@IC_Current
Ja u siebie na swoim OPNsense mam aktywne prywatne DNS, które dodatkowo są szyfrowane (DoT).
W dodatkowych opcjach ustawień owych prywatnych DNS-ów mam wszelakie możliwości blokowania.
Mogę filtrować spam, reklamy, strony internetowe, mogę zablokować cały kraj czy region świata, śledzenie, afiliację, przekierowanie i jeszcze setka innych możliwości.
Płacę za to, z tego co pamiętam, 85 zł rocznie, kartą płatniczą.
Ja też swoim OPNsense mam poustawiane adresy od Cert Polska, adresy ze stron Abuse Advertising i wiele innych celem blokowania tego całego syfu
@pawelcio556
Dziś internet jest tak zbudowany, a właściwie trzeba byłoby napisać monitorowany – wystarczy, że obejrzysz dowolne coś w dowolnym miejscu internetu i za trzy sekundy cały Internet w postaci reklam już wie, co ma proponować.
A YouTube, który należy do Google, jest w tym mistrzem.
Jak będę w domu i będę mógł zasiąść do komputera, to wstawię koledze, jakie są adresy internetowe szpiegujące i gdzie ten ruch kierowany, że do Stanów Zjednoczonych, nie powinno być żadnego zdziwienia.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.