logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia Ceed 1.4 2011 – stuki z silnika po wymianie świec, możliwa nieszczelność?

robkor26 30 Lis 2025 12:20 279 5
REKLAMA
  • #1 21766724
    robkor26
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Samochód Kia Ceed, benzyna 1,4, rok 2011.
    Od jakiegoś czasu dochodzą dziwne stuki z silnika. Myślę, że zaczęło się to dziać po wymianie świec zapłonowych na nowe. Wyczytałem też, że faktycznie mogą takie stuki się pojawiać, jeśli np. świece są zbyt luźno dokręcone.

Obecnie nie jestem niestety w stanie dokręcić świec, by to sprawdzić, gdyż jestem za granicą.

Stuki, które słychać, są na biegu jałowym.
    Nie jestem pewien, czy podczas jazdy też się pojawiają. Nie jestem w stanie usłyszeć żadnych stuków podczas jazdy.
    Obroty na biegu jałowym nie falują.
    Wszystko wydaje się być ok, oprócz tych metalicznych stuków.

Jak myślicie, czy te stuki mogą faktycznie być od luźnych świec, czy to może być coś bardziej poważnego?

Filmik zamieszczam w linku.
    Dziękuję z góry za wszelkie sugestie.

https://youtube.com/shorts/kioIW358XJs

AI: Czy oprócz stuków zauważyłeś jakieś inne objawy, np. spadek mocy, nierówną pracę silnika, zapalone kontrolki na desce rozdzielczej?
    Po wymianie świec samochód działa dobrze, spalanie spadło bardzo dużo. Mogę przejechać o wiele więcej km niż na starych świecach.
    AI: Jakie dokładnie świece zostały zamontowane (marka, model, numer katalogowy) i czy są zgodne z zaleceniami producenta dla tego silnika?
    Świece zostały zakupione w sklepie z częściami samochodowymi, zamontowane przeze mnie osobiście. Być może słabo je dokręciłem, gdyż obawiałem się użyć większej mocy przy dokręcaniu, żeby nie zepsuć gwintu.
  • REKLAMA
  • #2 21766809
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Zapal i patrz na cewki , powinno być widać czy "skacze" ewentualnie położysz palec na cewce i będziesz czuł . Ściągnięcie cewki z podstawowymi narzędziami też jest możliwe
  • REKLAMA
  • #3 21767110
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1551
    Świece takie jak zaleca producent. (długość gwintu, rodzaj elektrody).
  • REKLAMA
  • #4 21767312
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    A nie zostawiłeś jakiegoś klucza na silniku pod pokrywą osłony cewek?
    Często się tak zdarza.
  • REKLAMA
  • #5 21767324
    robkor26
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21767312
    Nie wydaje mi się, żebym coś tam zostawił. Klucze mam wszystkie skompletowane. Jedyne, co mam na myśli, to albo zbyt luźno dokręcone świece, albo inaczej podłączone cewki, chociaż w to wątpię, albo problem leży zupełnie gdzie indziej i nie jest związany z wymianą świec. Chociaż wydaje mi się, że dziwnym trafem te stuki zaczęły się od momentu wymiany świec.
  • #6 21767333
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    A te osłony dobrze poskładałeś?
    Świece i cewki raczej ok - skoro auto normalnie pracuje.
    Szukaj czy coś tam jednak nie leży albo coś źle założone przy składaniu. Za wiele tam w tym miejscu nie ma do sprawdzenia.
REKLAMA