logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vidos / Competition M270B - wyjscie na dodatkowy głośnik

sciacho 17 Sty 2015 22:45 1416 8
  • #1 14341491
    sciacho
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Czy ktoś wie jak podłączyć do tego monitora dodatkowy głośnik ewentualnie jak uzyskać kontakt NO który jest zwierany po wywołaniu (po dzwonku) tak aby można było podłączyć dodatkowe urządzenie np. dzwonek.
  • #3 14342240
    sciacho
    Poziom 18  
    Mozesz pomoc?
  • #4 14342562
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Mogę. Przekaźnik z cewką 12V pomiędzy zasilanie kamery wychodzące z monitora a masę. Skutek uboczny to załączenie się wzmiankowanego przekaźnika również wtedy gdy sami aktywujemy podgląd z monitora. Ale i to można obejść tyle że nie w taki trywialny sposób.
    Pozdrawiam
  • #5 14343030
    sciacho
    Poziom 18  
    Brzmi logicznie ... tylko czy to jest sprawdzony sposób ? Pytam bo nie mam teraz jak sprawdzić a myślałem że kamera ma zasilanie na stałe a nie tylko włączane po dzwonku.
  • #7 14351429
    sciacho
    Poziom 18  
    witam ponownie

suworow DZIĘKI Wielkie , działa tak jak podałeś ! Jedyny problem jaki jeszcze mam to to że na wyjściu mam stale 6V a po dzwonku wyrasta do 12V no i przekaźnik nie daje sobie z tym rady i pozostaje przez cały czas załączony .
    Z tego co ustaliłem to rozłącza się dopiero przy spadku poniżej 4V.
    Pech chce że nie mam innego przekaźnika który się wyłączy przy spadku do 7V.
    Rozumiem że przy zastosowaniu diody zenera np.9,1V 5W (prąd przekaźnika to jakieś 13mA) szeregowo przed cewką przekaźnika spowoduje że dioda rozłączy mi przekaźnik przy spadku poniżej 9V ... czy może się mylę?

Pozdrawiam
    sciacho
  • Pomocny post
    #8 14352758
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Z diodą to słuszny kierunek. Nie znam się na tym sprzęcie ( montowałem dosłowne kilka sztuk, kupowanych przez klienta i nie wnikałem za bardzo w działanie), ale wiem jest w nim zwora, chyba J3, odpowiedzialna za podświetlenie panela zew. Może to właśnie to te 6V?

Pozdrawiam
  • #9 14358295
    sciacho
    Poziom 18  
    masz racje , te 6 V było do podświetlania i po zdjęciu zworki J3 problem sam się rozwiązał tak że dzięki za pomoc.
    Co do pomysłu z diodą to niestety była to ślepa uliczka .... rozwiązanie tego problemu jest Tu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o sposób podłączenia dodatkowego głośnika do monitora Vidos M270B oraz o uzyskanie kontaktu NO, który aktywuje się po dzwonku. Odpowiedzi sugerują użycie przekaźnika 12V pomiędzy zasilaniem kamery a masą, co może powodować aktywację przekaźnika również podczas podglądu. Użytkownik potwierdza, że metoda działa, ale napotyka problem z napięciem 6V na wyjściu, które wzrasta do 12V po dzwonku, co powoduje, że przekaźnik pozostaje włączony. Proponowane rozwiązanie to zastosowanie diody Zenera, jednak ostatecznie problem z 6V został rozwiązany przez usunięcie zworki J3, odpowiedzialnej za podświetlenie panelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA