logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VIDOS M200W-X 2IP – jak podłączyć dzwonek z kamerą przez skrętkę do istniejącego systemu?

crash2k 24 Lis 2025 11:54 375 3
  • #1 21760699
    crash2k
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witajcie,
    szukam rozwiązania pewnego problemu, mam w domu drzwi bez wizjera i przeszklenia więc jeśli ktoś stoi po drugiej stronie nie widzę go. W miejscu gdzie powinieniem zamontować przełącznik dzwonka wychodzi skrętka. Drugi koniec skrętki mam wyprowadzony obok monitora domofonu VIDOS m200w-x. Monitor (jeden z dwóch - drugi jest u sąsiada) mam wpięty do modułu M-SM5, a ten z kolei jest podpięty do stacji zewnetrznej zasilanej 32V.

Czy jest jakiś sposób na podpięcie jakiegoś dzwonka z kamerą do tego setupu ?

Schemat instalacji domofonowej z monitorem VIDOS i modułem M-SM5
  • Pomocny post
    #2 21770989
    mas1o
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Monitor M200 ma wyjście na dzwonek
    Schemat połączeń monitorów M200, zasilacza P112-32 i stacji zewnętrznej

Ale żeby podłączyć kamerę potrzeba:
    Moduł K-IP-2 - z jednej strony modułu jest złącze na magistralę dwużyłową BUS, z drugiej strony gniazdo RJ45
    Kamerą IP max 2mpix, np: Vidos IP-H1120
    Zasilacz 12V do kamery, np: P12/12

Schemat podłączenia
    Schemat podłączenia monitora, stacji zewnętrznej, modułu K-IP-2 i zasilacza P112-32]Link
  • #3 21774790
    crash2k
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Dzieki za odpowiedz, wiesz moze w jakim celu ten dzwonek podpina sie pod monitor? on (monitor) jakos się wzbudza w momencie dzwonienia w sensie np ktoś dzwoni, załącza się monitor i czyta obraz z kamery ?

Czy po podpięciu modułu K-IP-2 inne monitory będą widziały obraz z urządzeń podpiętych do routera? chodzi o to ze jesli mam do stacji zewnetrznej podpietej kilka budynków i monitory
    B1 M1
    B2 M1
    B2 M2
    B3 M1
    itd
    i w B3 podepne sobie K-IP-2 do m-sm5 to czy wszystkie monitory będą widziały urządzenia wpiete do sieci IP ? jesli tak to czy mozna to jakos ograniczyć w obrębie m-sm5 ?
  • #4 21775497
    mas1o
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Część

Dzwonek chyba służy jak masz furtkę z domofonem, długie podwórko, i na drzwiach od domu nie chcesz drugiego panelu wejściowego - wtedy dajesz przycisk dzwonkowy i po prostu monitor wydaje dźwięk, żebyś wiedział że trzeba otworzyć drzwi od mieszkania.

Raczej urządzenie będzie widoczne w całej sieci, ale nikt nie doda do podglądu obrazu z twojej kamery, bo nie będzie znał hasła do niej.
REKLAMA