logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hisense 43A6BG – migająca dioda, brak podświetlenia, logo widoczne pod latarką

delle5540 26 Lis 2025 18:01 1398 6
REKLAMA
  • #1 21763159
    delle5540
    Poziom 3  
    Ocena: 121
    TV Hisense 43a6bg. Miga tylko dioda co jakiś czas i jest czarny ekran. Otworzyłem obudowę, napięcie idące do podświetlenia od 85V do 110V skacze co chwilę, poświeciłem latarką i jest obraz a dokładniej logo Hisense, które miga wraz z miganiem diody. Teraz pytanie: Czy uszkodzone podświetlenie może blokować start telewizora, czy uszkodzenie płyty głownej, przykładowo oprogramowania, może powodować brak podświetlenia? A może 2 usterki jednocześnie? tv 3 dni po gwarancji...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21763708
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1101
    tmszwojcicki napisał:
    Tak. W wielu modelach Hisense podświetlenie blokuje start. W tym również i Twój model tez się tak zachowuje.

Te z, którymi miałem do czynienia tak się zachowywały, po naprawie podświetlenia działały.
  • #4 21763792
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6862
    Podświetlenie to 3listwy po 6 Led 3V/ 2W
    Matryca bez ram, klejona !!!
    * coś a"la silny uszczelniacz do klejenia szyb w samochodach

Spoiler:
    matryca nie jest "cała", są tam dwa sklejone szklanki, a przy krawędzi uzyskuje się pewien mały krok. Dolna szklanka jest mniejsza od górnej. Jednocześnie ścieżki sygnału przechodzą z jednej do drugiej, co jest wyraźnie widoczne pod mikroskopem. Jednocześnie tory sygnałowe i małe przetworniki są blisko krawędzi całej tej brzydoty. Czyszczenie czymś twardym metalowym jest bardzo skomplikowane z odpryskaniem się krawędzi. Lekko ją odkruszyłem. Na szczęście chip okazał się mikroskopijny i nie sięgał linii sygnałowej ani o ułamek milimetra.

Popatrz np. Link
    oraz ten Link

p.s
    main RSAG7.820.11529/ROH
    LCD-panel T430QVN03.7 HD425Y1U51-T0L1.
    zasilacz (psu) zintegrowany z MainBoard.
    LED-podswietl. HD425Y1U71-T0L1 2020102001 SVH430AG8.
  • REKLAMA
  • #5 21763834
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2349
    Dla amatora operacja trudna do zrobienia, może pacjent nie przeżyć...
    Matryca bez ram, klejona !!!
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Hisense 43A6BG wykazuje problem z migającą diodą i brakiem podświetlenia, mimo że obraz (logo Hisense) jest widoczny pod światłem latarki. Napięcie podświetlenia waha się od 85V do 110V, co wskazuje na niestabilność zasilania LED. W modelach Hisense, w tym 43A6BG, uszkodzenie podświetlenia może blokować uruchomienie telewizora, co potwierdzają doświadczenia użytkowników, którzy po naprawie podświetlenia przywrócili pełną funkcjonalność urządzenia. Podświetlenie składa się z trzech listew LED (6 diod 3V/2W każda). Matryca jest bezramkowa i klejona silnym uszczelniaczem, co znacznie utrudnia samodzielną naprawę. Płyta główna (Main RSAG7.820.11529/ROH) zawiera zintegrowany zasilacz, a panel LCD to T430QVN03.7 HD425Y1U51-T0L1. Uszkodzenie oprogramowania płyty głównej jest mniej prawdopodobne jako przyczyna braku podświetlenia, choć nie można całkowicie wykluczyć dwóch jednoczesnych usterek. Naprawa wymaga specjalistycznej wiedzy ze względu na konstrukcję matrycy i podświetlenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA