logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokada YouTube na routerze HALNy HL-4GQVS – jak ustawić filtrację stron?

pawelcio556 21 Lis 2025 13:52 339 5
REKLAMA
  • #1 21758048
    pawelcio556
    Poziom 1  
    Dzień dobry, router HALNy HL-4GQVS nie ma w ustawieniach możliwości blokady określonych stron. Dzieciak 8-letni marnuje dużo czasu na YouTube Shorts i innego tego typu shit, od kiedy nie ma prac domowych i odmawia wychodzenia z domu z kolegami. Chciałbym zablokować możliwość otwarcia jakiegokolwiek adresu związanego z YouTube.com/googlevideo.com etc. w całej sieci bądź na określonych urządzeniach na bazie ich adresów IP. Czy to możliwe? Jeśli tak, to w jaki sposób? Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 21758593
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    Nie da rady na tym sprzęcie.
    Najłatwiej jakaś apkę do kontroli rodzicielskiej na PC wgrać
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21758850
    KOCUREK1970
    Ocena: 5426
    @pawelcio556
    Sam YouTube ma co najmniej 20 adresów, przekierowań, afiliacji, jest linkowany na innych stronach internetowych.
    Są oczywiście takie routery posiadające usługi blokady, ale kosztują kilkanaście tysięcy dolarów i wymagają aktywnych subskrypcji.
    Ręcznie i aktywnie tego dziadostwa nie zablokujesz.
  • REKLAMA
  • #4 21758863
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Są oczywiście takie routery posiadające usługi blokady, ale kosztują kilkanaście tysięcy dolarów

Nie no. Nie aż tak. Ostatnie dwa lata to naprawdę duże zmiany w sprzęcie dla małego biznesu.
    Od jakiegoś czasu używam Unifi UCG właśnie w domu do celów jak autor. Sprawdza się dosyć dobrze nawet bez ekstra subskrypcji/licencji. YT blokuje per urządzenie. Można zrobić jakąś automatyzację łącząc firewall, blokowanie treści i blokowanie reklam (oczywiściez jakąśtam minimalną wiedzą o protokołach sieciowych). Reklamy trochę średnio blokuje - są dobrze wykrywane i blokowane, ale niektóre strony nie działają w pełni bez możliwości szpiegowania usera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21758896
    KOCUREK1970
    Ocena: 5426
    @IC_Current
    Ja u siebie na swoim OPNsense mam aktywne prywatne DNS, które dodatkowo są szyfrowane (DoT).
    W dodatkowych opcjach ustawień owych prywatnych DNS-ów mam wszelakie możliwości blokowania.
    Mogę filtrować spam, reklamy, strony internetowe, mogę zablokować cały kraj czy region świata, śledzenie, afiliację, przekierowanie i jeszcze setka innych możliwości.
    Płacę za to, z tego co pamiętam, 85 zł rocznie, kartą płatniczą.
    Ja też swoim OPNsense mam poustawiane adresy od Cert Polska, adresy ze stron Abuse Advertising i wiele innych celem blokowania tego całego syfu

@pawelcio556
    Dziś internet jest tak zbudowany, a właściwie trzeba byłoby napisać monitorowany – wystarczy, że obejrzysz dowolne coś w dowolnym miejscu internetu i za trzy sekundy cały Internet w postaci reklam już wie, co ma proponować.
    A YouTube, który należy do Google, jest w tym mistrzem.

Jak będę w domu i będę mógł zasiąść do komputera, to wstawię koledze, jakie są adresy internetowe szpiegujące i gdzie ten ruch kierowany, że do Stanów Zjednoczonych, nie powinno być żadnego zdziwienia.
  • #6 21758905
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    mam aktywne prywatne DNS

Mógłbym tak zrobić, ale są dwa problemy:
    1. Po całym dniu siedzenia przy komputerach itp, w domu .... juz mi się po prostu nie chce.
    2. W PC i przeglądarkach działa. W telewizorach i telefonach jest problem, bo te nowe, parszywe aplikacje ignorują systemowe DNS i korzystają z własnych DoT do wyświetlania syfu. Co gorzej, jak kiedyś coś testowałem, to blokada DNS na poziomie sieci - blokowała treści, ale wbudowany DoT puszczał ... same reklamy.
    3. Skoro (1) nie bardzo mi się chce, bo (2) trochę kombinowania będzie to (3) wracamy do (1).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA