logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlikwodowac zakłocenia które przeszkadzaja w odbiorze CB

Tede 22 Gru 2005 17:30 3240 8
REKLAMA
  • #1 2106878
    Tede
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam na imie Tadek i jest to mój pierwszy post na elektrodzie.
    Kiedyś interesowałem sie technika CB.I po kilku latach znow zaczałem sie interesowac elektroniką.(otoz moja przerwa wynikła z tego jak kupiłem samochód,wtedy zainteresowania poszły w kierunku motoryzacji)
    Mam jeden problem,odbiornik zakłocaja mi takie urzadzenia jak telewizor,lampy halogenowe, komputer w mniejszym stopniu.
    Wina zasilacza napewno to nie jest bo zasilałem akumulatorem i szumy były takie same.Wina radia takze nie była bo na kazdym mialem zakłocenia.CB jakie miałem to:Cobra 19+,Alan:18,38,48+,President:Taylor,Herbert,Lincoln
    Jedynie jak wyłaczyłem wszystkie bezpieczniki zasilajace dom to zakłocenia znikneły,ale najczysciejszy odbior miałem gdy w całej miejscowości nie było prądu.Mogłem odbiornik podgłosić na full i nie było zadnych szumów a jesli było słychac daleka stacje gdzie wskaznik S nawet nie zareagował to modulacja była dobrze słyszalna w 100%.
    Jakie filtry i gdzie je umiescić zeby sie pozbyc tych zakłocen?Czy wogóle da sie wyeliminowac wiekszość szumow?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2106913
    pstryk
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    pytanie pdstawowe,gdzie masz zamontowana antene?
  • #3 2106946
    Tede
    Poziom 12  
    Antene mam zamocowana na dachu.(moze nie całkiem na szczycie bo jest zasłonieta z jednej strony)Narazie jest to mobilowka Alan 95+.Mialem wczesniej stacjonarną 5/8 Future ale po wichurze sie połamała.
    Czy linie energetyczne moga powodowac zakłocenia?Z obu stron domu poprowadzone są która odległosc wynosiła kilka metrów od anteny.(gdyby antena złamała sie tuz przy maszcie to napewno spadłaby na linie energetyczna jesli skierowała sie w jej strone)
  • REKLAMA
  • #4 2107013
    pstryk
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    no to kiepsko to widze,na mobilowej bedziesz mial taki smietnik ze wzgledu ma taka charakterystyke bardzo dookolna i urzadzenia pod nia sa pieknie odbierane,ratuje cie jedynie stacjonarna wysoko i z duza iloscia przeciwwag aby widzialnosc tej anteny byla jak najbardziej pozioma,a linie energetyczne obok domu to mam nadzieje ze niskiego napiecia i w warkoczu puszczone bo jak po staremu gole druty to cieniutko to widze,deszczyk snieg i masz piekne skwierczenie w odbiorniku.Innej rady ci nie dam bo nie ma sposobu zeby antena odbierala tylko to co trzeba,ona odbiera wszystko czy zaklocenia czy uzyteczne informacje i poza jakims superkomputerem:) nikt ci nie rozdzieli tego w czasie rzeczywistym,pozdrawiam.Aha,jesli chcialbys zalozyc jakies filtry na swoje urzadzenia to praktycznie za kazdym urzadzeniem jak najblizej na zasilaniu bys musial zalozyc chocby dlawik o ile sa to zaklocenia promieniujace przez kable zasilajace,jesli od razu urzadzenie promieniuje z siebie w.cz. to pozamiatane.nic rozsadnego nie zrobisz.
  • #5 2107119
    Tede
    Poziom 12  
    A czy moze taki filtr troche by pomógł jesli bym go wrzucil na do sieci zasilanych odbiorniki RTV?

http://www.delta.com.tw/product/cp/emi/new_prod/DP.pdf

Chodzi o model 16DPGG5B ,widzialem taki na rynku jak ktos sprzedawal i na etykiecie jest napisane ze wytrzyma 16A na zasilaniu 220V.
    Czy on by wyfiltrował troche zakłocen z urzadzen?
  • #6 2107268
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Wiekszosc zaklocen jest generowana przez rozne urzadzenia posiadajace zasilacz impulsowy. Siec enegetyczna rozprowadza te zaklocenia, ale takze dziala jak antena nadawcza emitujac je w formie fal eletromagnetycznych. Dlatego motowanie filtrow na sieci ma sens, ale nie wyelimuje zaklocen.
    Gdyby kazde urzdzenie generujace zaklocenia bylo zabezpieczone od strony sieci, topoziom szumu bylby o niebo nizszy.
    W Twoim wypadku radzilbym zrezygnowac z anteny mobilowej (czy jest do niej przeciwwaga?)
    Ciekawe jaki bylby odbior na antenie typu delta (albo quad). To sa anteny zamkniete, a wiec poziom zaklocen moze byc nizszy.
  • REKLAMA
  • #7 2107291
    Tede
    Poziom 12  
    Na mobilówce nie mam zadnej przeciwwagi,to jest tylko tak tymczasowo.
    Jak mialem stacjonarna antene to tez były zakłocenia.Jak załoze nową stacjonarna antene to spróbuje wymienic kabel na lepszy w tej chwili mam około 8 metrów RG58 i moze przez niego przebijaja sie niepozadane sygnały.
  • REKLAMA
  • #8 2107349
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Tede napisał:
    Na mobilówce nie mam zadnej przeciwwagi,to jest tylko tak tymczasowo..

Kazda antena mobilowa to tylko pol anteny (druga polowa to przeciwwaga ktora jest karoseria samochodu), wiec bez przeciwwagi w ogole nie powinna sie dac zestroic, ani nie powinna prawidlowo dzialac.
    Tede napisał:

mam około 8 metrów RG58 i moze przez niego przebijaja sie niepozadane sygnały

Nie. Ale kabel warto wymienic na gruby z porzadnym oplotem z innych wzgledow.
    Jesli jest mozliwosc nalezy antene jak najbardziej oddalic od linii energetycznych (mam nadzieje ze sa to zwykle linie 230V) najlepiej umieszczajac antene wysoko ponad ich poziomem.
  • #9 2108358
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Ja w benzyniaku miałem przewód RG58 puszczony na ziemi pod wykładzinką, fotelami i miałem zakłócenia, pomogło gdy dałem po słupkach i po dachu.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem są zakłócenia w odbiorze CB generowane przez urządzenia domowe takie jak telewizor, lampy halogenowe czy komputer, które nie znikają nawet przy zasilaniu z akumulatora. Zakłócenia występują na różnych modelach radiotelefonów CB (Cobra 19+, Alan 18, 38, 48+, President Taylor, Herbert, Lincoln). Antena mobilna Alan 95+ zamontowana na dachu bez przeciwwagi odbiera silne zakłócenia, co jest typowe dla anten o charakterystyce dookolnej. Linie energetyczne niskiego napięcia w pobliżu anteny mogą dodatkowo promieniować zakłócenia. Zaleca się stosowanie anten stacjonarnych z dużą liczbą przeciwwag i umieszczenie ich wysoko ponad liniami energetycznymi. Wymiana kabla na lepszy, o grubszym oplotem (np. zamiast RG58) może ograniczyć przenikanie niepożądanych sygnałów. Filtry EMI (np. model 16DPGG5B firmy Delta) montowane blisko zasilania urządzeń RTV mogą częściowo tłumić zakłócenia pochodzące z zasilaczy impulsowych, jednak nie wyeliminują ich całkowicie. Antena mobilna bez przeciwwagi nie powinna być używana, gdyż jest to tylko połowa anteny, co utrudnia prawidłowe działanie i strojenie. Przewód antenowy prowadzony blisko metalowych elementów lub pod wykładziną może nasilać zakłócenia, dlatego warto go prowadzić na słupkach lub po dachu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA