścieżka w radiu i nie świeciła dioda nadawania i niebyło nadawania ( nie było przełaczania na nadawanie ). Oczywiście możliwe jest że dioda się w twoim przypadku spaliła.
    Oczywiście nie zaszkodzi wymiana końcówki 2SC2078 (cena około 5zł) i drivera 2SC2314 (cena około 2.50zł).
    Pozdrawiam.
    Wesołych świąt.

P.S.
    Co do kupna to w dobrych sklepach elektronicznych powinni mieć.
    w radiu znajduje się końcówka przykręcona do obudowy pisze na niej "C2078" lub "C2075" wymień tą końcówke na nową 2sc2078 pamiętając o podłorzeniu podkładaki mikowej między końcówke a radiator (obudowe).
    W bliskiej odległości od wyżej wymienionej końcówki znajduje się tranzytsor z napisem "C2341" lub "C1006" w jego miejsce wstaw zakupiony tranzystor 2sc2315 z zachowaniem poprawności wlutowania.
    Po takiej naprawie radio powinno ożyć ajeśli nie to sprawć dokładnie ścieżki bo morze nie działać przełączanie.
  • #10 2116160
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    lord_blaha napisał:
    Radio spokojnie odbiera. Nie bierze więcej prądu przy nadawaniu i podejrzewam że nie nadaje :/

Chyba było powiedziane że dioda RX cały czas świeci i radio tylko odbiera, czyli po prostu radio nie przełącza się w TX, to po jakiego grzyba karzecie wymieniać mu końcówke i driver?
    Ale to nie mój problem, kolego lord_blaha udaj się do jakiegoś kolegi elektronika który móglby Ci to sprawdzić. Podejrzewam że padł tranzystor albo dioda zenera przełączająca TX/RX.
    A czy mikrofon jest na 100% sprawny? Sprawdź przewód, wtyczkę, przełącznik w środku nasmaruj...

Podsumowanie tematu

✨ W radiu CB Cobra 10 Plus diody RX i TX oznaczają odpowiednio odbiór (RX) i nadawanie (TX). Jeśli dioda RX świeci się cały czas, a TX nie zapala się podczas próby nadawania, oznacza to, że radio nie przełącza się na tryb nadawania. Przyczyną może być uszkodzony mikrofon, uszkodzenie układu przełączającego, przepalona ścieżka lub uszkodzenie tranzystora sterującego końcówką mocy. W radiu często stosowany jest tranzystor końcowy 2SC2078 oraz tranzystor driver 2SC2314 lub podobne. Sprawdzenie mikrofonu można wykonać przez podłączenie zewnętrznego głośnika do gniazda PA i włączenie trybu papugi (PA). Wymiana uszkodzonych tranzystorów jest stosunkowo prosta i tania, a części dostępne w sklepach elektronicznych. W przypadku problemów z przełączaniem TX/RX warto skonsultować się z serwisem, który może naprawić usterkę za niewielką kwotę.
REKLAMA