logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg Wi-Fi? Router TP-Link Archer AX55.

garbyśka 06 Lut 2023 18:02 2196 6
REKLAMA
  • #1 20425534
    garbyśka
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam w mieszkaniu router tp link ax55 który zawieszony jest w salonie za telewizorem. Problem polega na tym że poprzedni routery tp linka Archer c6 który stał w środkowym pokoju pokrywał całe mieszkanie i nawet na podwórku miałem stabilny zasięgu, a ten ax55 pokrywa mieszalnie lecz już w łazience zasięg spada o jedną kreskę gdzie to ledwo 5 metrów od niego. Dodatkowo na balkonie i podwórku kompletnie już nie mam zasięgu. Anteny już w różnych kombinacjach stawiałem poprawy brak. Również kanały zmieniłem żeby wyeliminować nakładanie się sieci sąsiadów.
    Macie jakiś pomysł czy poprostu dokupić wzmacniacz sygnału?
  • REKLAMA
  • #2 20425552
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    garbyśka napisał:
    poprzedni routery tp linka Archer c6 który stał w środkowym pokoju

Postaw nowego TP ax55 w tym samym miejscu i dopiero testuj...
  • REKLAMA
  • #3 20425559
    garbyśka
    Poziom 4  
    Postawił bym go w tym samym miejscu gdyby nie fakt że zagospodarowanie pokoju się zmieniło i na router już nie ma w nim miejsca.
    Chyba że tylko podłączyć go na krótko i sprawdzić w tym pokoju jak się zachowuje, chociaż patrząc na miejsce w którym jest teraz to ma bliżej na ogródek niż stary Archer .
  • REKLAMA
  • #4 20425563
    artaa
    Poziom 43  
    Nie gdybaj, sprawdź...

Miejsce za TV i podobnymi sprzętami jest fatalnym pomysłem.
  • REKLAMA
  • #5 20425715
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    @garbyśka
    Skoro zmieniłeś miejsce, gdzie był stary router i zmienił się z nowym położeniem zasięg tego nowego - to nie dało Ci to do myślenia, że zasięg wifi też się zmieni?
    Ściana to realna przeszkoda.
    Dodatkowo nowszy sprzęt, to nowsze technologie (nie zawsze lepsze od poprzednich).
  • #6 20430154
    garbyśka
    Poziom 4  
    Router zmienił miejsce i faktycznie telewizor poniekąd stanowił realną przeszkodę do routera. Zastanawia mnie jednak fakt że internet 600mb/s , a na wifi 2.4 GHz mam ok 100mb/s praktycznie przy routerze , a na 5GHz okolicę 300mb/s . Sprawdzane i na nowym telefonie jak i na laptopie który posiada już kartę z Wi-Fi 6 . Żeby osiągnąć pełne możliwości muszę podpinać kabel sieciowy do laptopa. Zmiana sprzętu na jeszcze lepszy router raczej nie poprawi sytuacji ? Kupując tego ax55 i czytając specyfikację myślałem że to już w miarę sprzęt ale wartości podane przez producenta są z kapelusza wzięte.
  • #7 20430198
    artaa
    Poziom 43  
    Kabel to kabel...

Na WiFi jest wiele czynników zakłócających, więc prędkość wynikowa jest ZAWSZE mniejsza niż ta reklamowa z pudełka.

Na WiFi 2,4G masz praktycznie max, na 5G trochę mało, ale to zależy od wielu czynników, nr kanału, szerokości kanału, wydajności i możliwości kart i routera.
    Zrób testy inSSIDer opisany w powieszonym wątku i pokaż screeny.z

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasięgiem Wi-Fi w mieszkaniu po wymianie routera TP-Link Archer C6 na TP-Link Archer AX55. Nowy router, umieszczony za telewizorem, ma gorszy zasięg, szczególnie w łazience, na balkonie i podwórku. Użytkownik próbował różnych ustawień anten oraz zmiany kanałów, ale nie zauważył poprawy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że umiejscowienie routera za telewizorem jest niekorzystne, a przeszkody, takie jak ściany i sprzęt elektroniczny, mogą wpływać na sygnał. Użytkownik zastanawia się nad zakupem wzmacniacza sygnału, ale również zauważa, że prędkości Wi-Fi są znacznie niższe niż te reklamowane przez producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA