logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie tranzystory do Cobra 19 Plus? Radio zatyka się podczas odbioru

Kynios 25 Mar 2007 22:52 1665 3
REKLAMA
  • #1 3719340
    Kynios
    Poziom 12  
    Witam.
    Mam problem ze zdobycznym CB Cobra 19 +. Nie ma w niej tranzystorów (tj. drivera i końcówki Q 21 i Q 22). Prosiłbym o dane jakie tranzystory mogę tu włorzyć oraz czy brak tych tranzystorów może byc przyczyną "zatykania" się tego radia podczas odbioru. Po podłączeniu anteny słychac szum wskażnik pracuje pokazuje trzy kreski zielone zółta miga synteza pracuje ale po pewym czasie wskaźnik pokazuje maksymalny sygnał i dźwięk zanika mozna nadal przełączać kanały ale nic się nie zmienia kręcenie squelczem głośnością nic nie pomaga jedynie wyłączenie radia albo wciśnięcie na gruszce nadawania.
    Prosiłbym o radę doświadczonych kolegów gdzie tkwi usterka oraz czy brak tranzystorów końcowych ma na to wpływ. Radio sprawdzone pod katem zimnych lutów.
    Pozdrawiam i bardzo licze na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 3719400
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.
    Napewno brak tranzystorów w nadajniku nie ma wpływu na te objawy, o których piszesz.

Myślę sobie ,że ktoś mocno pokręcił wszystkimi obwodami w odbiorniku i samo zestrojenie (poprawne) powinno ożywić tego RX-a.

Na elektrodzie znajdziesz schemat tego radia i tam zobacz jakie oryginały tranzystorki "siedzą" w płytce.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3721445
    Kynios
    Poziom 12  
    witam dziekuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o schemat znalazłem mimo że nazwany Cobra 19 + to raczej nie jest schemat do tego radyjka dodatkowy scalak którego w 19 + nie ma ale schemat blokowy może sie przyda. A co do zestrojenia z moją wiedzą i brakiem odpowiednich urządeń pomiarowych będzie raczej trudne a może nawet wykonalne spróbuję metodą prób i błędów. Jedynie chciałbym wiedzieć od którego bloku zacząć mieszacz, arw czy może detektor. Pozdrawiam.
  • #4 3722628
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    radiosystem napisał:
    ... Myślę sobie ,że ktoś mocno pokręcił wszystkimi obwodami w odbiorniku i samo zestrojenie (poprawne) powinno ożywić tego RX-a ...
    A ja sobie myślę ... bardzo fajnie, że często zabierasz głos ale staraj się pisać bardziej racjonalne odpowiedzi :D

Z tego co opisałeś wychodzi, że synteza się zawiesza, jest na skraju zerwania drgań. Powody mogą być dwa: zimne luty VCO lub ktoś kręcił kubkiem syntezy. Sprawdz przy okazji zasilanie syntezy. Całkiem możliwe, że zanikało przez to nadawanie dlatego ktoś grzebał przy końcówce. Możesz spróbować samemu przeregulować trzymając wciśniętą nośną i delikatnie pokręcając kubkiem syntezy, ustawiając na "środek" tak aby nośna nie zanikała. Wstaw brakujące tranzystory. Opisz co wyszło, poszukamy dalej.
REKLAMA