logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dekoder Manta DVBT025PRO, antena Emmerson Antv360 – odbiór tylko 6 kanałów w Gdańsku

lukaszglienke 20 Lis 2025 18:50 330 6
REKLAMA
  • #1 21757356
    lukaszglienke
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z niżej wymienionym zestawem. Przeprowadziłem się do Gdańska i aktualnie wyszukuje mi tylko 6 kanałów na częstotliwości 554 MHz.
    W poprzedniej miejscowości (mała wieś) miałem ok. 35 kanałów, co prawda wtedy miałem dodatkowy wzmacniacz podłączony do dekodera, a antena do telewizora.
    Przeczytałem, że w miastach nie zaleca się dodatkowych wzmacniaczy sygnału, zatem aktualnie antena jest podłączona do dekodera bez wzmacniacza.
    Antena jest w mieszkaniu na 9. piętrze przy oknie. Próbowałem również ręcznego wyszukiwania kanałów i tylko na wcześniej wspomnianej częstotliwości mam jakość i moc sygnału na 100%.
    Czy rozwiązaniem problemu jest montaż anteny na dachu?

Sprzęt:
    Dekoder Manta DVBT025PRO
    https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/t...2HtRLHR9hSqLgeNM3B66tTHLeue8CCJBoCeF8QAvD_BwE
    Antena Emmerson Antv360
    https://www.emmerson.com.pl/public/antv-360-uv
    Telewizor Toshiba 32LK3C64DA
    https://toshiba-tv.com/de-en/smart-tvs/32lk3c64da
    Ekran dekodera z wyszukanymi 6 kanałami DVB-T2 na częstotliwości 554 MHz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21757525
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    lukaszglienke napisał:
    Przeczytałem, że w miastach nie zaleca się dodatkowych wzmacniaczy sygnału zatem aktualnie antena jest podłączona do dekodera bez wzmacniacza.

Antena ma wbudowany wzmacniacz, jeśli wierzyć opisowi. Włącz więc na początek zasilanie anteny w dekoderze i sprawdź, czy wtedy znajdzie ci więcej kanałów. Bo bez zasilanego wzmacniacza ta antena to tłumik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21757782
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    lukaszglienke napisał:
    Witam,
    Mam problem z niżej wymienionym zestawem. Przeprowadziłem się do Gdańska i aktualnie wyszukuje mi tylko 6 kanałów na częstotliwości 554 MHz.
    W poprzedniej miejscowości (mała wieś) miałem ok. 35 kanałów, co prawda wtedy miałem dodatkowy wzmacniacz podłączony do dekodera, a antena do telewizora.
    Przeczytałem, że w miastach nie zaleca się dodatkowych wzmacniaczy sygnału, zatem aktualnie antena jest podłączona do dekodera bez wzmacniacza.
    Antena jest w mieszkaniu na 9. piętrze przy oknie. Próbowałem również ręcznego wyszukiwania kanałów i tylko na wcześniej wspomnianej częstotliwości mam jakość i moc sygnału na 100%.
    Czy rozwiązaniem problemu jest montaż anteny na dachu?

Wyjaśnisz to? Na tej samej antenie co teraz?
    Ten 31kanał( to co odbierasz) to może być jakaś lokalna bo nic nie nadaje na k.31(554MHz)
    Cytat:
    aktywna, wzmacniacz
    zysk: 25 dB
    zasilanie z USB lub z dekodera DVB-T2
    więc zasilanie musi mieć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21757801
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    lukaszglienke napisał:

Antena jest w mieszkaniu na 9. piętrze przy oknie.

To, co odbierasz to MUX-BCAST, Gdańsk "Olivia Star". Czyli nie odbierasz żadnego "normalnego" MUXa.
    Zajrzyj tutaj:
    https://emimaps.emitel.pl
    i sprawdź, co masz na wyszukiwaniu ręcznym na poszczególnych częstotliwościach.

Oprócz tego, co koledzy napisali - antenę masz w mieszkaniu, wewnątrz? Jeśli tak - to nie jest raczej dobry pomysł.
  • Pomocny post
    #5 21757876
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1138
    Antena pokojowa ze wzmacniaczem, ale brak zasilacza, w centrum miasta... To nie może się udać.
  • REKLAMA
  • #6 21758266
    lukaszglienke
    Poziom 2  
    Panowie, jest sukces. Poszedłem za waszą radą.
    Antena podpięta pod zasilacz, zasilacz do dekodera i jest petarda.
    Antena została w pokoju skierowana na najbliższą antenę nadawczą.
  • #7 21758267
    lukaszglienke
    Poziom 2  
    Podłączyłem kabel antenowy do zasilacza. Wpiąłem zasilacz do dekodera i ustawiłem antenę w kierunku najbliższej anteny nadawczej.
    Antena została w mieszkaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbioru telewizji naziemnej w Gdańsku przy użyciu dekodera Manta DVBT025PRO i anteny Emmerson Antv360. Po przeprowadzce z małej miejscowości, gdzie odbierano około 35 kanałów z dodatkowym wzmacniaczem sygnału, obecnie w mieszkaniu na 9 piętrze przy oknie dostępnych jest tylko 6 kanałów na częstotliwości 554 MHz, mimo braku wzmacniacza, co jest zgodne z zaleceniami dla obszarów miejskich. Sygnał na tej częstotliwości ma 100% jakość i moc. Rozważane jest rozwiązanie polegające na montażu anteny na dachu w celu poprawy zasięgu i zwiększenia liczby odbieranych kanałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA