logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AEG Favorit 60010VI PNC911936623 – zmywarka przerywa cykl, otwiera drzwi po minucie

tomas98 25 Lis 2025 08:35 234 1
REKLAMA
  • #1 21761576
    tomas98
    Poziom 2  
    Witam
    Zmywarka AEG Favorit 60010VI PNC911936623 uruchamia się, ale przerywa pracę po 1 min i nie kontynuuje dalej programu. Oczywiście forum przejrzane, są posty o tym modelu, ale nie znalazłem typowo z tą usterką, poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Objawy: wybranie programu np. płukanie naczyń, czas 12 min. Uruchamia się, słychać, że w pierwszym kroku zaciąga wodę. Dalej słychać, że woda jest pompowana do zraszaczy wew. zmywarki, aby spłukać naczynia. 1 min pracy i przerywa program, drzwiczki otwierają się samoczynnie. Na wyświetlaczu miga czas programu, pozostałe 11 min. Wnętrze/komora z naczyniami zalane wodą. Zamknięcie drzwiczek powoduje kontynuowanie programu na chwilę i natychmiastowe ponowne otwarcie drzwiczek.
    I tak się dzieje na każdym programie.

Naciśnięcie przycisku RESET na panelu, wybranie od nowa programu powoduje, że w pierwszej kolejności zmywarka wykrywa pozostałą wodę i zaczyna wypompowywać, czyli pompa odpływowa działa.

Wiem, że w komorze odpływowej, na samym dole jest jakiś czujnik zmętnienia wody, wyczyściłem go dokładnie, ale to nic nie zmieniło.
    Zaczep od drzwiczek sprawdzony, nie ma nic podejrzanego, jakoś przesadnie wygięty. Co mogę jeszcze zrobić/sprawdzić, żeby naprowadzić na usterkę?

Pozdrawiam

AEG Favorit 60010VI PNC911936623 – zmywarka przerywa cykl, otwiera drzwi po minucie AEG Favorit 60010VI PNC911936623 – zmywarka przerywa cykl, otwiera drzwi po minucie
  • REKLAMA
  • #2 21817084
    tomas98
    Poziom 2  
    Temat rozwiązany.

Powodem były zatkane ramiona zraszające wewnątrz zmywarki, zarówno górne ramię, jak i dolne. Przez to, że górna szuflada z ramieniem jest dosuwana do tylnej ścianki zmywarki, gdzie doprowadzana jest woda, powodowało to narastanie ciśnienia wody i wypychanie szuflady w stronę drzwiczek na tyle mocno, że się otwierały i przerywały cykl zmywania.
    Pomogło gruntowne przeczyszczenie ramienia zraszającego, zatkanych otworów w nim. Ramię jest wypinane, co ułatwia jego czyszczenie.
    Po przeczyszczeniu zmywarka działa prawidłowo. Może komuś to pomoże. Pozdrawiam.
    Zamykam temat.
    Wnętrze zmywarki z widoczną górną szufladą i ramieniem zraszającym
REKLAMA