logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Off-grid - jaki falownik, panele i akumulatory do wysokiej ceny prądu?

karolark 06 Lut 2026 10:48 1254 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak dobrać falownik, panele i akumulatory do niezależnej instalacji off-grid z magazynem około 4–5 kWh na działce?

Najpraktyczniej celować w prosty falownik off-grid 6 kW, np. Anenji 6,2 kW albo Growatt SPF 6000 ES Plus, a do tego magazyn 48 V około 5 kWh. [#21831165][#21832410] Panele bierz klasyczne mono half-cut 440–460 W; 4 sztuki na start są OK, ale docelowo lepiej 4–6 kWp, zwłaszcza jeśli chcesz grzać CWU. [#21832673] Przy 4 panelach koniecznie sprawdź napięcie startu i zakres MPPT falownika, bo zbyt wysokie wymagania sprawią, że rano i wieczorem nie ruszy. [#21832673] Na magazyn zacznij od 2×24 V LiFePO4 min. 100 Ah albo równoważnego 48 V 100 Ah i zostaw możliwość dołożenia drugiego bloku; większy magazyn jest korzystny, bo zmniejsza prądy i zużycie cykliczne. [#21831165][#21832673][#21833177] Nie wybieraj elastycznych paneli do stałej instalacji, bo są droższe, mniej trwałe i szybciej się degradują. [#21832673]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21830640
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2476
    Mam działkę prąd jest jedna faza, ale z różnych względów cena to 2,5-2,7 kWh
    Chciałbym założyć off-grid z magazynem tak około 4-5kWh
    Z montażem i całością sobie poradzę - tylko sensowny praktyczny dobór paneli falownika i aku
    Nie chce robić odkrywcy :-)
  • REKLAMA
  • #3 21830674
    karolark
    Poziom 42  
    Nie chodzi o taniej :-) i bez urazy ale na tzw portalach nie ma dobrych opcji
    A mi chodzi o konkretne modele.
  • #4 21830707
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    Obecnie są dostępne gotowe rozwiązania w jednej skrzynce wszystko i to na kółkach można sobie jeżdzić jak z walizką od działki do działki .
  • #5 21830958
    karolark
    Poziom 42  
    marekj31 napisał:
    Obecnie są dostępne gotowe rozwiązania w jednej skrzynce wszystko i to na kółkach można sobie jeżdzić jak z walizką od działki do działki .

Rozumiem chęć pomocy, ale prosiłem o konkrety a nie że mogę kupić walizke :-)
  • REKLAMA
  • #6 21831046
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    karolark napisał:
    Mam działkę prąd jest jedna faza, ale z różnych względów cena to 2,5-2,7 kWh
    Z montażem i całością sobie poradzę - tylko sensowny praktyczny dobór paneli falownika i aku
    Nie chce robić odkrywcy :-)

Chcesz off grid czy zero export? Bo to różnica.
    Jak chcesz to napisz na priv, coś spróbuję doradzić. Poszukam u swoich dostawców.
  • #7 21831052
    karolark
    Poziom 42  
    dzidek1968 napisał:

Muszę zobaczyć o co tu chodzi 🤔
  • REKLAMA
  • #8 21831057
    dzidek1968
    Poziom 28  
    karolark napisał:
    dzidek1968 napisał:

Muszę zobaczyć o co tu chodzi 🤔

Instalacja off grid nie ma żadnego połączenia z siecią energetyczną, jest wyspą. Natomiast to, co spora część piszących na forum opisuje i nazywa "off gridem" jest instalacją z ustawieniami trybu "zero export". Czyli falownik nie oddaje energii do sieci, jak autokonsumpcja spada to ogranicza po prostu moc. Śladowe ilości energii i tak wypływają do sieci, ze względu na nieprecyzyjność pomiaru mocy chwilowej.
    A jaki Ty chcesz typ instalacji zbudować?
  • #9 21831106
    karolark
    Poziom 42  
    Jak trochę poczytałem to zero export nieraz wymaga pozwolenia dostawcy, bardziej rozbudowane liczniki falowniki
    Więc raczej niezależny off grid
    Będzie używany do cwu i ogrzewania, i/lub trochę na kuchnię ( płyta ceramiczna/indukcja, pralka w piwnicy)
    Ewentualnie powiększenie magazynu?
  • Pomocny post
    #10 21831140
    dzidek1968
    Poziom 28  
    karolark napisał:
    Jak trochę poczytałem to zero export nieraz wymaga pozwolenia dostawcy, bardziej rozbudowane liczniki falowniki
    Więc raczej niezależny off grid
    Będzie używany do cwu i ogrzewania, i/lub trochę na kuchnię ( płyta ceramiczna/indukcja, pralka w piwnicy)
    Ewentualnie powiększenie magazynu?

Falownik off grid jest zdecydowanie tańszy niż hybrydowy. Musiałbyś poczytać i poszukać odpowiedniego dla Twoich założeń. Trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy, czyli na max. napięcia DC, max. prądy, jakie akumulatory można podłączać. Niestety do off grida nie będziesz mógł później (jak zajdzie jednak potrzeba) podłączyć sieci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21831165
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 704
    karolark napisał:

Inwerter off-grid Anenji 6kW z alliexpress
    Panele: min.5-6kWp
    Aku: 2 x 24V LifePo4 min.100Ah np.EASUN z alliexpress.
  • #12 21831718
    marekj31
    Poziom 23  
    karolark napisał:
    prosiłem o konkrety

W linku na PW w opisie jest gdzie to kupić wydaje mi się że to najlepsze na obecna chwile rozwiązanie dla osób które nie mają czasu lub się nie znają na składaniu i konfigurowaniu zestawu falownika z magazynem energii .
  • #13 21831861
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Z tak małym magazynem i obciążeniem przez CW czy kuchenkę to starczy na 2-3 h pracy bez słońca , w słońcu to może i przez cały dzień.

@dzidek1968 co ty bzdury piszesz że do offgrid nie podłączy sieci ?
    Przy jego małym magazynie sieć to musi być podłączona. Nawet jeśli robi pełny off-grid to sieć można podłączyć w dowolnym momencie kiedy się tylko chce.
  • #14 21831870
    karolark
    Poziom 42  
    To jest domek letniskowy około 80-90m2 magazyn mogę zwiększyć
    Na razie szukam pomysłu jak to zrobić
    Będę robił taras i na jego dachu chciałbym założyć panele
    W baniaku cwu będą dwie grzałki
    Bez ogrzewania - kominek
    Awaryjne ogrzewanie nagrzewnica olejowa
    To fv ma być wspomagajace w jak największym stopniu
    Poczytam w weekend bo coraz mniej wiem😸
  • #15 21831880
    dzidek1968
    Poziom 28  
    tomaszlonski napisał:

@dzidek1968 co ty bzdury piszesz że do offgrid nie podłączy sieci ?

Falownik stricte off grid nie ma układu synchronizacji z siecią, dlatego jest dużo tańszy, ale nie podłączymy go do sieci. Jest po prostu przetwornicą. Może pracować tylko jako wyspa. To, o czym Ty i wielu innych piszecie to są falowniki hybrydowe, niezależnie w jakiej konfiguracji akurat pracują. Jeśli Autor kupi sobie hybrydowy to wtedy oczywiście będzie mógł go podłączyć do sieci. Instalacja zbudowana na falowniku hybrydowym, ale nie podłączona do sieci, będzie off grid, mimo że sam falownik off gridowy nie jest. Jak ją podłączymy do sieci staje się on grid.

Dodano po 1 [minuty]:

karolark napisał:
    To jest domek letniskowy około 80-90m2 magazyn mogę zwiększyć
    Na razie szukam pomysłu jak to zrobić
    Będę robił taras i na jego dachu chciałbym założyć panele
    W baniaku cwu będą dwie grzałki
    Bez ogrzewania - kominek
    Awaryjne ogrzewanie nagrzewnica olejowa
    To fv ma być wspomagajace w jak największym stopniu
    Poczytam w weekend bo coraz mniej wiem😸

A jaki mniej więcej budżet na to przewidujesz?
  • #16 21831886
    karolark
    Poziom 42  
    Na pewno nie ma możliwości ongrid
    Koszt detal około 10-12k netto i tak kupię w hurtowni (swoimi kocimi ścieżkami) pokrewna trochę branża
    Chyba że konieczne lub sensowne podniesienie budżetu 🙊🙈🙉
  • #17 21832125
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    dzidek1968 napisał:
    . Jak ją podłączymy do sieci staje się on grid.

Ty już lepiej nie twórz jakiś nowych urządzeń! Z off-grid nie zrobisz on-grid jak podłączysz sieć.
    Off-grid inwerter synchronizuje się z siecią jeśli jest do niej podpięty.

Doucz się lepiej i przestań mylić urządzenia, on-grid oddają do sieci a off-grid nie oddają do sieci ale mogą być zasilane z sieci.

Jak było wspomniane ma sobei zakupić dowolny inwerter off-grid o odpowiedniej mocy najlepiej nie mniejszej niż 6kW i zasilaniem z magazynu 48 V typu np. Anenji , Easun, PowMR itp.
  • #18 21832349
    dzidek1968
    Poziom 28  
    tomaszlonski napisał:

Ty już lepiej nie twórz jakiś nowych urządzeń! Z off-grid nie zrobisz on-grid jak podłączysz sieć.
    Off-grid inwerter synchronizuje się z siecią jeśli jest do niej podpięty.

Doucz się lepiej i przestań mylić urządzenia, on-grid oddają do sieci a off-grid nie oddają do sieci ale mogą być zasilane z sieci.

Jak na razie to Ty tworzysz nowe teorie. Zamiast mącić poczytaj sobie i dowiedz się coś w temacie. Otwórz pierwszych powiedzmy... dwadzieścia stron po wpisaniu frazy "off grid" i spróbuj poczytać. Off grid jest instalacją całkowicie odłączoną od sieci. Natomiast ten Twój "off grid" to instalacja hybrydowa w trybie zero export. I Twoje zaklinanie rzeczywistości niczego nie zmieni.
    "Off grid inwerter" nie zsynchronizuje się z siecią, bo nie ma wejścia sieci. Oczywiście są w necie urządzenia nazywane "falownik off grid z możliwością podłączenia do sieci", ale to jest właśnie hybryda.

Dodano po 5 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    Nawet jeśli robi pełny off-grid to sieć można podłączyć w dowolnym momencie kiedy się tylko chce.

A czym się różni "pełny off-grid" od niepełnego? ;-)
    Kolego, naprawdę gdzieś coś usłyszałeś, używasz skrótów myślowych, przeczytałeś kawałek jakiegoś artykułu i chcesz tworzyć nową filozofię?
  • Pomocny post
    #19 21832410
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 357
    @dzidek1968 Możesz podać przykład falownika off-gridowego

Falownik 1 jak producent podaje off-grid
    https://anenji.com/products/6.2kw-48v-mppt-hybrid-off-grid-solar-inverter-with-wifi-parallel
    falownik 2
    ten falownik też nazywa off-grid
    https://www.easun-energy.com/products/smw-11k...id-inverter-120a-double-mppt-parallel-3-phase

Falownik 3 Ten nazywa hybrydowym
    https://anenji.com/products/6200w-48v-hybrid-solar-inverter-on-grid-off-grid-with-wifi
    4 ) i ten hybrydowym
    https://www.easun-energy.com/products/easun-6...taic-hybrid-inverter-230vac-110a-mppt-charger

5) i ten też jest hybrydowy
    https://sklepsoltech.pl/pl/p/Falownik-hybrydowy-Fronius-Symo-GEN24-10.0-Plus-/1079

6) Też hybrydowy
    https://pl.deyeinverter.com/product/hybrid-inverter-1/sun8-10-12ksg01lp3.html

Każdy z nich ma możliwość podłączenia do sieci, lecz z tą siecią inny sposób współpracuje .

@dzidek1968 Czy pisałeś już do tych producentów że używają według ciebie złej terminologii.
    I czym według ciebie w/w falowniki się różnią ?

@karolark weź falownik 1 lub 2

Dodano po 45 [minuty]:

Jeszcze jeden off-grid
    https://growatt.pl/produkt/inwertery-off-grid-growatt-spf-6000-es-plus/
    też warty uwagi
  • #20 21832439
    karolark
    Poziom 42  
    Po rozmowie z fachowcami remont jak zwykle ma obsuwę 😸
    Więc miejsce dach tarasu odległy
    Czy jest sens kupić falownik i magazyn docelowy i tylko 4 panele
    Które pozniej je założę w pawilonie biurowym
    Np coś takiego
    https://www.marax.pl/fotowoltaika-balkonowa-x...aw-800w-z-4-panelami-elastycznymi-p-3886.html

Czy przewymiarowane falownik i magazyn to wada
    Poza kosztami.
  • Pomocny post
    #21 21832673
    marekj31
    Poziom 23  
    Nie bierz elastycznych do stałej instalacji. Są droższe, mniej trwałe i szybciej się degradują. Bierz klasyczne 440–460 W mono half-cut. 4 sztuki na start OK. Docelowo pod CWU celowałbym w: 4–6 kWp. Bo grzanie wody to pożeracz energii.
    Falownik „za duży” Zalety: zapas mocy na indukcję, pralkę, czajnik, mniejsze obciążenie elektroniki → często dłuższa żywotność, możliwość późniejszej rozbudowy PV. Na co uważać: pobór własny. Duże off-gridy 5–6 kW potrafią brać: 25–60 W na pusto. To daje: 0,6–1,4 kWh na dobę, przy Twojej cenie prądu = nawet 3–4 zł dziennie. W małej instalacji to już zauważalne. Minimalne napięcie startu MPPT Przy tylko 4 panelach musisz sprawdzić: napięcie startu (np. 120 V) zakres MPPT (np. 120–450 V) Jeśli będzie za wysokie — rano i wieczorem nie ruszy. Magazyn „za duży” Tu sytuacja jest odwrotna. Plusy: mniejsze prądy rozładowania, mniejsze zużycie cykliczne, większa żywotność, większa elastyczność. Jedyny minus: koszt, w zimie może się długo nie doładowywać przy małej liczbie paneli. Ale technicznie — większy magazyn to prawie zawsze lepiej. W Twoim przypadku/Przy domku letniskowym: przewymiarowany falownik 6 kW — OK, przewymiarowany magazyn 7–10 kWh — nawet wskazany. Natomiast: 6 kW falownik + tylko 1,8 kWp PV = system będzie się nudził i magazyn zimą będzie wiecznie niedoładowany. Najbardziej problematyczne przewymiarowanie to: duży falownik + mało paneli. Najbezpieczniejsze przewymiarowanie to: większy magazyn. Przy Twoim zastosowaniu lepiej mieć: trochę za duży magazyn, falownik dopasowany do realnych mocy (5–6 kW OK) i docelowo 4–6 kWp paneli. Bo przy grzaniu wody mała instalacja PV to największe ograniczenie, nie falownik.
  • #22 21832804
    dzidek1968
    Poziom 28  
    kmarkot napisał:
    @dzidek1968 Możesz podać przykład falownika off-gridowego

.......

Każdy z nich ma możliwość podłączenia do sieci, lecz z tą siecią inny sposób współpracuje .

Oczywiście w pewnym sensie masz rację. I zgadzam się z Tobą, że nazewnictwo może wprowadzać w błąd. One współpracują z siecią, ale mają po prostu wbudowane ładowarki akumulatorów, co zresztą jest napisane w danych. Nie są to falowniki synchronizujące się z siecią. W ten sposób rozumując to najzwyklejszą przetwornice samochodową, po dołączeniu do niej prostownika, możesz nazwać "falownikiem off grid". Ja piszę jaka jest definicja offgridu, a to, jak producent nazywa swoje wyroby, to jest dla mnie obojętne. I nie ma co spierać się w tej kwestii, ważne żeby rozumieć co jest czym :-). Off grid znaczy "poza siecią", a nie "nie oddajemy energii" :-). Wiem że sporo piszących nie rozróżnia tego, trochę mnie to drażni, ale jak widać ciężko to prostować...
  • #23 21832886
    marekj31
    Poziom 23  
    Off-grid poza siecią jak nie ma sieci ok , ale jak jest to łączymy i wtedy mamy większe możliwości do wykorzystania które daje nam falownik wyposażony w różne dodatkowe funkcje czy to ładowanie czy zasilanie z sieci bez względu na stopień naładowania magazynu energii ,zapewnia stałe pewniejsze zasilanie budynku czy wydzielonej instalacji.
  • #24 21832893
    dzidek1968
    Poziom 28  
    marekj31 napisał:
    Off-grid poza siecią jak nie ma sieci ok , ale jak jest to łączymy i wtedy mamy większe możliwości do wykorzystania które daje nam falownik wyposażony w różne dodatkowe funkcje czy to ładowanie czy zasilanie z sieci bez względu na stopień naładowania magazynu energii ,zapewnia stałe pewniejsze zasilanie budynku czy wydzielonej instalacji.

Oczywiście że tak, masz rację. Tyle że wg definicji to nie jest już off grid :-). Nie mam już siły prostować tych wszystkich postów na temat on i off grid, macham na to ręką :-). Niech sobie nazywają jak chcą...
  • #25 21832908
    marekj31
    Poziom 23  
    Masz absolutną rację , szczerze to nigdy za bardzo mnie nie interesowały definicje a bardziej skupiałem się na przydatności urządzenia w celu zminimalizowania kosztów energii .
  • #26 21832988
    karolark
    Poziom 42  
    Dziękuję za tyle wiedzy muszę to przetrawić 😸
    Jestem też upierdliwy jeżeli chodzi o terminologię więc of grid bez dołączenia do sieci że względów formalnych
    Na pewno przełom lutego i marca kupię magazyn
    Na początek 5kWh rozumiem że dostawienie drugiego jest bezproblemowe)
    Falownik około 6kW?
    Pomierze dach i coś tam założę z tego co rozumiem panele 400-500 myślę że z 4 na początek potem je przełoze
    Jest to śmieszne ale nawet bardziej mi się będzie opłacało doładować magazyn agregatem niż brać z sieci
    Agregat mam 😸
  • #27 21833024
    dzidek1968
    Poziom 28  
    karolark napisał:

Jest to śmieszne ale nawet bardziej mi się będzie opłacało doładować magazyn agregatem niż brać z sieci

W taryfie G-11 zapewne tak, ale sprawdź inne taryfy. W nocnej opłata za przesył może być bardzo niska, ale to musisz się dowiedzieć u źródła.
  • #28 21833075
    karolark
    Poziom 42  
    dzidek1968 napisał:
    karolark napisał:

W taryfie G-11 zapewne tak, ale sprawdź inne taryfy. W nocnej opłata za przesył może być bardzo niska, ale to musisz się dowiedzieć u źródła.

Jak pisałem w pierwszym poście mam prąd w cenie 2,5-2,7zł/kWh bez możliwości zmiany - więc ta napinka na fotovoltaike :-)
    Aby nie rzeżbić - pewnie są dedykowane falowniki do takiej opcji?
  • #29 21833123
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21833128
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Maverick73 napisał:

OFF HYBRYDA - falownik z możliwością podłączenia do sieci, zero export, magazyn.
    On HYBRYDA - to samo co ON tylko z magazynem.

Hybryda to hybryda. Nie ma dwóch rodzajów instalacji hybrydowych, są tylko różne konfiguracje :-).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru falownika, paneli fotowoltaicznych oraz akumulatorów do instalacji off-grid o pojemności magazynu energii około 4-5 kWh, przeznaczonej na działkę z jednofazowym zasilaniem i wysoką ceną energii (2,5-2,7 zł/kWh). Podkreślono różnicę między instalacją off-grid (całkowicie niezależną od sieci) a hybrydową (z możliwością współpracy z siecią i trybem zero export). Falowniki off-grid są tańsze, nie synchronizują się z siecią i działają jako wyspa, natomiast hybrydowe umożliwiają podłączenie do sieci i magazynowanie energii. Zalecany falownik to około 6 kW, zasilany z magazynu 48 V, np. Anenji lub Easun. Panele powinny mieć moc 4-6 kWp, najlepiej klasyczne monokrystaliczne 440-460 W, unikając elastycznych do stałych instalacji ze względu na trwałość i koszt. Magazyn energii 5 kWh można rozbudować przez dołożenie kolejnego modułu, co poprawia żywotność i elastyczność systemu. Wskazano na konieczność uwzględnienia parametrów falownika, takich jak napięcie startu MPPT i pobór własny, który przy większych mocach może być zauważalny. Instalacja ma wspomagać ogrzewanie cwu, kuchnię indukcyjną oraz pralkę, z możliwością doładowania agregatem. Koszt orientacyjny to 10-12 tys. zł netto. Dyskusja zawierała także wyjaśnienia terminologiczne dotyczące typów instalacji i falowników oraz praktyczne porady dotyczące konfiguracji i eksploatacji systemu off-grid.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA