logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wysuszyć drewno zaimpregnowane pokostem lnianym ?

QuadDamage 30 Lis 2025 18:23 522 6
REKLAMA
  • #1 21767198
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Siema, mam pewien problem ze stolikiem, który pomalowałem pokostem. Po 2-3 krotnej aplikacji pokostu pędzlem, gdzie ostatnią warstwę dałem trochę grubszą aby dokładnie wszedł we wszystkie szczeliny (stolik zrobiony z desek i zawilgocony) schnie mi to już z tydzień. Temperatura nie jest korzystna, bo w okolicach 2-3 stopni, więc myślałem jak ten proces przyspieszyć - próbowałem suszarką do włosów i opalarką, ale to nie działa jak trzeba. Ostatnia warstwa zrobiła się lepka, niby sucha ale przy dotknięciu się klei i od tego czasu taka została. Zastanawiam się czy wystarczyłoby to przejechać papierem ściernym, ale z drugiej strony zapcha to papier i może na nic się nie zdać.

Jak ktoś ma jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić to będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21767210
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Jakie drewno i jak przygotowane?
    QuadDamage napisał:
    . Po 2-3 krotnej aplikacji pokostu pędzlem, gdzie ostatnią warstwę dałem trochę grubszą

Od zawsze wiadomo, że pokost schnie bardzo długo a w temperaturze 2-3 st C to już wieczność.
    Usuwanie tego materiału papierem ściernym to dopiero klęska. Zatem albo suszenie w znacznie wyższej temperaturze, ale jeśli warstwa jest gruba to mogą się pojawić nieciekawe efekty jak pomarszczenie powierzchni. Inny sposób to usunięcie czyli mycie przy użyciu najlepiej terpentyny lub może toluenu.
  • REKLAMA
  • #3 21767223
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Drewno nie wiem jakie, ot stary stolik, na którym jest półka w łazience. Zależy mi na tym, aby ten pokost wysechł i przestał być lepki, nie musi to wyglądać jakoś dobrze - sam pokost dałem tylko po to, aby wilgoć nie wsiąkała w ten stolik (w łazience prawie zawsze mam wilgoć). Jak coś przy "naprawianiu" się uszkodzi to nic się nie stanie, problem jedynie w tym, że nie mam drugiego takiego lub podobnego stolika aby go podmienić i postawić na nim półkę.
  • REKLAMA
  • #4 21767620
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Pokost w 20*C potrzebuje nawet dwóch tygodni na wyschnięcie... Babrze się dłużej, jeżeli nie odczekałeś odpowiednio długo między kolejnymi warstwami. Minimum to 3 dni odstępu.

Dwie rady - poczekaj dłużej, albo przenieś stolik do ciepłego miejsca. A najlepiej jedno i drugie.
  • #5 21767637
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    QuadDamage napisał:
    Temperatura nie jest korzystna, bo w okolicach 2-3 stopni,
    Przenieś stolik do pomieszczenia, w którym temperatura przez całą dobę nie spada poniżej 20°C.
    I tak jak napisano wyżej - pokost jest upierdliwy, trzeba go nakładać bardzo cienką warstwą, i tylko jedną, trzeba odczekać aż się wchłonie i wyschnie.
    A potem jakiś lakier, chemoutwardzalny albo poliuretanowy.
    I najlepiej nakładać go pneumatycznie a nie pędzlem.
  • REKLAMA
  • #6 21767673
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 300
    Panowie, tak dla ścisłości, to proces następujący po nałożeniu pokostu lnianego nie jest procesem schnięcia! Zawsze przy nakładaniu pokostu trzeba to robić cienkimi warstwami i na koniec ścierać jego nadmiar z powierzchni. Przed nanoszeniem warto go dobrze podgrzać, żeby miał mniejszą lepkość i lepiej penetrował drewno. Przy zbyt grubej warstwie "skórka" powstała na wierzchu blokuje wiązanie tlenu do głębszych warstw.
    Ważna uwaga: czyściwo nasączone olejem lnianym może ulec samozapłonowi, także należy uważać przy wycieraniu jego nadmiaru.
  • #7 21767943
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Zamontowałem półkę w takim stanie w jakim była (tj. lekko lepka) i schnie sobie w łazience :)

Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy suszenia drewna zaimpregnowanego pokostem lnianym, które po kilku warstwach aplikacji, w tym ostatniej grubszej, pozostaje lepka i schnie bardzo długo w niskiej temperaturze około 2-3°C. Próby przyspieszenia schnięcia za pomocą suszarki do włosów i opalarki nie przyniosły efektu. Lepka warstwa pokostu utrzymuje się mimo upływu tygodnia. Rozważane jest mechaniczne usunięcie warstwy papierem ściernym, jednak istnieje obawa, że zapcha to papier i nie rozwiąże problemu. Dyskusja skupia się na metodach przyspieszenia schnięcia pokostu lnianego na zawilgoconym drewnie oraz na sposobach usunięcia niedoschniętej, lepkiej warstwy bez uszkodzenia powierzchni.
REKLAMA