logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WLM24441PL Logixx 6 – jak zdjąć dolną maskownicę i przedni panel do wymiany fartucha

DIY 29 Lis 2025 20:49 336 11
REKLAMA
  • #1 21766262
    DIY
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ktoś z Was wie, jak dobrać się do dolnej maskownicy pralki WLM24441PL Logixx 6, tak żeby móc zdjąć całą przednią ściankę?

Muszę wymienić fartuch, a bez tego raczej mi się to nie uda...

Na YT widziałem, że jedna śruba pod szufladą i kilka pod dolną maskownicą - tylko jak ją zdjąć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21766383
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    DIY napisał:
    Na YT widziałem, ze jedna śruba pod szufladą i kilka pod dolną maskownicą - tylko jak ją zdjąć..?

Link

Jak pralka ma swoje lata to przedni panel programatora bym zdjął
    co by nie cudować za dużo z blachą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21766561
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6925
    Przemcio napisał:
    DIY napisał:
    Na YT widziałem, ze jedna śruba pod szufladą i kilka pod dolną maskownicą - tylko jak ją zdjąć..?

Link

Jak zacznie maskownicę demontować jak w serii MAXX to połmie ją w pieruny.

DIY napisał:
    Ktoś z Was wie, jak dobrać się do dolnej maskownicy pralki WLM24441PL Logixx 6, tak żeby móc zdjąć całą przednią ściankę?

Pod pokrywą filtra jest jedna lub dwie śrubki do odkręcenia, sprawd dobrze, następnie maskownicę trzeba podwaryc, ma 6 wciskanych zaczepów. Trzeba robić to z wyczuciem by nie połamać, ale je wyczepić. Na pierwszy raz nie prosta rzecz.
    Po jej zdjęciu bedziesz miał dostep do 2 śrub trzymajacych front. O ile pamiętam dwie kolejne będa po zdjeciu górnej maskownicy z panelem sterowania i w tym momencie robi się dostęp do zdjęci przodu. Oczywiście trzeba wcześniej zdjąc obejme fartucha i odłączyć blokadę lub wyczepić ją z frontu.
  • #4 21766662
    DIY
    Poziom 10  
    Dzięki, @mrice — właśnie moja maskownica wygląda inaczej niż ta pokazana przez @Przemcio.
    Spróbuję dziś najpierw dobrać się do tych zaczepów od tyłu pralki — po zdjęciu tyłu. Jak się nie uda, to będziemy podważać :)
    Kusi mnie też, żeby spróbować założyć ten drut wokół fartucha, zdejmując tylko blat... Widziałem, że dostęp do tej jego sprężyny jest całkiem fajny.
    Zobaczymy, jak to wyjdzie :))

Mimo że póki co to tylko elementy eksploatacyjne, to zaczynam mieć już powoli dość :D
  • Pomocny post
    #5 21766923
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    W sumie szkoda,że jest taka różnorodność modeli bo później przy każdym demontażu jakaś niespodzianka i sporo rzeczy połamanych się trafia. Dolna maskownica przykręcana na jedną lub dwie śruby pod klapką filtra i zwykle przesuwa się w jedną lub drugą stronę no chyba że ... górny plastik że szufladą trzy śrubki pod szufladą - dwie do pojemnika na szufladę i jedna trzymająca blachę
    Do tego czasem z boku wkręt na T10 i tam jest trudno to wyjąć bo jest jeszcze zaczep plastikowy. Przednią blachę warto raczej zdjąć bo dojście do śruby obejmy jest tylko może być ciasno na paluchy co by wargę gumy na kołnierz bębna założyć.
  • REKLAMA
  • #6 21767037
    DIY
    Poziom 10  
    Zdjąłem blat, dolną maskownicę (jedna śruba i z 6 zatrzasków). Teraz zdejmuję programator — niestety w tym modelu to konieczne. Ściana nie chce się poddać :))
  • #8 21767183
    DIY
    Poziom 10  
    Ok. Nowy problem...
    Okazuje się, że te rowki ustalające w bębnie nie pasują do wypustek na dole fartucha - inny rozstaw, a niby wg aukcji jest to do tego modelu. Wycinać jeden?
  • #10 21767202
    DIY
    Poziom 10  
    Link z tej aukcji, ale numer ten sam.

Spróbuję raz jeszcze z płynem do mycia naczyń solidniej. Bo po zdjęciu blachy wyczuwalny jest garb w tym miejscu i po zdjęciu na oko widać, że oryginał miał to trochę inaczej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21767308
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6925
    DIY napisał:
    Okazuje się, że te rowki ustalające w bębnie nie pasują do wypustek na dole fartucha - inny rozstaw

Zgadza się, sprzedali Ci nie ten fartuch.
    Są dwa bliźniacze różniące się tylko rozstawem wypustek pozycjonujących, a w zasadzie jednej z nich (chyba lewej jak pamiętam).

Jeśli potrafisz to zrobić odpowiednio delikatnie by nie przeciąć fartucha, to wytnij go w fartuchu i ciau.
  • #12 21767451
    DIY
    Poziom 10  
    Wyciąłem jedną wypustkę z fartucha, Wszystko pasuje i działa... Mam nadzieje, ze jak najdłużej :))
    Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Aby zdjąć dolną maskownicę i przedni panel pralki Bosch WLM24441PL Logixx 6 w celu wymiany fartucha, należy najpierw odkręcić śrubę znajdującą się pod szufladą na detergenty. Następnie trzeba zlokalizować i odkręcić kilka śrub mocujących dolną maskownicę. Po ich usunięciu dolna maskownica powinna dać się zdjąć, co umożliwi dostęp do przedniego panelu. Dopiero po zdjęciu przedniego panelu możliwa jest wymiana fartucha. Proces wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić zatrzasków i elementów plastikowych. Wskazane jest korzystanie z instrukcji serwisowej lub filmów instruktażowych, które pokazują dokładne rozmieszczenie śrub i sposób demontażu poszczególnych elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA