logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby zasięg TP-Link Wi-Fi 6 AX1500 (RE505X) na 2.4GHz – czy winna częstotliwość?

demion1992 30 Lis 2025 12:09 309 11
  • #1 21766708
    demion1992
    Poziom 3  
    TP-Link Wi‑Fi 6 AX1500

Witam, zakupiłem ten wzmacniacz zasięgu Wi‑Fi. I nie wiem, w czym tkwi problem, że przy tym wzmacniaczu, gdzie jest pokój obok na piętrze, jest zaledwie 1–2 kreski zasięgu na urządzeniu; te dwie kreski to w porywach. Piętro niżej, pod urządzeniem, jest pełny zasięg. Urządzenie jest w dobrym miejscu, w granicach akceptowalnych od routera. Pytanie, czy to urządzenie jest zbyt słabe, czy problem tkwi w tym, że mam router ustawiony na 2,4 GHz, a urządzenie działa na 5 GHz — czy to może być powód tak słabego zasięgu? Zmianę na 5 GHz w routerze może wykonać jedynie operator internetu, bo dostępu nie mam. Wczoraj działałem na wzmacniaczu D-Link DAP-1325, tyle że na podciągniętym kablu z routera do wzmacniacza, i było wszystko OK. Teraz, gdy zwiększyłem szybkość internetu z 100 Mb/s na 300 Mb/s, musiałem kupić lepszy wzmacniacz

AI: Jaki masz dokładnie model i producenta routera, z którym łączysz ten wzmacniacz?
    ZTE ZXHN F660
    AI: Czy ten RE505X masz połączony z routerem przez Wi‑Fi (jako repeater), czy przez kabel Ethernet (tryb access point)?
    Przez Wi‑Fi
  • Pomocny post
    #2 21766722
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21766732
    demion1992
    Poziom 3  
    Czyli sama wymiana routera i ustawienie go na 5 GHz mało co tu pomoże? Ten aktualny router jest już przestarzały i operator na dniach ma wymienić.
    Chciałem kupić urządzenie, by łączyło się z routerem bezprzewodowo, bez ciągnięcia kabla na zewnątrz z routera do tego wzmacniacza sygnału. Jeśli to wina urządzenia, że jest to zbyt słabe, byłbym skłonny kupić inne, tylko niezbyt się na tym znam. Dziękuję przede wszystkim za odpowiedź. Miłej niedzieli
  • Pomocny post
    #4 21766935
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    demion1992 napisał:
    Chciałem kupić urządzenie, by łączyło się z routerem bezprzewodowo, bez ciągnięcia kabla na zewnątrz z routera do tego wzmacniacza sygnału.

No i kupiłeś i już wiesz że nie działa...

Kładź kabel LAN i będzie dobrze, zawsze szybko i stabilnie.
  • Pomocny post
    #5 21766973
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    demion1992 napisał:
    I nie wiem, w czym tkwi problem, że przy tym wzmacniaczu, gdzie jest pokój obok na piętrze, jest zaledwie 1–2 kreski zasięgu na urządzeniu; te dwie kreski to w porywach.

W tłumieniu przez sufit, ściany i wszystko, co sygnał napotka po drodze z rutera do repeatera.

demion1992 napisał:
    Urządzenie jest w dobrym miejscu, w granicach akceptowalnych od routera.

??? A jak to stwierdzasz? Repeter ma być w takim miejscu, aby mieć przynajmniej stabilną połowę wskazywanego diodami czy wyświetlaczem zasięgu. A u ciebie jest zasięg szczątkowy, to i prędkości są szczątkowe, więc miejsce montażu niewłaściwe.

demion1992 napisał:
    Pytanie, czy to urządzenie jest zbyt słabe, czy problem tkwi w tym, że mam router ustawiony na 2,4 GHz, a urządzenie działa na 5 GHz — czy to może być powód tak słabego zasięgu?

Gdyby repeater łączył się z ruterem na 5GHz, miałby jeszcze mniej sygnału niż na 2.4GHz (pewnie zero kresek). Co prawda 5GHz to większe prędkości, ale przy mizernych albo żadnych poziomach sygnału prawdopodobnie mogłoby by być niewiele więcej niż teraz, a może i mniej.

demion1992 napisał:
    czoraj działałem na wzmacniaczu D-Link DAP-1325, tyle że na podciągniętym kablu z routera do wzmacniacza, i było wszystko OK.

I tak trzeba było zostawić6. Najlepsze rozwiązanie przy wysokich tłumieniach struktury budynku. I postawić zwykłe AP.

Ale, jak upierasz się przy reapaterze, to repeter na długi przedłużacz elektryczny i szukaj mu miejsca, gdzie będzie miał przynajmniej ze trzy kreski zasięgu. Chyba niewielka szansa, bo wygląda, że masz bardzo duże tłumienia przez sufit.

Erbit napisał:
    Problem jest w tym, że to nie jest wzmacniacz - znaczy on niczego nie wzmacnia. Angielska nazwa tego urządzenia to odpowiednik naszego polskiego "powielacz" a nie "wzmacniacz".

Terminologia angielska dla repeatrów jest niejednoznaczna - zwykle używają określeń "extender", "booster" czy "repeater". A polskie określenia to proste kalki, czasami trochę bezsensu jak wzmacniacz pochodzący od boostr'era.
    Sam termin "booster" nie ma tu dobrego polskiego odniesienia, bo wzmacniacz to nie do końca oddaje znaczenie terminu booster. Ale się przyjęło.

Z tym, że z tym "wzmacnianiem" to nie jest tak do końca bez sensu, bo reapater odbiera niski poziom sygnału, a nadaje wysoki. Więc formalnie jest to bardziej forma "boost", a nie czystego wzmocnienia ("amplify"), ale tak czy inaczej w efekcie końcowym sygnał ma większy poziom.

W sumie więc handlowcy nie oszukują. Choć jak dla mnie lepiej, jak używają określenia "extender" albo "repeater" od "wzmacniacz".
  • #6 21767103
    demion1992
    Poziom 3  
    >>21766973

Nie mogę zostawić tego wcześniejszego wzmacniacza, ponieważ on obsługuje do 100 Mb/s, a zwiększyłem sobie prędkość światłowodu do 300 Mb/s. Ja działałem na starym, podpiętym kablu z routera do wzmacniacza, ale żeby teraz wrócić po kablu, muszę zmienić w routerze, a niestety dostępu nie mam. Więc przy wymianie routera to zgłoszę. Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi.
  • #7 21767112
    artaa
    Poziom 43  
    Kup piwo itp ;-)
    demion1992 napisał:
    Więc przy wymianie routera to zgłosze

i jak przyjdzie technik z nowym routerem, pogadaj czy by ci pomógł ustawić AX1500 jkao AP na kablu LAN.
  • #8 21767220
    demion1992
    Poziom 3  
    Zmieniłem w repeaterze z 5 GHz na 2,4 GHz i zasięg wszędzie jest full, nawet tam, gdzie miałem 1 kreskę.
  • #9 21767224
    artaa
    Poziom 43  
    To ty kreski oglądasz zamiast internetu? ;-)
    Jaka jest praktyczna szybkość na 2,4GHz? ile zostaje z twojego 300M?
  • #10 21767225
    demion1992
    Poziom 3  
    >>21767224

Mnie chodzi o telefon. Komputer mam podpięty bezpośrednio kablem do routera i tam mam prędkość full.
  • #11 21767226
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21767230
    demion1992
    Poziom 3  
    >>21767226

Na telefonie 40 Mb/s, na kompie, który mam podpięty bezpośrednio kablem do routera, 300 Mb/s.
    I niech tak zostanie — na telefonie mi nie trzeba więcej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił wzmacniacz sygnału TP-Link Wi-Fi 6 AX1500 (RE505X) i zauważył słaby zasięg na paśmie 2.4 GHz w pomieszczeniu obok na piętrze, mimo że urządzenie znajduje się w optymalnej odległości od routera. Router to ZTE ZXHN F660, który jest ustawiony na 2.4 GHz, podczas gdy wzmacniacz działa na 5 GHz. Pojawiło się pytanie, czy różnica częstotliwości między routerem a wzmacniaczem może być przyczyną słabego zasięgu. Wcześniej użytkownik korzystał z wzmacniacza D-Link DAP-1325 podłączonego kablem do routera, co zapewniało lepszy zasięg i stabilność. Zwiększenie prędkości internetu z 100 Mb/s do 300 Mb/s wymusiło zakup lepszego wzmacniacza. Problem może wynikać z braku kompatybilności pasm lub ograniczeń sprzętowych wzmacniacza przy pracy na 2.4 GHz, a zmiana pasma na 5 GHz w routerze wymagałaby interwencji operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA