logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router WiFi do 600 Mbps, dom 120m2, budżet 200-250 zł, lepszy zasięg niż Archer C6?

s1nn3r 26 Lis 2025 02:19 471 3
REKLAMA
  • #1 21762535
    s1nn3r
    Poziom 9  
    Muszę wymienić router, bo zwiększam łącze do 600 Mb/s. Obecnie mam TP-Link Router Archer C6, który daje radę w domku 120 m². Ilość modeli doprowadza mnie do bólu głowy. Co polecacie z naciskiem na zasięg? Budżet 200–250 zł.
    AI: Dom jest parterowy czy piętrowy? Jak wygląda rozkład pomieszczeń i gdzie planujesz ustawić router?
    Dom piętrowy. Router na dole w salonie.
    AI: Ile urządzeń zwykle korzysta z WiFi i do jakich zastosowań (np. streaming, gry, smart home)?
    Kilka telefonów, 3 komputery, TV z Netflixem. Istotny jest niski ping w strzelankach.
  • REKLAMA
  • #2 21762550
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    s1nn3r napisał:
    Dom piętrowy. Router na dole w salonie.

s1nn3r napisał:
    do 600 Mb/s

Nie ma takich cudów. Może kuchenka mikrofalowa?
    Zostaw tego C6. Choćbyś co nie zamontował, to żadnej dużej zmiany nie będzie, bo strop i tak skutecznie wszystko wytłumi.
    Masz tam przewody w tym domu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21762656
    s1nn3r
    Poziom 9  
    Może niejasno się wyraziłem.
    W domu mam 3 kompy podłączone kablem.
    W tej chwili mam 2 routery: jeden to C6 z limitem 300 Mb/s, drugi stary TP-Link z limitem do 100 Mb/s, do którego jeden komputer jest podpięty.
    Będę mieć internet o prędkości do 600 Mb/s.
    I to jest główny powód wymiany: mam 300 Mb/s i 100 Mb/s, a internet będzie 600 Mb/s.
    Muszę zrobić upgrade.
    Nie chciałbym tylko, aby wyszło to na gorsze.
  • #4 21762669
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    s1nn3r napisał:
    i drugi stary TP-Link z limitem do 100 Mb/s

Ok. Teraz sprawa do ogarnięcia.
    W układzie z dwoma AP najlepsza opcja to zestaw z obsługą roamingu po WiFi. C6 ma częściowe (nie wszystkie generacje sprzętowe) wsparcie dla EasyMESH, które wprowadza funkcje roamingu w TP-Linkach. Zobacz czy możesz zrobić upgrade softu do wersji ze wsparciem EasyMESH.
    Jeśli jest, to najtaniej kupić drugi taki C6 - na zgodnych klientach po radio właśnie te C6 są w stanie ok 550Mbps przesyłać. Na przewodzie działa pełne 600Mbps w NAT.

Jak obecny C6 nie ma wsparcia dla EasyMESH, to bym raczej kupił jakiś cały zestaw (dwa urządzenia) ze wsparciem roamingu. Dla 600Mbps to koszt w okolicy od 350zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA