logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung C100 - nie działa większość klawiszy, brak reakcji na wyłączanie

tommy999 22 Gru 2005 21:25 1473 12
REKLAMA
  • #1 2107585
    tommy999
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Witam
    Dostalem do naprawy samsunga c100 w ktorym nie dziala polowa klawiszy tzn dziala tylko 3,6,9,# reszta nie chce dzialac :( Co dziwne to to ze jak go wlacze to pozniej nie chce sie wylaczac tzn nie reaguje na przycisk od wlaczania. Telefon wykompalem, wygrzalem i dalej nic. Czego to moze byc wina ???

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2126258
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Sprawdz czy płyta nie jest wygięta i czy nie jest popekany klej na scalniakach jezeli nie to spróbój zrestartowaćgo kodem lub powykasowywac wszystkie ściagane gierki dzwonki i tapety.Mam podobny problem tylko ze mój sie zwiesza.
  • #3 2126315
    tommy999
    Poziom 22  
    Nie. To nie jest tego wina. Zapomnialem napisac solucji ktora sam odkrylem zeby dzialal samsung. Siedzialem nad tym cala noc i doszedlem. Na bank pomoze i tobie. Masz tu skan na ktorym masz zaznaczone trzy elementy. Musisz je wylutowac "calkiem" Poprostu wylutowac, zlozyc telefon :D. Jak juz to zrobisz to napisz jaki jest efekt :))

Pozdrawiam :D
    Załączniki:
    • Samsung C100 - nie działa większość klawiszy, brak reakcji na wyłączanie c100.JPG (10.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2126923
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Dzieki ale ma mi to pomóc na zwiechy?Dziwne jest to ze kody nie pomagaja w usunieciu gier.Tych gier które wgrał poprzedni właściciel nie moge w zaden sposób usunąc!!Narazie nie bede lutował ale jak sie za to zabiore to dam o tym znać na jakimś forum.
  • REKLAMA
  • #5 2127080
    tommy999
    Poziom 22  
    Jesli ci sie zawiesza to na bank jak wylutujesz te elementy nie bedzie sie juz zawieszał. Wczoraj dostalem telefon ktory po wpisaniu kody pin zawieszal sie i juz nic nie mozna bylo robic, musialem wyjmowac baterie. Postanowilem zrobic to samo co w tamtym czyli wylutowac te elementy i telefon do dzis dziala jak nowy. :D

Pozdro...
  • #6 2152344
    dudi-7
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Ja mam podobny problem.Po włączeniu telefonu sie zawiesz (choć niezawsze).Dzałają tylko klawisze 1,4,7.Wylutowałem elementy,o których mowa wyżej i nadal to samo.Ma ktos inne pomysły.Czy to zawiesznie ma cos wspolnego z klawiszami?
  • #7 3126587
    tomlem666
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    kupilem za piwo samsuga c100 gdzie dzialaja tylko klawisze 2580 i czerwona sluchawka ale czerwona sluchawka dziala tyklo jak sie go wlaczy potem juz nie dziala co mam zrobic zeby tel dalej nadawal sie do uzytku?? probowalem znalesc te elementy o ktorych pisze wyzej kolega ale cos mi nie wyszlo:( prosze o pomoc!!
  • REKLAMA
  • #8 3127939
    tommy999
    Poziom 22  
    Wylutuj elementy ktore zaznaczylem na schemacie
  • #9 3127942
    tomlem666
    Poziom 13  
    wszystko by bylo ladnie pieknie i juz bym je mial wylutowane ale ja ich znalesc nie moge:((
  • REKLAMA
  • #10 3128679
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    obroc obrazek o 90 stopni w prawo i mysle ze rozjasni Ci sie sprawa...
  • #11 3128895
    tomlem666
    Poziom 13  
    kurde!! slepota nie boli!!:((( siedze glowkuje szukam i nic nie moge znalesc:/ zamieszczam fotke plyty moze ktos tak mily i dobry narysowalby mi miejsce gdzie znajduja sie te elementy! bede bardzo wdzieczny!!
    Załączniki:
    • Samsung C100 - nie działa większość klawiszy, brak reakcji na wyłączanie C100.JPG (204.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3129014
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    @tomlem666, poczukaj na odwrotnej stronie płytki (tam gdzie masz klawisze) ;P
  • #13 3129086
    tomlem666
    Poziom 13  
    aha to trzeba bylo tak odrazu:D teraz juz widze!! dzieki za pomoc!! glupota nie boli:PP po wylutowaniu tych elementow telefonik chodzi jak powinien!! dzikuje za pomoc!!

Podsumowanie tematu

✨ Samsung C100 ma problem z nie działającymi klawiszami – działają tylko wybrane przyciski (np. 3, 6, 9, # lub 1, 4, 7, 2, 5, 8, 0 w innych przypadkach). Dodatkowo telefon nie reaguje na wyłączanie za pomocą przycisku zasilania. Próby restartu kodami i usuwania wgranych gier nie przynoszą efektu. Rozwiązaniem, które potwierdzili użytkownicy, jest wylutowanie trzech określonych elementów elektronicznych na płycie głównej telefonu, co eliminuje zawieszanie się i przywraca funkcjonalność klawiszy oraz przycisku zasilania. Elementy te znajdują się na odwrocie płytki, w okolicy klawiatury. Wylutowanie ich wymaga precyzji i znajomości schematu, a po tej operacji telefon działa poprawnie. Niektóre osoby miały trudności ze zlokalizowaniem tych elementów, ale po obróceniu schematu i sprawdzeniu obu stron płyty problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA