logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki falownik off-grid 6 kW, 48 V LiFePO4, stały N, 3x230 V, bez hybrydy – co wybrać?

kaluza_21 26 Lis 2025 07:04 480 2
REKLAMA
  • #1 21762562
    kaluza_21
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam panowie, szukam falownika off-grid w sensownych pieniądzach (nie hybryda!). Założenia:
    - Nie hybryda.
    - Stały potencjał do ziemi na N (żeby nie było problemu z RCD).
    - Moc 6 kW.
    - Obsługa LiFePO4 48 V (magazyn już mam 20 kWh).
    - Instalacja 3x230 V (brak urządzeń 3f będzie po prostu mostek na złączu za przełącznikiem 1-0-1).
    Jest tego dzisiaj tak dużo, że nie wiadomo, co wybrać, jeśli chodzi o konkretny model i górują hybrydy. On-grid już posiadam z magazynem jak w/w, ale na mikrofalownikach i jak wiadomo, nie mają możliwości pracy off-grid, a nie mam za bardzo weny bawić się wzbudzaniem ich. Chociaż to się udało, to nie do końca mnie zadowala - jeśli chodzi o stabilność, są skoki napięcia.

Tak, wiem, sporo tematów, ale sprzed roku/dwóch, a wszystko się ciągle zmienia.
  • REKLAMA
  • #2 21762733
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 308
    Easun 6,2 kW widziałem kilka dni temu po 800 zł z kodem rabatowym wysyłka z pl, on ma stała fazę, mam takiego od wiosny, działa, robi co ma robić, a wejściem parallel o 100 zł więcej jak by ci się zechciało łączyć dodatkowe falowniki np. w 3 fazy, mają też opcję SUF, czyli oddawanie do sieci, ale brak certyfikatów na to, więc raczej ciekawostka, nie byłbym sobą jak bym tego nie sprawdził, no i powiem szarpał jak dziki, tzn. wysyłał sporo, ale z wysokim napięciem ponad 254 Volty i po chwili normalny falownik ongridowy się wyłączył z powodu zbyt wysokiego napięcia w sieci.
  • #3 21763322
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jeśli falownik nie będzie podłączony do sieci energetycznej, lub też nie będzie uziemiony wychodzący z niego N, to żaden z falowników offgridowych nie będzie miał tzw. stałej fazy.
REKLAMA